Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Słoneczka na Śląsku


Recommended Posts

Pierwsza partia pierników:)

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQEZW59DvNI/AAAAAAAAAMQ/JchVVvraZeQ/s800/DSCF8820.jpg

 

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQEZf10yFRI/AAAAAAAAAMU/MBGxGBsPh-k/s800/DSCF8818.jpg

 

:stirthepot:

 

 

Przepis na pierniki dla zainteresowanych:)

Przepis sprawdzony, robię od wielu lat, zawsze wychodzi:)

 

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

25 dkg cukru

20 dkg miodu (może być sztuczny)

10 dkg masła

2 jajka

1 paczka przyprawy do piernika

4 dkg kakao (można dać nieco mniej, z 4 dkg wychodzą ciemne)

1 proszek do pieczenia (na pół kg mąki)

 

Przygotowanie:

Kakao wymieszać z mąką. Miód, cukier i masło roztopić stale mieszając, pozostawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wsypać mąkę z kakao, dodać przyprawy i jajka i wszystko dokładnie zagnieść.

Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniki.

Piec w temp. ok. 180 stopni (ja piekę z termoobiegiem) ok. 15 min.

 

ps. Pierniki muszą przeleżeć min 2 tyg. zanim zmiękną.

:stirthepot:

Edytowane przez kraktom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze raz powracam do tematu patyków z brzozy, tym razem wiszą w naszym wiatrołapie i kto wyższy niestety się obija:( Ale cóż, czego się nie robi dla "sztuki"!

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQJLfWb-0JI/AAAAAAAAAOg/ZrVCkwtvAvI/s640/DSCF8854.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQJLr0s4T0I/AAAAAAAAAOs/oEhmv3pmOAk/s800/DSCF8851.jpg

 

Ty tyle na dziś, uciekam sprzątać:)

Edytowane przez kraktom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój Mąż dziś stwierdził, że jest pod wrażeniem muchomorków....hmmmm

 

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQPheG4H3JI/AAAAAAAAAR8/xLgD9uUXgSs/s640/DSCF8943.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQPhjH6yYpI/AAAAAAAAASA/Hj5i9BDWDdA/s640/DSCF8948.jpg

 

:wiggle:

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQPlEzWHGvI/AAAAAAAAASE/a5PRieqmGys/s640/DSCF7786.jpg

 

Franek widząc jak Jego matka goni po domu z aparatem też koniecznie chce focić wszystko co widzi....:)

Edytowane przez kraktom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i znowu te ciastka....!

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQomphIq7XI/AAAAAAAAAUs/ijAGkJs13uI/s640/DSCF9017.jpg

 

http://lh5.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQom1kCAD2I/AAAAAAAAAU4/E-t8pnrfEP4/s640/DSCF9029.jpg

 

Pieczenie ciasteczek to jak już wspominałam w moim rodzinnym domu niemal tradycja święta:) Odkąd pamiętam Mama zawsze na 2 tyg. przed świętami zaczynała swój ciasteczkowy maraton, który trwał nieprzerwanie do późnych godzin nocnych (i co najważniejsze Ona to lubi!!!) Szliśmy spać a w domu czuć było zapach pierników, maślanych ciasteczek, imbiru, cynamonu. Tego zapachu nie da się zapomnieć...nigdy. Zapominam obrazy, sytuacje ale nie zapach. Chciałabym, żeby i Franek miał w swoich wspomnieniach zapach rodzinnego domu....

Wracając do ciasteczek - ciastka nie byle jakie bo cieszyńskie sięgające swoimi korzeniami drugiej połowy XIXw. Kuchnia cieszyńska inspirowana była przede wszystkim wpływami austriackimi, czeskimi i niemieckimi stąd niejednokrotnie wynika ich misterne dekorowanie i malutki rozmiar. Pod wpływem czasu na pewno uległy uproszczeniu (bynajmniej ja dziś piekę tylko te najmniej pracochłonne) ale na zawsze pozostaną dla mnie nierozłączną częścią wszystkich przygotowań świątecznych. Czas adwentu, długie zimowe wieczory pomagają pielęgnować tą naszą tradycję zespalając jednocześnie więzi rodzinne (cudnie jest piec razem:)

 

Dziś na ruszt poszły ciasteczka z książki pt. "Cieszyńskie ciasteczka"(p. K.Folwareczny, E.Kłapsia, D.Mendrek), do kupienia tylko na zamku w Cieszynie.

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQoroZPrP9I/AAAAAAAAAVQ/z1h67myER-I/s800/DSCF9002.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQosQvZdYtI/AAAAAAAAAV0/s0Iab7ZAONM/s800/DSCF9024.jpg

 

Ciasteczka są bajecznie maślano-orzechowe w smaku:)

 

Dla chętnych podaję przepis (mi wyszły 4 małe blachy).

 

ŚNIEŻNE CIASTECZKA

 

250g masła

280g mąki

120g posiekanych orzechów włoskich

8g cukru waniliowego (do dekoracji)

90g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Miękkie masło utrzeć w misce z cukrem na pulchną masę (ja utarłam mikserem). Stopniowo dodawać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość zwarte ciasto (gdyby wyszło za rzadkie dodać mąki). Uformować kulki wielkości małego orzecha i piec w piekarniku na papierze do pieczenia - temp. 170 stopni (termoobieg) ok. 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Pozostawić na blaszce do ostygnięcia i posypać cukrem waniliowym.

