Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Arcobaleno

Recommended Posts

ewcia - z moim talentem to na pewno będzie ukwieconym rajem :lol: :roll: :lol: gdyby nie babcia co sama sobie wchodzi i robi wkoło roślin to ja bym tam samą trawę miała....noo..prawie - coraz bardziej mi się to ogrodnictwo podoba :oops:

A mocno ścinać go?? Szkoda mi będzie chyba...

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ewcia - z moim talentem to na pewno będzie ukwieconym rajem :lol: :roll: :lol: gdyby nie babcia co sama sobie wchodzi i robi wkoło roślin to ja bym tam samą trawę miała....noo..prawie - coraz bardziej mi się to ogrodnictwo podoba :oops:

A mocno ścinać go?? Szkoda mi będzie chyba...

jak zetniesz ....to dwie gałązki w tym miejscu wyrosną ,wiec ja bym cięła porządnie :D Mnie też było szkoda ciąć ,ale widze ,że ciecie tylko wzmacnia roślinę i zageszcza ją .

Arcobaleno, przyłączam się do zachwyconych Twoim tarasem :)

Natomiast z oleandrem uważaj... Jest tyle piękny, co groźny, czyli bardzo trujący.

W zimie trzeba go przenosić do pomieszczenia o temp. najwyżej 10 st. C.

Zresztą najlepiej poszukaj w Internecie informacji o pielęgnowaniu i dokładnie przeczytaj :)

O tak ...jest trujący ...nawet czytałam ,że spalenie liści czy gałązek w ognisku i upieczenie na takim ogniu kiełbasek spowodowało zaburzenia pracy serca :-?

Masz małą córeczkę wiec pilnuj aby nie miała kontaktu z sokiem z oleandra 8)

http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72156,3289300.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Oleander_pospolity

Taaaak - już sie naczytałam o tym :-?

Choć z drugiej strony mało, która roślina nie jest trujaca :roll:

Na wszelki wypoadek na razie nie bedę jej nic tłumaczyć bo w takim okresie jest teraz, ze co ja nie powiem to ona patrząc w oczy z szelmowskim usmieszkiem na odwrót robi :roll: :lol:

Mam nadzieję, ze nie przyjdzie jej do głowy bawic się w kozę...będę pilnować !!

Raaanyy !! Jak dziś pięknie grzeje :D Ja masę pracy mam i najwięcej drukowania - a za oknem takie piękne słoneczko kusi :roll: mam też jednak trochę pracy na komputerze więc to załatwię to sobie na tarasie :D

...już u Ciebie na tarasie, Arcobaleno, jest cudnie, a co dopiero jak go obrosną roślinki. Jeśli mogłabyś podać przybliżony koszt materiałów na taki tarasik, to byłabym bardzo wdzięczna. Jak podasz orientacyjny koszt, to może jeszcze w tym roku byśmy się zdecydowali na wykonanie. Zawsze to dobrze mieć orientację ile kaski trzeba szykować. A to co faktycznie się wyda to i tak zawsze więcej :cry: , niestety. Ale efekt, który uzyskaliście :o .Super. To będzie mój ulubiony taras. Pozwolisz, że czasami przysiądę na kawkę lub zimny soczek u Ciebie :wink: ?

roszponka , jola - zapraszam, zapraszam na zimny soczek albo piwko jak kto woli :wink:

Powojniki planuję tylko w jednym narożniku - nie chcę obsadzać całkowicie bo nie chodzi i o efekt zielonej altany a raczej o poczucie przestrzeni :wink: Chociaż zobaczymy jak zaczną rosnąć to moze zmienię zdanie :wink:

Teraz właśnie lezę sobie na dechach i opalam tylne części odnóży :lol:

Jola - jeśli chodzi o koszta - bardzo trudne do oszacowania - drzewo zamawiane w surowych belach od znajomego tartaku, samodzielnie cięte, szlifowane, malowane - deski tak samo od zera. Koszty wkretów i kątowników pewnie jakieś tam, do tego zadaszenie z gontu w przystępnej cenie - także nas nie kosztowało to dużo :D

arcobeleno czy masz jakieś zdjęcia "robocze" dachu nad tarasem.Doczytałam,że macie położony gont,ale czy pod spodem coś się jeszcze kładzie? :-? Przepraszam za natrętstwo, ale nie każdy ma w domu "złotą rączkę" :wink:

Na takim tarasie to można nawet drzewa posadzić,a co dopiero jakieś roślinki :p pięknie jest ...pozdrawiam

Aszka - ten gont jest położony bezpośrednio na drewnianą konstrukcję, którą widac nie zdjęciu wklejanym wcześniej - i żadnych cudów tam nie ma - gont na zakładkę i śrubami do łat.

A dzisiaj upał nieziemiski - cały dzień pracowałam na tarasie, stolik sobie ustawiłam w słoneczku i plecy mam spieczone :wink:

A teraz już na całym tarasie przyjemny cień i chłodek :D

Najgorsze się jednak przerwy między deskami (celowe :roll: ) juz nie jedna kredka tam spadła, papieros czy inne cuda :roll: :lol: Ostatnio kolezance spadł telefon cienki jak włosek :wink: dobrze ze w poprzek :o :lol:

agiis - babcie mam dwie :D jedna na miejsu, druga parę kilometrów dalej - oleander ten duży od jednej babci a te dwa co sobie rosną i na mnie czekają od tej miejscowej - najpierw daje a potem przychodzi i psioczy na mnie, ze za rzadko podlewam :roll: :lol:

Pozdrawiam !

Przybiegłam kurcgalopkiem, bo Maksiu mi przekablował o ślicznym tarasie!!! Myślałam, że ściemna, ale .... zatkało mnie!!!

Arco, gratuluje, wyszło cudo!!!!

Aaaaa ... psia kostka ... gdzie moje dobre wychowanie... :oops: :roll:

Dobry wieczór :D

Przybiegłam kurcgalopkiem, bo Maksiu mi przekablował o ślicznym tarasie!!! Myślałam, że ściemna, ale .... zatkało mnie!!!

Arco, gratuluje, wyszło cudo!!!!

A to Maksiu no! :wink: :lol:

Dobry wieczór

Dzień dobry :D

Nasz taras jest taki prosciacki, ze az banalny - ale ja lubię prostotę i dlatego dobrze mi się na nim wypoczywa.

Pamietam jak teść przyszedł w trakcie budowy i tak stoi, stoi, patrzy i mówi:

"Tu nad wejściem dalibyście jakiś łuczek albo coś " :wink: pogoniłam go z tymi łuczkami aż się kurzyło :lol:

markoto - masz rację - to nie jest gont tylko falista płyta bitumiczna - mąż mnie dopiero wczoraj uświadomił :oops: