JaMi 24.05.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Witam Jestem wlascicielem dzialki, ktora jest droga dojazdowa do kilkunastu innych dzialek, w tym mojej. Ustanawia sie sluzebnosci dla wszystkich, ktorzy z tej drogi musza korzystac. Tutaj nie ma problemow. W ujeciu prawa ta "droga" jest po prostu moja dzialka, przez ktora pozwalam ludziom jezdzic i chodzic. Poniewaz w internecie scieraja sie opinie ludzi, ktorym "wydaje sie", a nie znaja zalecen prawnych, chcialbym dowiedziec sie czy na wlascicielu dzialki, na ktorej obowiazuje sluzebnosc przejazdu spoczywaja jakiekolwiek obowiazki w zakresie robienia czegokolwiek z ta dzialka. Czy na wlascicielach innych dzialek, ktore korzystaja z przejazdu przez moja dzialke, spoczywaja obowiazki tak samo w zakresie robienia "czegokolwiek" z dojazdem ? Zdaje sobie sprawe, ze moge ustanowic oplaty, bez wzgledu na to, czy z tytulu korzystania przez innych z mojej dzialki ponosze jakies wydatki, czy nie. Chodzi mi jednak o to, czy w przyszlosci wlasciciele innych dzialek moga czegos ode mnie zadac, czy tylko ciesza sie, ze maja dojazd do drogi gminnej ? Prosze o wskazowki gdzie i co czytac na ten temat ? Ewentualnie kogo pytac o prawo w tym zakresie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.05.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Służebność gruntowa polega z zasady na tym, że właściciel nieruchomości obciażonej (w tym przypadku Ty) musi tylko tolerować korzystanie przez innych ze swojej nieruchości, w ustalonym zakresie. Jeśli nie ma innej umowy, to obowiązek utrzymania drogi itp. obciąża właściciela nieruchomości władnącej , czyli każdego z Twoich sąsiadów (art. 289 k.c.). Jeśli więc nie zobowiążesz się do czegoś wyraźnie, np. do odśnieżania przejazdu itp., to sąsiedzi nie będą mogli niczego żądać, poza umożliwieniem im przejazdu. W Twoim przypadku sprawę może nieco komplikować to, że (jeśli dobrze rozumiem) też będziesz korzystać z drogi przechodzącej przez Twoją działkę. Wtedy uzasadnione było domaganie się przez sąsiadów, abyś partycypowała w utrzymaniu drogi. W kwestii opłat, to nie bardzo zrozumiałem jaki jest stan obecny. Jeśli służebność jest już ustanowiona, to wcale nie jest pewne czy masz prawo żądać opłat, trzeba sprawdzić, czy w akcie notarialnym nie zapisano: "nieodpłatnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMi 24.05.2006 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Dziekuje bardzo za odpowiedz. Wydawalo mi sie, ze jest wlasnie tak jak opisales. Odnosnie platnosci, oczywiscie jezeli w akcie jest wpisane bezplatnie, to "pozamiatane" Na razie jednak niczego takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts