Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Słoneczka na Śląsku

Recommended Posts

Dziœ kuzyni którzy sš cieœlami zakończyli rzeŸbić nam dokręcane do wišzarów końcówki krokwi, płatwi i słupy oraz podcišg tarasowy, wyszło pięknie i wiejsko :) I dwie fury drewna przyjechały na budowę. Po drodze jeszcze nagana od policjanta za namawianie niepełnoletniego kuzyna do powożenia traktorem (robi to na co dzień pracujšc w polu ale jak pech to pech...) skończyło się na pouczeniu i solennym przyżeczeniu że to ostatni raz... Widocznie policjant wiedział że przy budowie nie ma zmiłuj, jakoœ sobie radzić trzeba. Przecież nie będę wynajmował tira żeby przewieŸć drewno 3 km dalej :) skoro mam kuzyna z traktorem i furš :) Drewno złożone na posadzce, przykryte i czeka na Burkietowiczów.

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Albo prosciej na glownej stronie forum

tutaj

http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=95

otwierasz nowy watek np. komentarze do sloneczka

-tak jest o wiele prosciej ,pozniej przeniose moje posty do komentarzy i zostanie tylko Twoj dziennik

Dzięki :) Zrobione, nawet dołożyłem linki w podpisie :) Całe życie człowiek czegoś się uczy...

Milo Was "poznac"....i w koncu sie doczekalam zdięc :D .Znalazlam jeszcze jeden plus dla scian jednowarstwowych -czysciutko na budowie(jak widac na zdieciach).Ciekawi mnie wymiar okien bo wydaja mi sie malutkie -myslicie moze o szprosach w oknach?

Na forum jest jeszcze pare osob budujacych sloneczko np.Sylwia i Rafal mozecie z nimi powymieniac sie doswiadczeniami,znajdziecie ich tutaj a ja jedynie moge sobie notowac wszystkie uwagi ale mam nadzieje ze wszyskie papierki uda mi sie zalatwic do przyszlego roku :-?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1266089#1266089

A tak przy okazji moze zalozysz sobie komentarze do swojego dziennika budowy wtedy nie bede ci "brudzic"

Pozdrawiam i czekam na duzo duzo zdiec

Te malutkie okna mają 1,50 na 1,50 i szczerze to przeraziłem się jakie są duże... Zamówiliśmy u Wiktorczyka nie dzielone bo to duża tafla szklana, łądnie itp... Jak już ściany powstały to pomyśleliśmy że naprawdę "ciekawie" będzie otwierać takie skrzydło na pół pokoju... więc pojechałem do Wiktorczyka aby jeszcze wprowadzić zmiany w zamówieniu (zgodnie z umową okna miały być produkowane w lipcu) no i się dowiedziałem, że przecież one są już gotowe... Potem sprawa z kolorem i to co już opisywałem. Skończyło się dobrze czyli kolor będzie poprawiony a okna dzielone w połowie na 2... Naprawdę są ogromne. Okna łazienkowe i obok drzwi balkonowych to 90... Aha ekipa budując ściany "zapomniała" o oknie w spiżarni i tu kolejna zaleta YTONGa... Wzięli piłę, wycięli, zrobili nadproże i voila :) okno jest jak malowane :) Nie dzielone zostało tylko duże okno w dużym pokoju ponieważ widok z niego jest zbyt ładny by go dzielić. Wstawię jak będę w szybkiej sieci :)

Po Twoich dobrych doswiadczeniach z Ytong-iem z mezem jestesmy raczej zdecydowani na ten material zastanawiamy sie jeszcze nad Solbet-Kolbuszowa.

Material na dach -ciagle dachowka , jaki kolor?

A jak postepy z umieszczaniem zdiec.....ciagle czekam.

Pozdrawiam

Naprawdę polecam YTONG. Nie wiem jak SOLBET ale z YTONGa możecie liczyć na wsparcie konsultanta technicznego który przyjeżdża na budowę i kontroluje pracę ekipy. U nas był raz i pomimo tego że budowa jest systemem gospodarczym ostro wziął się za łatę i kątownik, sprawdził i pochwalił... ale teściu się wystraszył więc będziecie mieć jakieś wsparcie ze strony niezależnego eksperta gdyby ekipa zaczęła odstawiać jakieś "harce" z materiałem itp... Aha zostawił nam po czapeczce na duże upały, miary, ołówki a z YTONGa przysłali nam piłę widiową która naprawdę jest bardzo potrzebna i dosyć droga...

Witam. Jestem z Żor i chyba wiem gdzie budujecie swoje "Sloneczko" a'propos - tanczylismy na tym samym weselu :D - Irena S. teraz Irena P.) [Jaki ten swiat maly] Przy okazji mam pytanie : Moze chcecie sprzedac wasz garaz blaszak? Chetnie kupie bo potrzebuje wlasnie taki na moja dzialke. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. M [email protected]

A propos kosztów. Wczoraj moja sumienna Żona, która wszystko spisuje podliczyła wydatki od początku budowy (większość materiału była zakupiiona wcześniej w grudniu) i wyszło do dziś 15 000 (dodatkowe materiały, piasek, kopary, ładowarki, robocizna, itp.). Zakładamy się "zamkąć" z oknami i drzwiami za ok. 90000 PLN co chyba nie jest złym wynikiem. Nie oszczędzamy na jakości.

A oto zdjęcia porzeźbionych krokwi dokręcanych do wiązarów.

http://foto.onet.pl/upload/32/13/_614761_n.jpg

Wczoraj kuzyni skończyli pracę z drewnem tzn. przepuścili przez tzw. grubościówkę belki 14x14 sprowadzone w kwietniu z Kaszub wraz z drewnem na płot i nabitkę. Belki są teraz gładkie, prawie białe i błyszczące, mają dużo sęków co je bardzo ubarwia i teraz Teść z pomocnikiem montują je pod stropem pokoju dużego i kuchni żeby się nie męczyć jak już będzie więźba. Belki są oczywiście ozdobą i raczej żadnej nośnej funkcji pełnić nie będą no chyba że ułożymy na nich OSB i zrobimy jeszcze większy schowek na poddaszu. Kupiłem też bezbarwny drewnochron i belki zaraz po montażu są malowane żeby je zabezpieczyć. Wogóle z tym drewnem to się niezła jazda szykuje. Jeszcze trochę nam go zostało a mamy parę szalonych pomysłów na ościeża, podciąg, itp. Ścianki działowe powstają w cieniu baldachimów z folii budowlanej, nie ma szans pracować w tym słońcu. Sprawdza się opinia że dopiero po powstaniu ścianek można ocenić wielkość pomieszczenia. Całkiem duże to pomieszczenie gospodarcze :) Jutro biorę urlop i malujemy drewnochronem to wszystko co będzie dokręcane do wiązarów.

Wczoraj założyliśmy belki które mają być ozdobą sufitu, są pomalowane bezbarwnym drewnochronem. Teść wybudował parę ścianek działowych a my poszlifowaliśmy i pomalowaliśmy trochę elementów, które będą dokręcane do więźby. Dziś kuzyn maluje resztę. Kolor nieco jaśnieje po wyschnięciu (To taki drewnochron z woskiem, kolor teak). Robi się ładnie... Parę zdjęć z etapów których na zdjęciach cyfrowych nie miałem i wczoraj pstryknąłem.

Wieniec

http://foto.onet.pl/upload/24/51/_615697_n.jpg

Marka do mocowania wiązarów

http://foto.onet.pl/upload/3/92/_615699_n.jpg

Belki pod sufitem

http://foto.onet.pl/upload/9/91/_615700_n.jpg

Ściany działowe

http://foto.onet.pl/upload/43/57/_615701_n.jpg

Kominy

http://foto.onet.pl/upload/21/31/_615707_n.jpg

Belki na "Słoneczka" na ścianach szczytowych

http://foto.onet.pl/upload/40/30/_615698_n.jpg

Belka podciągu na tarasie 20x18, na tym będzie spoczywać okap tarasu

http://foto.onet.pl/upload/14/94/_615702_n.jpg

[/img]

:D

Witam, mam do Ciebie wielką prośbę, napisz proszę ile będzie kosztowała konstrukcja dachu (materiał, wykonanie, transport i montaż)w firmie Burkietowicz. Kolejna sprawa, pewien pan "fachowiec" widząc projekt powiedział mi że dobrze by było zrobić płytkie fundamenty pod ścianki działowe?! Co o tym myślisz, jak to wygląda u Ciebie? I rzecz ostatnia, jaka wyszła różnica między danymi projektanta a rzeczywistą ilością drewna potrzebnego na więźbę? Mam nadzieję że znajdziesz chwilę na odpowiedź z góry dziękuję Radeck.

