bws22 04.03.2003 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 czy ktoś połączył pompę cieplną z kominkiem z płaszczem wodnym?czy przy takim połączeniu (o ile jest możliwe) pompa działa przy paleniu w kominku? czy przy praktycznie codziennym paleniu w kominku pompa cieplna za kilkadziesiąt tysięcy ma sens czy wystarczy grzałka elektryczna gdzieś w obwodzie za kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 05.03.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Z tego co ja się na tym znam to myślisz o jakiejś dziwacznej hybrydzie. Po pierwsze baaaardzo duży koszt (zarówno PC jak i kominka z płaszczem wodnym). Po drugie połączenie instalacji pompy ciepła (a więc niskotemperaturowej) z kominkiem z płaszczem wodnym (wysokotemperaturowej) nie jest takie proste, trzeba stosować wymienniki, itd, itp. Ja bym sobie odpuścił taki pomysł, pożre tylko kupę kasy a niewiele Ci da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek.w 07.03.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Rozwiązanie z pompą ciepła jest nie złe, ale kosztowne bardziej bym polecał połączenie kotła kondensacyjnego z kominkiem można też podłączyć kolektor słoneczny wartość takiego pakietu równa się pompie ciepła i kominka z płaszczem wodnym. Więcej informacji można zasięgnąć na stronie http://www.makroterm.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 13.04.2003 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2003 To jest drogie ale nie niemożliwe. Po pierwsze będę miał kominek na pewno, więc dołożenie do płaszcza wodnego to już nie tak dużo, a co do pompy to i tak jest droga. Makroterm sprzedaje zestaw z kotłem kondensacyjnym a więc (w moim rozumieniu) temperatura powrotu wody dla dobrej sprawności nie powinna być wysoka - podłogówka mile widziana? A skoro ogrzewanie podłogowe to pompa powinna się sprawdzić. Może wystarczy coś w rodzaju mieszacza dla wody ogrzanej kominkiem? Ja po prostu nie chcę ciągnąc gazu i wykorzystac optymalnie kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts