Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Delta I domek Miki i Rafcia

Recommended Posts

witam mam nadzeję opisać jak budujemy nasz domek

Jest to projekt Detla I dom z użytkowym poddaszem

ale od początku

Mieszkalismy sobie spokojnie w 27 m kawalerce, a w zasadzie ja mieszkałam bo mój małżonek od początku twierdził że to dziura a nie mieszkanie i trzeba coś z tym zrobić.

tak wiercił mi dziurę w brzuchu, że w końcu w czerwcu 2003 roku kupiliśmy 1000 metrową działkę za Radzyminem 30 km od Warszawy

no i miało być tak pięknie od razu budowa ha ha ha

Projekt wybraliśmy z internetu i kupiliśmy zamin kupiliśmy działkę. Na szczęście pasował do działki ale tu mieliśmy po prostu szczęście. Teraz wiem że najpierw działka potem projekt.

Następnie ruszyła machina mapek, uzgodnień, i został złożony wniosek w Gminie.

Naiwnie myśleliśmy że może za miesiąc będzie pozwolenie a tu wielkie BĘC.

Wielkie BĘC ponieważ trasa Warszawa Wyszków ma być poszerzana i mają wywłaszczać ludzi. Pan w gminie tłumaczy że nie wydają decyzji bo nie mają planu zagospodarowania czy coś tam podobnego, ludzie składają protesty i tak dalej. Gmina odciągała odciągała przyszedł konie 2003r i z ustawy wygasły wszystkie plany, a gminy jak to u nas nie miały nowych.

W tym czasie wprowadziliśmy się do moich rodziców i czekamy aż Gmina łaskawie zacznie wydawaĆ POZWOLENIA.

ciekawe tylko jak długo poczekamy.

Czekaliśmy sporo i skończyło się to tym że napisałam skargę do burmistrza Gminy. Poszerzania drogi nie widać a decyzje wiszą i nie są wydawane. NASZA działka nie leży przy drodze i na pewno nie będzie miała wpływu na trasę.

i chyba to poskutkowało !!!!

21-12-2004r dostaliśmy DECYZJĘ O USTALENIU WARUNKÓW ZABUDOWY

najlepsze w tej decyzji było to iż moje nazwisko na każdej stronie było napisane inaczej !!!

Na pierwszej stronie dodali i do nazwiska na drugiej je zmienili na podobnie brzmiące. TO SAMO Z ULICĄ zamieszkania. Dobrze że listonosz był domyślny i zna ludzi z nazwiska bo takiej ulicy w Warszawie nie ma !!!!

Od razu telefon do Gminy - przepraszali podobno referent wypisaywał

AKURAT !!!!

teraz elektrownia i gazownia UFF

na początek elektrownia

pojechaliśmy złożyliśmy wnioski i czekamy.

Mój mąż umówił już się z ekipą na lipiec sierpień 2005 i zaczynamy budować

składając wniosek o przyłącze do sieci elektroenergetycznej przeczytałam w muratorze o tym żeby składać też wniosek o zasilenie placu budowy i złożyłam razem 2 wnioski.

Tu muszę napisać że chyba wszechmogący nad nami czuwał

Decyzja przyszła z energetyki na 2 tygodnie przed wejściem MAJSTRA na budowę a tam termin przyłącza luty 2007

Mowę mi odebrało !!!!!

jak mamy budować bez prądu z POWIETRZA GO BRAC!!!

Dobrze że był złożony drugi wniosek i dostaliśmy zgodę na tymczasowe przyłącze aleSAMI SOBIE POSTAWCIE SŁUPY I LINIE NA SWÓJ KOSZT !!!!!

Na szczęście elektryk który mieszka obok ma umowę z energetyką i wykonał nam słupy i przyłącze. Kosztowało nas to dodatkowo 3000 zł ale roboty ruszyły

PRZYSZEDŁ MAJ a wraz z min wiadomość że nasza rodzina się powiększyMąż jest cały w skowronkach i już planuje święta w nowym domku

zapomiałam jeszcze opisać wytyczanie działki

Przyjechał pan GEODETA z całą masą użądzeń. Rozstawił się na działce i zaczął mierzyć. Był to lipiec i godz koło 12.00. Upał nie z tej ziemi działka bez cienia w pełnym słońcu. Ja schowałam się trochę dalej pod drzewami natomiat Pan Geodeta w tym upale wytycza.

Po godzinie zaczeły mu się już cyferki mieszać, aż w końcu stwierdził że chyba jest zły projekt bo mu rogi domu krzywo wychodzą.

Już się bałam że mi z domu PICASSO wyjdzie, ale za Panem Geodetą biegał mój małżonek i pilnował poprawności cyferek

Wytyczanie miało trwać z godzinkę, a skończyło się po 5 godzinach

Geodeta wyjechał pewnie z przekonaniem ze NIGDY NIE UMÓWI SIE W UPAŁ I TO W DODATKU W SAMO POŁUDNIE, natomiast mój mąz dorobił się pięknej "raczkowatej" opalenizny na nogach, rękach, karku i twarzy.

Po powrocie do domu była zastosowana kuracja maślankowa.

teraz czekają nas fundamenty oraz to że muszę się nauczyć wklejania zdjęć