Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Arcobaleno

Recommended Posts

Leżak przyszedł :) A raczej przyjechał i został wniesiony pod drzwi przez miłego Pana :)

Na razie leży nieposkładany na tarasie, ale już mi się podoba :) Oprócz tego, ze neistety nie trafiłam w kolor jaki chciałam, tzn na próbniku byl ciemniejszy..nic to - jak będzie mnie wpieniał to go przemaluję przy okazji odnawiania mebelków na tarasie :)

Roslinki też już posadzone - mam nadzieję, że będą pięknie rosły !

A w niedzielny poranek przystroiłam dom w bratki i prymule - od razu wiosennie się zrobiło :)

W nocy był leciusieńki przymrozek ale nie chowałam donic i nic nie zmarzlo :)

http://img43.imageshack.us/img43/9966/img0994l.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img810.imageshack.us/img810/3343/img0992w.jpg

na rabatach na razie tylko krokusy pokazały kolory:

http://img215.imageshack.us/img215/7637/img0999af.jpg

a prognozy na ten tydzień są obiecujące - nawet do 20 stopni :)

Wiosennie pozdrawiam !

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczynki kochane - fajnie, że wpadłyście :)

Ostatnio miewam zmienne nastroje, raz bym góry przenosiła (to w słoneczne dni :)) a raz bym nosa spod kołdry nie wyściubiała (to w pochmurne :) ) .

Ponieważ praca w domu to już nie tyle spokojnego czasu co w osobnej pracowni, ( z której zrezygnowaliśmy z różnych splatających się ze sobą przyczyn) bo mały krasnoludek co chwila przyczepia się do nogi, włazi na kolana, chce jeść/pić, bawić się/na spacer a do tego wszędzie gdzie się pojawia robi bałagan :)

Dlatego też w mojej domowej pracowni realizuję w zasadzie jedynie zamówienia na zaproszenia, bo sezon ruszył i sporo pracy jest - dobrze !

W chwilach które mi zostają skupiam się na własnym nieco zapomnianym domu :) Trochę zmian wprowadziłam, do świąt mam nadzieję doczekać się kolejnych - szczególnie w kuchni :) Wczoraj przyszła jaśniutka glamourowa tapeta, którą przykleimy między szafkami, ciemna płyta już mi się mocno opatrzyła, zaciemnia kuchnię, słonko bezlitośnie obnaża na niej wszystkie smugi...a z tapetą kuchnia nabierze głębi i blasku,o! :)

W łazience też mały lifting - cały czas dążę do tego, żeby łatwo było utrzymac porządek przy dzieciach, bo zarówno one jak i ja mają tendencję do szybkiego robienia rozgardiaszu więc z blatu zniknęły koszyczki z kremami i przyborami do make-upu, które były notorycznie wyciągane przez małe rączki i nie odkładane na miejsce, a że kosmetyków pokaźna ilość...to rozgardiasz murowany ! Więc zamiast nich pojawił się jeden duży pojemnik, w którym zamknęłam swoje skarby :) I zapanował ład :) Do tego kilka elementów dekoracyjnych i krzesełko - wreszcie ! Nie wiem czy pamiętacie, pisalam o tym daaawno, zawsze marzyl mi się jakiś mały fotelik/krzesełko w łazience, żeby spokojnie usiąść, wybalsamować się, pomalować pazurki :) I w końcu się doczekałam :) teraz jeszcze bardziej lubię swoją łazienkę, więc gdy tylko mam wolny wieczór z przyjemnością i w blasku waniliowych świec oddaję się tam relaksowi i różnym pielęgnacyjnym zabiegom :)

http://img197.imageshack.us/img197/9177/img0913hi.jpg

http://img546.imageshack.us/img546/6492/img0919bw.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/1139/img0921hd.jpg

A gdy tylko wiosna na dobre rozgości się u nas, ze słońcem i wyższą temperaturą, zabiorę się też za taras. Mebelki nadają się do odświeżenia/przemalowania, niektóre do "wyjazdu", będę chciała dokupić jakieś małe zgrabne krzesełka,poduszki, jakieś donice przydaloby się zainstalować na barierkach, upatrzyłam już fajne oświetlenie :) Noo planów jest sporo :) Zobaczymy ile z tego uda nam się w tym roku zrealizować :)

Edytowane przez arcobaleno

Arco z tymi nastrojami to nie jesteś osamotniona. Od euforii po stany depresyjne.... znam to. Ale z tego co wiem, to inni czuja podobnie więc nie jesteśmy w tym same ;) W grupie raźniej :D

Ja podobnie planów mam na kilka lat. Zdecydowanie za dużo jak na jeden sezon. Gorzej z realizacją. Ale trudno, kiedyś może je zrealizuje.

Dobrze, ze masz tyle obowiazków domowych, że nie ma czasu zbyt skupiac się na problemach. Czekam na metamorfozy w domu i na tarasie :)

Arco, piekny klimat stworzylas :-) Co do Twoich zmian zawodowych, to najwazniejsze aby byc elastycznym i bez zbednego bolu dostosowac sie do nowych warunkow :-) Przyznam ze i mnie coraz czesciej dopada chec na maly sabbatical :p ;)

BTW masz piekne krzeslo w lazience! Sama bym z checia sie na takim pobalsamowala i pokremowala :)

Arco-faktycznie tak jak pisze Mayland i Alunek w tych nastroajch nie jesteś osamotniona.....ja niestety muszę wspomagaś się farmokologicznie:bash:

ale..............

wiosna, kwiaty, śpiew ptaków daje mi nowe życie!

zakochana jestem w twym łazienkowym krześle- zapodasz namiary gdzie i za ile? i ta szafka pod zlew-bjuti-też chcę namiary! kupowałaś jeszcze jakieś meble łazienkowe???

buziaki i trzymaj się!