Witam, mam do Ciebie wielką prośbę, napisz proszę ile będzie kosztowała konstrukcja dachu (materiał, wykonanie, transport i montaż)w firmie Burkietowicz. Kolejna sprawa, pewien pan "fachowiec" widząc projekt powiedział mi że dobrze by było zrobić płytkie fundamenty pod ścianki działowe?! Co o tym myślisz, jak to wygląda u Ciebie? I rzecz ostatnia, jaka wyszła różnica między danymi projektanta a rzeczywistą ilością drewna potrzebnego na więźbę? Mam nadzieję że znajdziesz chwilę na odpowiedź z góry dziękuję Radeck.

11000 PLN za całość z transportem i montażem oraz materiałem (łącznie z markami do wieńca). Drewno rewelacja, strugane, bez sęków i od razu do malowania. Mają do nas daleko więc transport wpływa na cenę ale i tak byli bardziej konkurencyjni od firm które mają do nas bliżej.

Co do fundamentów... wielu dziwiło się że są tylko pod ścianami zewnętrznymi ale takie są nowe tecnologie i "starym" fachowcom ciężko się przekonać. W Kanadzie, Szkocji od wielu lat tak się buduje. Na ściankach działowych nie ma żadnych obciążeń poza nimi samymi (u nas YTONG 11,5) więc po co fundament? Dla pewności zazbroiliśmy wylewkę na piachu siatką. Podłoga na gruncie wygląda u nas tak: piach zagęszczony przez zalewanie, styropian 5 cm, folia 3mm w jednym arkuszu na całości, siatka zbrojeniowa i 10 cm betonu B15... Raczej ciężko będzie to naruszyć tymi ściankami. Zauważ że dach obciąża tylko ściany zewnętrzne naprężeniem ściskającym, nie rozpychając ścian.

Różnica... w projekcie mieliśmy 2 kubiki a potrzeba 8 na same wiązary! Bez belek okapu (krokwii dokręcanych), słoneczek (te wiązary widoczne w szczytach) i daszku nad kuchnią. To co dostaliśmy do dokręcenia do więźby już zajęło dwie fury. Do tego wiązary. Najlepiej dowiedz się u Burkietowicza lub u innych firm ile tego wyjdzie na Twój dom oni robią takie wyceny za free.

Wielkie dzięki za tak szybką odpowieź. Muszę powiedzieć ze 11 tyś to dobra cena za więźbę. Jeszcze będę miał do Ciebie wiele pytań w przyszłości bo projekt już mam i w przyszłym roku jak dobrze pójdzie zaczynamy. Teraz czekam na pozwolenie a w zimie chcę kupić materiały (może będzie trochę taniej). Pozdrawiam i czekamy na kolejne posty.

Wielkie dzięki za tak szybką odpowieź. Muszę powiedzieć ze 11 tyś to dobra cena za więźbę. Jeszcze będę miał do Ciebie wiele pytań w przyszłości bo projekt już mam i w przyszłym roku jak dobrze pójdzie zaczynamy. Teraz czekam na pozwolenie a w zimie chcę kupić materiały (może będzie trochę taniej). Pozdrawiam i czekamy na kolejne posty.

Też myślałem, że będzie taniej ale kiedy teraz porównujemy ceny to chyba niewiele. Równie dobrze można było nie zamrażać tej gotówki w materiale tylko inwestować po kolei. Fakt że jeżeli masz materiał na ściany a "brakuje" Cię przy fundamentach to jest to dodatkowy doping do wyłuskania każdej złotówki. To samo dotyczy dachu, itp. Pamiętaj tylko że wszystkiego i tak nie kupisz, a ta "reszta" kosztowała nas już ok. 15000.... Trzeba to wziąć pod uwagę.

No i masz babo placek... Mamy pecha albo co... Kupiłem 4 puszki 10 l. drewnokoloru z woskiem z Lakmy i co? Wszystkie opisane tak samo, we wszystkich ten sam kolor wg opisów. Poszlifowaliśmy belki, piękne, gładkie, całe dwie fury drewna... Otwarliśmy puszkę i malujemy. Coś ciemne a miało być pomarańczowe, jasne. Ale może wyjaśnieje jak wpije. Przecież jest paleta i tam na drewienku jest jasne... No i tak pomalowaliśmy prawie całe drewno dokręcane do wiązarów czyli ozdobne... Otwieramy drugą puszkę, jasny pomarańcz taki jak miał być. Otwieramy kolejne, takie same... Cholerny świat... Cztery puszki, jedna wadliwa i od tej zaczęliśmy. Teraz już wiemy, że nie wyjaśnieje... Telefon do przedstawiciela Lakmy... "Ależ jak to? Niemożliwe?" Mówię, że mam w dowód puszki i całą więźbę w niewłaściwym kolorze... "Aha... hm a może pomaluje Pan tym jasnym to ciemne i zobaczy co się stanie?" odpowiadam spokojnie że to wpija w drewno i nie da się jaśniejszym zakryć ciemnego... "Aha, no to co Pan proponuje?" ??!!! Pytam czy mają jakiś środek żeby to rozjaśnić w końcu są firmą chemiczną... Nie mają... Mówię spróbujemy szlifować ale za robociznę mi zapłacicie bo łatwo nie będzie. "Dobrze niech Pan próbuje". Kuzyn któremu płacę od godziny szlifował ostro dwa dni, wyglądał jak piekarz tylko w kolorze rudym bo ta ciemna farba taki miała odcień. Pan z Lakmy przyjechał, obiecał puszkę farby, 200 zł za robociznę i na razie tyle Go widzieli :( Może jeszcze przyjedzie. Mam zdjęcia, próbki i nie odpuszczę...

Kolejna "wpadka" ale nawet na plus to o dziwo YTONG. Na palecie napisane bloczek 11,5x20x60 i takie były poprzednie. Teściu zerwał folię a tam: 11,5x40....x60 takie wielkie płytki. Zapomnieli pociąć na pół taki był akord :) Ale fajnie ściany się pięły tymi płytkami. Niestety więcej nie udało się ich dokupić. Kupiłem też nadproża betonowe do drzwi wewnętrznych. Zwykłe bez wymysłów. Zbrojone stalą tzw. kopalniane (10 zł sztuka 1,20 m). Wystarczą bo nie są obciążone stropem. Dziś założono pierwsze i fajnie pasuje na szerokość bloczków.

Kupiłem też dziś 4 pręty 5 metrowe 16 do wzmocnienia komina bo jakby nie było stoi taka wieża i strach nie wzmocnić.

Wieczorami malujemy tę poszlifowaną więźbę i wsłuchujemy się w spokój a w niedzielę siadłem nawet w gabinecie (obok wiatrołapu) z laptopem i popracowałem. Za oknem przemknęła niskim lotem czapla, szumiało zboże kilka metrów dalej... Eh. Byle dalej od miasta...

Ścianki działowe prawie ukończone. Zepsuło się mieszadło do kleju Rebira ale na szczęście pod sam koniec prac murarskich. Czekamy wciąż na więźbę. Mamy obiecany montaż w środę 26.07 i zakończenie na 28.07. Zaraz potem dekarz. Zamówiliśmy łaty świerkowe (1200 zł), kontrłaty (300 zł) i deski podrynnowe z "falą" (300 zł). Reszta zapłacona. Wczoraj zamówiliśmy też cegły klinkierowe (połówki i całe) na komin z CRH klinkier (jeszcze nie wiem za ile). Pogoda dopisuje aż za bardzo. Ekipa zasłania się nadal baldachimem co umożliwia utrzymanie wewnątrz domu temp. ok 25*C i da się pracować. Tyle na dziś.

Dach prawie stoi, tzn. cała konstrukcja stanęła w godzinę, więcej czasu zajmuje dokręcenie elementów ozdobnych. Dzisiaj mają zakończyć. Ekipa fachowa, świetnie zorganizowana i pracowita jak mrówki. Porozumiewają się bez słów, widać, że życie upływa im na stawianiu dachów :) I'm impressed ;)