Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Agi & Misia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...
  • 3 months później...
Witaj daber1980

Jestem na etapie poszukiwania działki, ale z przyjemnością przeczytałem Twój dziennik. Każda podpowiedź końcu ważna.

Może w Twojej okolicy są jakieś działeczki do sprzedania.

Powodzenia i pozdrawiam

Jacek :D

Witaj daber1980

Jestem na etapie poszukiwania działki, ale z przyjemnością przeczytałem Twój dziennik. Każda podpowiedź końcu ważna.

Może w Twojej okolicy są jakieś działeczki do sprzedania.

Powodzenia i pozdrawiam

Jacek :D

Hm, kolo mnie sa 3 albo 4 dzialki, na ktorych jeszcze nic sie nie dzieje, jednak podejrzewam, ze sa wykupione. Na moim "osiedlu" dzialki sprzedawala Pani Teresa Gaj-Siepietowska ze Starych Bielic, nie podam Ci jednak nr telefonu, poniewaz zapodzial mi sie gdzies juz jakis czas temu.

Ogolnie w St. Bielicach jest kilka miejsc, gdzie moglyby byc jeszcze jakies dzialki, na ktorych nic sie nie dzieje, m.in. za kosciolem lub za Czarnym Tulipanem... Musialbys pojezdzic i popytac tych, co sie juz pobudowali, od kogo kupowali dzialki, mozliwe ze pierwotni wlasciciele maja jeszcze cos na sprzedaz (to byly wczesniej spore tereny rolne, i teraz gospodarze postanowili je podzielic i przeznaczyc na sprzedaz - tak bylo w przypadku tego "mojego osiedla")

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam

Jesteśmy na podobnym etapie czyli papierologii postępującej :-?

Ale głowy do góry bo wszyscy musimy przez to przejść.

Zastanowiła mnie woda na waszej działce a nie jest to dobry znak.

Jeśli mogę to podzielę się małą radą ale zrobicie i tak po swojemu :D

Zainwestował bym w 2 betonowe kręgi i wkopał bym je w miejscu w którym nie będą przeszkadzać. Zbieranie wody z wierzchu nie spowoduje osiadanie gruntu - będzie błotko.

A do chwili budowy powinno być raczej zwięzłe i bez wody bo wszystko będzie jak galareta.

Wkopanie kręgów i wysypanie dna żwirem spowoduje że woda będzie napływać od spodu a grunt osiądzie.

Jak macie dostęp do kanalizacji to jak najszybciej się do niej podłączyć na sztywno i niech z tej studni sobie wszystko tam płynie.

Wsadzicie pompę do studni i bez nalotów i ziemi wszystko szybko z niej wyciągniecie (proponuję pompę z rozdrabniaczem 300l/min - na allegro za około 200 zł).

Powodzenia

• 4 weeks później...

To wg mnie kiepskie to odwodnienie... :roll:

Spadki w rowach porobić i niech woda spływa do jakiejś studni chłonnej.. Chyba nie masz na 2m w głąb gliny i iłów? :o Studnię chłonną zrobić z 3-4 kręgów, a później ja wykorzystać do odprowadzenia wody z posesji..

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

hehe, no i po pomyslnym poczatku znowu przestoj.

Zwiezli ok 300szt bloczkow, ale nie dojechaly na nasza dzialke bo sie transport zakopal w gliniastej drodze nieco wczesniej. zrzucil na czyjas dzialke i tam leza (mam nadzieje, ze zdaza je zabrac zanim ktos sie zorientuje :roll: )

a drogi nie mogli utwardzic, poniewaz w tej kruszarni w ktorej byly zamowione 4 wywrotki, zepsula sie kruszarka. Zdazyli zrzucic 2 wywrotki jeszcze przed laniem law, ale jak teraz popadalo, to ciezki sprzet juz nie wjedzie tam. i czekamy na gruz.

czekamy tez na panow murarzy, bo jeszcze koncza jakas inna budowe i maja juz zajac sie tylko nasza

nie wiem tez jak z tym rownaniem poziomow, bo wg. kierownika budowy powinni to wyrownac dolewajac beton, a oni chca na zaprawie miedzy bloczkami, tak aby juz 1 poziom byl rowniutki. wiem ze to chyba dosc czesta praktyka. macie jakies doswiadczenia w tym zakresie?

fundamenty sa najwazniejsze, chcialbym aby byly zrobione tak jak widzi to kierownik, ale jednoczesnie chcialbym zeby juz byly zrobione bo juz mnie nosi 8)

za to podlaczyli juz nam gaz