Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa cieplna + kominek

Recommended Posts

czy ktoś połączył pompę cieplną z kominkiem z płaszczem wodnym?

czy przy takim połączeniu (o ile jest możliwe) pompa działa przy paleniu w kominku? czy przy praktycznie codziennym paleniu w kominku pompa cieplna za kilkadziesiąt tysięcy ma sens czy wystarczy grzałka elektryczna gdzieś w obwodzie za kominkiem?

Z tego co ja się na tym znam to myślisz o jakiejś dziwacznej hybrydzie. Po pierwsze baaaardzo duży koszt (zarówno PC jak i kominka z płaszczem wodnym). Po drugie połączenie instalacji pompy ciepła (a więc niskotemperaturowej) z kominkiem z płaszczem wodnym (wysokotemperaturowej) nie jest takie proste, trzeba stosować wymienniki, itd, itp. Ja bym sobie odpuścił taki pomysł, pożre tylko kupę kasy a niewiele Ci da.

Rozwiązanie z pompą ciepła jest nie złe, ale kosztowne bardziej bym polecał połączenie kotła kondensacyjnego z kominkiem można też podłączyć kolektor słoneczny wartość takiego pakietu równa się pompie ciepła i kominka z płaszczem wodnym. Więcej informacji można zasięgnąć na stronie http://www.makroterm.pl

• 1 month później...

To jest drogie ale nie niemożliwe. Po pierwsze będę miał kominek na pewno, więc dołożenie do płaszcza wodnego to już nie tak dużo, a co do pompy to i tak jest droga. Makroterm sprzedaje zestaw z kotłem kondensacyjnym a więc (w moim rozumieniu) temperatura powrotu wody dla dobrej sprawności nie powinna być wysoka - podłogówka mile widziana? A skoro ogrzewanie podłogowe to pompa powinna się sprawdzić. Może wystarczy coś w rodzaju mieszacza dla wody ogrzanej kominkiem? Ja po prostu nie chcę ciągnąc gazu i wykorzystac optymalnie kominek.