ans 25.05.2006 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kupilem wanne narozna akrylowa z Koła i chce zamontowac w niej baterie trojotworowa.Jak wywiercic otwory w wannie pod baterie. Musz tyc trzy otowry fi 26 mm. Myslalem nad wiertłem lopatkowym ale czy nie odprysnie akryl?Poradzcie jak i czym najlepiej to zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollly 25.05.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 podnosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ans 25.05.2006 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Czy nikt nie wiercil samodzielnie w wannie otworow pod bateria ?Pomozcie bo dzisiaj po pracy musze to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 25.05.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kupić/pożyczyć wiertło fi 26 do metalu?fi 26 to nie jest jakaś wielka średnica - można również kupić jakąś chińszyznę w markecie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 25.05.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 jak się nie boisz: wiertłem lopatkowym - nic nie powinno się stać jak się boisz: ołówek/długopis, narysuj kółeczko, obwierć małym kalibrem, wiertłem do metalu po obwodzie i redztę wytnij małym brzeszczotem (też do metalu) zamontuj baterię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkrenz 25.05.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Przerobilem na mojej wannie ta ostatnia metode - sukces gwarantowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 25.05.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Robiłem otwory w kilku ( a może kilkunstu ) wannach akrylowych.Była to dla nas niezła fucha.napisz priv, to sprzedam.... Hłe hlehle Od tego właśnie jest forum, żeby pomagać:1. WAŻNE! rozmierzasz DOKŁADNIE otwory ( rozstaw, środki, odstęp od załamań wanny itp. )2. tam, gdzie wypadają środki wiercisz spokojnie ( najlepiej wkrętarką aku ) małe otworki ( wiertło do drewna 4-5,5 mm )3. Bierzesz wiertło koronowe fi nieco mniejsze niż podstawa mieszacza czy wylewki nawannowej. Otwór wywiercony poprzednio służy jako prowadnica. Spokojnie, powoli wiercisz wiertłem koronowym odpowiednie otwory. Bez stresu - jak nie dociśniesz za mocno, to nic nie odpryśnie. Spokojnie, powoli i pionowo - cała filozofia. 4. Montujesz wszystkie elementy.Idealnie jest, gdy masz jakąś podstawę wylewki i baterii. Jakąś blachę, albo ramę. Wyobraź obie swoją najgrubszą ciotkę, która wstając z wanny łapie za koniec wylewki i opiera na nim swoje kilogramy. Te kilo x długość wylewki jako dźwignia = zarąbista dziura w wannie. Akryl to tylko plastik + nieco żywicy epoxy. NIe ma mocnych na taką ciotkę x ramię dźwigni. Przemyśl to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.05.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 My wierciliśmy tak jak poprzednik - żadnych kłopotów. Sprzedam za to pomysł jak wiercić żeby nic nie odprysło (nie dotyczy tylko akrylu ale także powłok lakierowanych). Zanim się zabierzesz do wiercenia naklej na powierzchnię taśmę malarską - gwarantowane bezpieczeństwo dla pokrycia. A dodatkowo lepiej się zaznacza wszystko ołówkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 26.05.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 efilo - dzięki - pomysł z taśmą jest super - daje jeszcze dodatkowe zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 26.05.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Jeśli jeszcze nie wywierciłeś, to może się przyda , to jest dobry sposób na wiercenie otworów o dużych średnicach w cienkich materiałach. Możesz śmiało wiercić ostrym wiertłem łopatkowym ale, nie wprost ! Słusznie obawiasz się, że wiertło może wyskoczyć z materiału i uszkodzić wannę. Będziesz potrzebował dwa ściski i dwa kawałki sklejki np. # 5 - 8 mm. Najpierw w wannie wywierć pilotujący otworek fi 1,5 mm. Potem złóż sklejki i też je przewierć fi 1,5. Następnie wyjmij wiertło z wiertarki i nałóż na nie jedną sklejkę, potem włóż wiertło (ze sklejką) do otworu w wannie i od spodu znowu podkładka ze sklejki. Skręć to razem ściskami i wyjmij wiertło. Teraz możesz wiercić bezpiecznie, a otwór będzie......... jak fabryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollly 29.05.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 a czy otwornicą też da się to zrobić bez większego problemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ans 29.05.2006 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Hollly własnie przerabiałam ten temat w sobote i trzy otwory wyszły jak fabryczne, a robiłm to własnie otwornica za 5 PLN Topexa, zgodnie z tym jak opisał to pokar. Rzeczywiscie zadna filozofiaWazne - na pocztku bardzo powoli, a jak otwornica zaglebi sie juz jakies 5 mm mozna wiekszymi obrotami i leciutko z wyczuciem dociskac wiertarka. Ja mialem pod baterie fabrycznie wzmacniana wanne i bylo tam dosyc grubo i musialem wiercic z dwoch stron, oczywiscie zaczołem od strony akrylu. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts