Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras, podjazd i opaska wokół domu z kostki granitowej?

Recommended Posts

Proszę o opinię użytkowników takiego sposobu wykończenia tarasu, opaski i podjazdu wokół domu jak w temacie. Napiszcie jak się wam to użytkuje, czy nie przerasta trawa, jak z utrzymaniem czystości no i wogóle jak fachowo to zrobić aby było dobrze? Pozdrawiam i czekam na opinie.

• 3 weeks później...

Opaska wokół ściany fundamentowej szerok. 25cm - tłuczeń granulacji ok. 10mm, ograniczony krawężnikiem chodnikowym. Krople deszczu w małym stopniu rozpryskują się na ścianę.

Chodnik z pojedyńczych płyt chodnikowych 50x50cm wokół domu. Łatwo utrzymać w czystości, szybko schnie, łatwo zmienić/przesunąć.

Stanowisko samochodu osobowego - płyty ekologiczne (z otworami na trawę) między kołami samochodu, po bokach płyty chodnikowe (tam gdzie się wysiada).

Wjazd dla samochodów ciężarowych - pod kołami kostka (najlepiej granitowa).

To wszystko ze względów praktycznych. O estetyce się nie wypowiadam.

Witam. Mam coś takiego od trzech lat.

Moja działka ma b.dobrze chłonny grunt, ale i tak wykonawca po wykonaniu fundamentów je odkopał od strony zewn. Oczyścił, 2xpokrył izolbetem i zamocował folię kubełkową. Na samym dole położył ok.20cm warstwę żwiru płukanego. Podmurówka u mnie jest z cegły klinkierowej (50cm). "Graniciarze" usunęli wszędzie humus (przy podmurówce, ścieżkach i podjeździe). Korytowanie było najgłębsze oczywiście przy podjeździe. Zagęszczali warstwami kolejno:żółty piasek, gruby i drobny tłuczeń. Kostki granitowe układali w warstwie grysu (klińca) i nim też fugowali. Jedynie krawężniki były stabilizowane "sychym cementem". Nigdzie nie mam "przerostów roślinnych". Pojedyńcze roślinki usuwam Randapem. Pzdr.

Od roku mam chodniczki i taras z kostki granitowej. Świetna sprawa. Żadne zielsko nie przerasta. Jestem bardzo zadowolona, bo jest łatwa do utrzymania w czystości (chodnik z kostki co jakiś czas zamiatałam, bo wygladała na przykurzoną, kostki granitowej nie muszę, bo nic na niej nie widać).

• 10 months później...
  • 4 months później...
Odradzam wszystkim Kostkę granitową! Juz tłumacze czemu. Jest ona nie równa jak wiadomo a przez to nasze drogie panie na szpilkach mają duzy problem z chodzeniem po niej a nie mowie o tym ze jak jest mokra i mamy płaskie buty jest bardzo śliska, widmo powybijanych zębów nie jest ciekawe:D Kiedy spadnie snieg będziecie rwać włosy z głowy zeby to odśnieżyć potrzeba na to duzo więcej czasu niz na zwykłej kostce. Ale wybór zostawiam wam... Pozdrawiam

• 2 months później...