Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego podłoga na strychu?

Recommended Posts

moje były ostro zlane ze dwa razy kuprafungiem, robiłem to już na strychu pzrewracając je dwa razy do impregnacji, pod spodem chyba wtedy był goły strop to mogłem lać bez ograniczeń, no to lałem :) no i lato było to przyjemniej robota szła

z tym cementem to tez uważam, ze przesada, nie wszystkie moje deski i nie z każdej strony były szalunkowo-betonowe, niektóre ładne czysciutkie, inne przyheblowane, wyrównane czy ucięte, i tu nie ma jak impregnat

a po kilku miesiacach na nich wylądowała płyta usb 8mm dla wykończenia podłogi i jest ok

w niedługim czasie będę się brał za robienie podłogi na strychu, a później ocieplanie między krokwiami.

Szwagier mi powiedział, żebym nie bawił się w deski, tylko montował OSB. Jak teraz przeglądam ceny, to np. OSB 22mm 1mkw wychodzi ok. 36zł (cena internetowa). Kupując deskę calówkę za 1m3 zapłacę 700zł. Z 1m3 wychodzi 40mkw podłogi. Cena podłogi z deski 17,5zł.

A mówił, że wychodzi prawie to samo...

Gość Konto usunięte_12*
w niedługim czasie będę się brał za robienie podłogi na strychu, Kupując deskę calówkę za 1m3 zapłacę 700zł. Z 1m3 wychodzi 40mkw podłogi. Cena podłogi z deski 17,5zł.

A mówił, że wychodzi prawie to samo...

Moje deski "calówki" na strych już sobie schną w garażu. Pod koniec lata (gdy będzie już nieco chłodniej) oszlifuję je od tej "górnej" strony dużą "kątówką" z tarczą i krążkami ściernymi (już tę metodę wypraktykowałem przy budowie drewutni - efekty rewelacyjne :)). Potem nasączę je 3-krotnie 2-funkcyjnym "ogniochronem" i zamontuję.

Wyliczyłem, że wyjdzie sporo taniej, niż płyty OSB, a i w przypadku jakiejś wilgoci na strychu zaimpregnowane deski powinny być pewniejsze (już widziałem, jak płyty OSB się "rozlazły" pod jej wpływem). A poza tym podłoga z suchych desek będzie lżejsza :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

ja nie będę aż tak dokładny, nawet nie wiem czy dam do heblowania wierzchnią stronę - zobaczymy ile krzykną. Będę przykręcał, bądź przybijał deski mokre, będą miały czas, żeby wyschnąć. Pod koniec stycznia będę w castoramie bądź w leroy merlin i zapytam się z ciekawości jaka jest cena OSB.

Nie mogę pozwolić sobie na własnoręczne szlifowanie i impregnowanie, bo będę to wszystko robił po pracy, czyli max 2-3 godziny dziennie, 4 razy w tygodniu.

Gość Konto usunięte_12*
Nie mogę pozwolić sobie na własnoręczne szlifowanie i impregnowanie,

Deski z tartaku są (na ogół) bardzo chropowate więc chodzi (co najmniej) o "zdjęcie" tych drzazg po tej stronie, po której się będzie chodzić. Mnie chodzi również i o to, że ta chropowata strona "pije" niepotrzebnie więcej impregnatu, niż strona gładka.

Witam. niedawno na taką podłogę na poddaszu położyłem płyty OSB 18 mm , jest super, rozstaw kleszczy mam co ok 70-90cm (zależy gdzie jest okno dachowe) nic się nie ugina a waże ok.100kg a łaziły tam już trzy osoby równocześnie. ,grubszej płyty nie ma sensu dawać ,( i jeszcze jedno docinaj tak płyty aby każdy bok wspierał się na kleszczach.-ale to chyba każdy głupi wie)

Deski z tartaku są (na ogół) bardzo chropowate więc chodzi (co najmniej) o "zdjęcie" tych drzazg po tej stronie, po której się będzie chodzić. Mnie chodzi również i o to, że ta chropowata strona "pije" niepotrzebnie więcej impregnatu, niż strona gładka.

Dlatego będę chciał, żeby tartak przeheblował mi jedną stronę, a później wrzucił do wanny w celu impregnacji.

• 1 year później...

Witam.

Przymierzam się do zrobienia podłogi na strychu z osb 22.Chciałbym ją położyć bezpośrednio na jętkach,ale tu mam problem-----gdy kładę poziomice długą to wychodzi mi spora różnica w wysokości jętek i efekt byłby taki,iż wyszły by uskoki na których pogubił bym zęby:( Myślałem położyć na to łaty 4/5 np i na nie dopiero osb ale to bez sensu bo nadal pozostaje ta różnica poziomów.Przymocować wszystkie łaty na łącznikach metalowych-----głupia chyba robota bo mam wątpliwości co do sztywności takiej konstrukcji.Czy któś się spotkał tu z podobnym problemem i jak go rozwiązał?

"spora różnica" to ile cm?

zmierz różnice pomiędzy najniższą a najwyższą jętką i wtedy dobierz rozwiązanie, moze wystarczy na najwyższą dać bezpośrednio osb a na pozostałe podokładać łaty czy pocięte wzdłuż na szerokość jętki deski calowe czy 32, jedną czy dwie, to wszystko zależy od wartości tej "sporej różnicy"

• 5 months później...