Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność przejazdu

JaMi

Recommended Posts

Witam

Jestem wlascicielem dzialki, ktora jest droga dojazdowa do kilkunastu innych dzialek, w tym mojej. Ustanawia sie sluzebnosci dla wszystkich, ktorzy z tej drogi musza korzystac. Tutaj nie ma problemow.

W ujeciu prawa ta "droga" jest po prostu moja dzialka, przez ktora pozwalam ludziom jezdzic i chodzic.

Poniewaz w internecie scieraja sie opinie ludzi, ktorym "wydaje sie", a nie znaja zalecen prawnych, chcialbym dowiedziec sie czy na wlascicielu dzialki, na ktorej obowiazuje sluzebnosc przejazdu spoczywaja jakiekolwiek obowiazki w zakresie robienia czegokolwiek z ta dzialka. Czy na wlascicielach innych dzialek, ktore korzystaja z przejazdu przez moja dzialke, spoczywaja obowiazki tak samo w zakresie robienia "czegokolwiek" z dojazdem ?

Zdaje sobie sprawe, ze moge ustanowic oplaty, bez wzgledu na to, czy z tytulu korzystania przez innych z mojej dzialki ponosze jakies wydatki, czy nie. Chodzi mi jednak o to, czy w przyszlosci wlasciciele innych dzialek moga czegos ode mnie zadac, czy tylko ciesza sie, ze maja dojazd do drogi gminnej ? :)

Prosze o wskazowki gdzie i co czytac na ten temat ? Ewentualnie kogo pytac o prawo w tym zakresie ?

Służebność gruntowa polega z zasady na tym, że właściciel nieruchomości obciażonej (w tym przypadku Ty) musi tylko tolerować korzystanie przez innych ze swojej nieruchości, w ustalonym zakresie. Jeśli nie ma innej umowy, to obowiązek utrzymania drogi itp. obciąża właściciela nieruchomości władnącej , czyli każdego z Twoich sąsiadów (art. 289 k.c.). Jeśli więc nie zobowiążesz się do czegoś wyraźnie, np. do odśnieżania przejazdu itp., to sąsiedzi nie będą mogli niczego żądać, poza umożliwieniem im przejazdu. W Twoim przypadku sprawę może nieco komplikować to, że (jeśli dobrze rozumiem) też będziesz korzystać z drogi przechodzącej przez Twoją działkę. Wtedy uzasadnione było domaganie się przez sąsiadów, abyś partycypowała w utrzymaniu drogi.

W kwestii opłat, to nie bardzo zrozumiałem jaki jest stan obecny. Jeśli służebność jest już ustanowiona, to wcale nie jest pewne czy masz prawo żądać opłat, trzeba sprawdzić, czy w akcie notarialnym nie zapisano: "nieodpłatnie".