 

ps. nie należy zbierać ciastek z blachy póki są jeszcze ciepłe bo się łatwo kruszą.;

pozostawcie odstępy między ciasteczkami bo trochę rosną.

Polecam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muchomorki cd:)

 

Dziś nareszcie dotarły do mnie długo oczekiwane muchomorki uszyte dzięki uprzejmości Pani Karoliny (tutaj można je kupić http://llooka.blogspot.com/)

Powstała nowa dekoracja w przedpokoju, pomysł zaczerpnięty z blogów norweskich.

 

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQpNK9J92II/AAAAAAAAAWI/mGGIOM2vV8c/s800/DSCF9055.jpg

 

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQpNG_Gdy4I/AAAAAAAAAWE/XxKueIzK04k/s800/DSCF9054.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQpNPNjdovI/AAAAAAAAAWM/jn0JaRDjcr8/s640/DSCF9056.jpg

 

Pozdrawiam:)

 

ps. Wykorzystuję każdą moją cenną sekundę bo:sleep::sleep::sleep: Franek śpi:sleep:

Edytowane przez kraktom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny sprawdzony przepis na bożonarodzeniowe słodkości:)

 

Składniki:

 

300g cukru kryształu

125g masła

7 łyżek mleka

3 łyżki kakao

180g płatków owsianych

starta skórka z cytryny lub pomarańczy

2 łyżki rumu (ja nie dodaję ze względu na Franka)

 

Do dekoracji-stopiona gorzka czekolada lub dowolna polewa czekoladowa; ja dodałam jeszcze cukrowe śnieżynki (jak na fotce)

 

Zagotować mleko, dodać masło, cukier i kakao oraz startą skórkę. Wsypać płatki owsiane i gotować jeszcze wszystko razem 2-3 min. Masę wystudzić. Formować małe kuleczki. Polać stopioną czekoladą, można dodać dowolne dekoracje.

 

ps. Masa musi być naprawdę wystudzona, wtedy jest lepka jak plastelina. Jeśli będzie ciepła to nie uda się uformować kulek bo się po prostu rozpadają. Ja chłodzę garnek z masą na parapecie za oknem:)

Można do środka kuleczek włożyć migdał lub orzeszek ale wtedy kulki będą większe a cały ich urok polega na tym, żeby były malutkie, w sam raz na jeden kęs do buzi:)

Pozwodzenia:stirthepot:

 

http://lh5.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQtHnt-Da0I/AAAAAAAAAWo/nNZO75pjMFY/s640/DSCF9083.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQtHsLWgeeI/AAAAAAAAAWw/6_Vuvi6cyqc/s800/DSCF9089.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lampy

 

Po dwóch latach mam lampę o jakiej marzyłam odkąd po raz pierwszy zobaczyłam podobną w jednym z numerów Werandy Country. Kupno samych stelaży do lampy okazało się być niełatwym zadaniem ( w końcu ktoś zlitował się nade mną na allegro:)). Dzięki Pani Neli powstały 2 klosze do dużego pokoju. Są uszyte z lnu, można je ściągać do prania.

Znajomi patrzą na mnie z przymrużeniem oka;) wiedząc, że obecne lampy (warte grosze bo wykonane metodą chałupniczą - a dla mnie bezcenne!) wiszą w miejscu gdzie jeszcze niedawno była kunsztowna lampa z Almi Decor, która wg mnie nie pasowała do naszego wnętrza. Ale cóż, nam ma się podobać i tyle!:yes:

 

Za dnia:)

http://lh5.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ32bciC7XI/AAAAAAAAAXI/9wCUXC_zTJQ/s800/DSCF9145.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ32gPmiXrI/AAAAAAAAAXY/2i9Angfqe5I/s640/DSCF9151.jpg

 

Wieczorem

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ32uk4s1qI/AAAAAAAAAXc/M3lTdwjCHlo/s800/DSCF9101.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ33AtTO94I/AAAAAAAAAXw/bShBlJxlDjc/s800/DSCF9129.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ33F2yDzpI/AAAAAAAAAYA/6uH5xfqXSXQ/s640/DSCF9133.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ33MrdMU6I/AAAAAAAAAYI/1THEuzdrXfc/s640/DSCF9136.jpg

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najstarszy przepis

 

ROGALIKI ORZECHOWE to najstarszy w naszym domu przepis na ciasteczka świąteczne, myślę, że ma dobre 100 lat jeśli nie więcej. Nie pochodzi z polecanej przeze mnie powyżej książki. Przepis prawdopodobnie był przekazywany z pokolenia na pokolenie, nie znamy autora:(

Rogaliki rozpływają się w ustach ale niestety mają też tendencję do rozpływania się na blaszce do pieczenia, stąd jeśli ktoś zdecyduje się na ich pieczenie spróbujcie dodać więcej mąki do masy. Nie mam pojęcia od czego to zależy, są lata kiedy wychodzą mi śliczne, kształtne rogaliki a są i takie kiedy trochę rozpływają się w trakcie pieczenia. Mojej Mamie wychodzą zawsze!

