Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam działke 3000 m i co dalej?

Recommended Posts

Witaj

Miałam podobny problem i podobnej wielkości działkę. Po wbiciu szpadła w ziemię stwierdziłam, że jest bardzo zbita. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłam to wzięłam rolnika z traktorem i przeorałam całą działkę w celu rozluźnienia ( rozpulchnienia) gleby. Zwróć uwagę czy nie masz pędraków tak jak ja (takie białe zawiniątko z nóżkami i brązową główką). Jeśli tak to trzeba to świństwo wybrać ręcznie albo zastosować Basudin taki w granulkach. Jak masz dużo kasy to kupujesz wywrotkę albo parę dobrej ziemi i użyźniasz swoje parcele :D To jest wersja optymistyczna. My niestety mamy mało kasy i stosujemy lepszą ziemię tylko przy sadzeniu poszczególnych roślin. Oczywiście trzeba poświęcić roślinom dużo uwagi wtedy odwdzięczą się pięknym kwitnieniem. Mam blisko stadnine i korzystam z końskiego gówienka. Bardzo ważny jest dobór gatunków, raczej pytaj się wszkółkach o te które znoszą chwilowe braki wody( najgorzej uzależnic sie od pracy w ogrodzie :wink: ) powodzenia

Aaa, zapomniałam jeszcze napisać o chwastach. I tu niestety na tą wielkość działki trzeba zastosować Rundhup, albo jakieś inne świństwo chemiczne. Zlać najlepiej ze dwa razy w odstępie czsowym oczywiście. No to chyba wszystko. A później sadzić, sadzić i jeszcze raz sadzić. Siać trawkę i biegać ze szlauchem :D

pozdrawiam

Mam działke 3000 m, równa, goła, pusta poza domem na środku:) Co sadzić żeby szybko rosło? A ziemia słąbiutka oj słabiutka ale o tym juz pisałam :)

Bez złosliwści, trzeba sie było zastanowić przed kupnem, jezeli nie stac cie na ogrodnika, a zależy ci zeby jakos to wygladało to współczuje masz p..... e. :D