Edytowane przez aka z Ina

Witajcie!

Fajnie, że do mnie zaglądacie :) i dziękuję za miłe słowa!

Wiosna przyszła, hiacynty już prawie w rozkwicie a my ostatnie dni spędziliśmy w szpitalu a teraz szpital w domu - wirusowa grypa żołądkowa zatacza szerokie kregi w całej naszej rodzinie, z Wiki musieliśmy zostać w szpitalu bo małe toto, chudzieńkie, moment się odwodniło, tam ją napoili kroplówkami, ja swoje już przeszłam , teraz mąż się męczy...Jula jak na razie się uchowała tfu!tfu!

Krzesełko w łazience (i drugie stoi w sypialni nad ktorą popracujemy w przyszłym roku chyba :) ) kupiłam tu:

http://planetadesign.pl/?p=productsMore&iProduct=537&sName=--------------------------------------------KRZESLO-ZARA-white

a szafka pod umywalkę jest murowana (tzn kostrukcja z płyt k-g) - w ogóle nie mam mebli w łazience :)

Nie było mnie kilka dni i wydaje mi się, ze ogród się zmienił - zaraz zakasuje rękawy i lecę pogrzebać w ziemi :)

a szafka pod umywalkę jest murowana (tzn kostrukcja z płyt k-g) - w ogóle nie mam mebli w łazience :)

dałabyś rozmiar? najbardziej mi chodzi o wysokości od podłogi do półki i dołu półki do dołu blatu:rolleyes:?

no i czym to jest obłozone? płytkami???

Witam Arco,

Śledzę Twój dziennik od dawna, piękny dom! /same ochy i achy ;)/

Mam 2 pytania i będę baardzo wdzięczna za odpowiedź,

1. z której strony świata macie usytuowany taras? Czy w salonie nie jest ciemno? mój jest od zachodu i chcę go zabudować podobnie na Twoj wzór. Martwi mnie tylko czy nie zabierze to światła w salonie /mój salon-południowo-zachodni/

2 kiedy wysiewałaś wilce do doniczek? czy siałaś wprost czy najpierw do rozsady? - pytanie do "znawcy tematu", 3 tyg. temu wysiałam petunie do skrzynki i do tej pory mi nie wzeszły :( trudno bedę musiała kupić gotowe rozsady.

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam.

aka - od podłogi do krawędzi dolnej półki jest 30 cm a od tej krawedzi to dolnej krawedzi blatu jest 40 cm - mierzyłam tak, żeby mi kosze weszły :)

Obłożony płytkami - tymi samymi co pasy na podłodze.

efi - witaj :) I miło mi słyszeć, że Ci się u nas podoba :)

Strony świata to dla mnie zawsze problem i nie potrafię dokładnie określić usytuowania tarasu, powiem za to, że słońce jest tam od rana do mniej więcej 14-15 godziny, potem przesuwa się na front domu. Więc generalnie taras jest słoneczny i dzięki zadaszeniu możemy fajnie spędzać czas nawet w upały, choć drewno dośc mocno się nagrzewa i w największe słońce bywa duszno..ale za to po południu jest miły chłodek :)

I dzięki tarasowi także w salonie nie jest wściekle gorąco i nie ma rażącego słońca za to fajne rozproszone swiatło i można spokojnie posiedzieć przy samym tarasowym oknie. Salon jest jasny bo z każdej strony są okna (cały parter mamy otwarty) więc nie ma obaw o zabieranie swiatła - dzisiaj np wygląda to tak:

http://img607.imageshack.us/img607/9551/img1110e.jpg

Ania i Heniu - strasznie się cieszę, że te krzesełka trafiły do mojego domu - zakochałam się w nich już daaawno temu :)

W wiosennej odsłonie sypialni też fajnie wygląda :)

http://img717.imageshack.us/img717/1986/img1093oc.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/1486/img1100j.jpg

Arco, jesteś cudowna! nawet nie miałam odwagi prosić Cię o zdjęcia /nie chciałam zawracać Ci głowy/ a tu proszę, od razu fotka, Dzięki wielkie!!!

Faktycznie masz jasno w salonie. Nie wiem dlaczego ale zawsze mi się kojarzył salon ciemny i przytłaczający gdy taras jest zadaszony. Dzięki że "otworzyłaś mi oczy" ;) u mnie na tarasie będzie odwrotnie: rano lekki chłodek a po południu słońce i duchota ;)

W takim razie w tym roku zadaszymy taras na 100%.

Krzesełko jest śliczne, do mojej sypialni tez by idealnie pasowało ;)

A co z wilcami? jak je siałaś?

Efi - nie ma sprawy - sama fotki lubię bardziej niż opisy :)

Aaaaaa o wilcach zapomniałam - sorki! :)

No siałam normalnie do ziemi od razu bądź do doniczek docelowych, tzn wciskałam bo te ziarenka sporawe - jakoś w kwietniu..

Potem nasionka miałam już swoje bo mnóstwo ich będzie, w tym roku też już powtykałam do ziemi, ale kilka dosłownie, nie wiem czy w ogóle coś z nich wyrośnie nie zebrałam nasionek w tamtym roku, nie pomyślałam szczerze mówiąc, ze mogłabym obsadzić nimi siatkę od sąsiada, w tamtym roku wsiałam, zeby się pięły po kratkach razem z powojnikami i to był błąd - zagłuszyły mi clematisy całkiem - takie są ekspansywne :)