 

Składniki:

15 dkg masła

9 dkg orzechów mielonych

17dkg mąki

7 dkg cukru pudru

 

plus trochę cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym do posypania.

 

Wszystko razem dokładnie zagnieść i formować maleńkie rogaliki. Piec w temp. ok. 170 stopni ok. 10 min na złoty kolor. Zdejmować z blachy dopiero po ostudzeniu.

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ32RwdRnGI/AAAAAAAAAXA/HA13aIUFODU/s800/DSCF9139.jpg

Do następnego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasteczka z kokosem bez pieczenia:)

 

Kolejne ciasteczka BAWOLE OCZKA, które nie wymagają pieczenia, robi się je bardzo szybko i co ważne są dobre:)

Przepis pochodzi z książki "Cieszyńskie ciasteczka".

 

Składniki:

40g masła

2 ugotowane żółtka

150g cukru pudru

120g kokosu (ja daję 100g)

2 łyżki rumu (koniecznie)

 

Do dekoracji: polewa czekoladowa lub rodzynki (ja użyłam stopionej gorzkiej czekolady).

 

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białka, zetrzeć żółtka na tarce. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać resztę składników, wszytko zagnieść. Formować maleńkie kulki (moje mają max 2cm) z dołkiem środku. Do dołka dać kleks z polewy czekoladowej lub rodzynkę.

 

http://lh5.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ51ipFY0OI/AAAAAAAAAYg/gw5MmgT2glE/s800/DSCF9158.jpg

:stirthepot:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kruche ciasteczka z nutellą:)

 

Upiekłam kolejne ciasteczka z książki "Cieszyńskie ciasteczka" tym razem w sam raz dla dzieci.

 

Ciasto:

500g mąki

250g masła

3 żółtka

1 łyżka śmietany

200g cukru pudru

1 słoik nutelli

 

Polewa czekoladowa:

2 tabliczki czekolady

1/2 szklanki mleka

2 łyżki cukru pudru

(rum)

 

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i zarobić ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na min. 20 min. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Ułożyć na wytłuszczonej blaszce i piec w piekarniku (książka podaje kilkanaście minut) mi to zajęło ok. 8-9 min przy temp. 180 stopni z termoobiegiem.

 

Tak wyglądają po upieczeniu:

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ9dyKrjPcI/AAAAAAAAAYw/WjM_As1oJNs/s800/DSCF9165.jpg

Ciasteczka w takiej wersji posypane samym cukrem pudrem też są baardzo smaczne i można na tym poprzestać ale jeśli mają być z nutellą wystarczy posmarować masą i sklejać po dwa.

Przygotować polewę: rozpuścić czekoladę z mlekiem i cukrem pudrem, dokładnie wymieszać. Po zdjęciu z ognia można dodać trochę rumu. Polać ciasteczka polewą i dekorować dowolnie.

Ja użyłam szprycy do tortów i cukrowych gwiazdeczek.

 

http://lh5.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ9d-CUt09I/AAAAAAAAAY0/08gYegpid2g/s800/DSCF9168.jpg

:stirthepot:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dekoracji cd:)

 

Stroik na stoliku kawowym

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ-B7nyKxqI/AAAAAAAAAZM/HPr7_tGigsQ/s640/DSCF9177.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ-CjX592qI/AAAAAAAAAZ4/ZD6x_MkRjao/s640/DSCF9174.jpg

 

Zrobiłam jeszcze takie niby drzewko do małego przedpokoju:)

 

http://lh5.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ-CqBAFv9I/AAAAAAAAAZ8/O5_EOBFdGQk/s640/DSCF9193.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQ-Cw3I7HvI/AAAAAAAAAaA/xuGiQGQhy3E/s640/DSCF9189.jpg

 

To chyba tyle na dziś:)

Edytowane przez kraktom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drzwi wejściowe

 

Od wewnątrz

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRBrPUWyYII/AAAAAAAAAaY/ukqhiAB-y08/s640/DSCF9207.jpg

 

Od zewnątrz

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRBrmy5HQlI/AAAAAAAAAac/lurD7gR3Jo4/s640/DSCF9203.jpg

 

http://lh5.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRBrs1hljxI/AAAAAAAAAas/yqHkckKudoQ/s800/DSCF9196.jpg

 

:D

Edytowane przez kraktom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe WC

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRB3752WayI/AAAAAAAAAbQ/21SeFpz7Mbk/s640/DSCF9221.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRB32_AuiII/AAAAAAAAAbM/COybuEDKxS0/s640/DSCF9219.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRB3_1qk8nI/AAAAAAAAAbU/tdP0zXXM4vY/s640/DSCF9213.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRB4ESniVUI/AAAAAAAAAbk/gEzCGrj26xs/s640/DSCF9215.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TRB4I4PQ5QI/AAAAAAAAAbo/yz0r_LRMesw/s640/DSCF9211.jpg

:)

Edytowane przez kraktom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...