Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiercenie w akrylu

Recommended Posts

Kupilem wanne narozna akrylowa z Koła i chce zamontowac w niej baterie trojotworowa.

Jak wywiercic otwory w wannie pod baterie. Musz tyc trzy otowry fi 26 mm. Myslalem nad wiertłem lopatkowym ale czy nie odprysnie akryl?

Poradzcie jak i czym najlepiej to zrobic.

Robiłem otwory w kilku ( a może kilkunstu ) wannach akrylowych.

Była to dla nas niezła fucha.

napisz priv, to sprzedam....

Hłe hlehle

Od tego właśnie jest forum, żeby pomagać:

1. WAŻNE! rozmierzasz DOKŁADNIE otwory ( rozstaw, środki, odstęp od załamań wanny itp. )

2. tam, gdzie wypadają środki wiercisz spokojnie ( najlepiej wkrętarką aku ) małe otworki ( wiertło do drewna 4-5,5 mm )

3. Bierzesz wiertło koronowe fi nieco mniejsze niż podstawa mieszacza czy wylewki nawannowej. Otwór wywiercony poprzednio służy jako prowadnica. Spokojnie, powoli wiercisz wiertłem koronowym odpowiednie otwory. Bez stresu - jak nie dociśniesz za mocno, to nic nie odpryśnie. Spokojnie, powoli i pionowo - cała filozofia.

4. Montujesz wszystkie elementy.

Idealnie jest, gdy masz jakąś podstawę wylewki i baterii. Jakąś blachę, albo ramę. Wyobraź obie swoją najgrubszą ciotkę, która wstając z wanny łapie za koniec wylewki i opiera na nim swoje kilogramy. Te kilo x długość wylewki jako dźwignia = zarąbista dziura w wannie. Akryl to tylko plastik + nieco żywicy epoxy. NIe ma mocnych na taką ciotkę x ramię dźwigni. Przemyśl to ...

My wierciliśmy tak jak poprzednik - żadnych kłopotów.

Sprzedam za to pomysł jak wiercić żeby nic nie odprysło (nie dotyczy tylko akrylu ale także powłok lakierowanych). Zanim się zabierzesz do wiercenia naklej na powierzchnię taśmę malarską - gwarantowane bezpieczeństwo dla pokrycia. A dodatkowo lepiej się zaznacza wszystko ołówkiem.

Jeśli jeszcze nie wywierciłeś, to może się przyda :), to jest dobry sposób na wiercenie

otworów o dużych średnicach w cienkich materiałach.

Możesz śmiało wiercić ostrym wiertłem łopatkowym ale, nie wprost !

Słusznie obawiasz się, że wiertło może wyskoczyć z materiału i uszkodzić wannę.

Będziesz potrzebował dwa ściski i dwa kawałki sklejki np. # 5 - 8 mm.

Najpierw w wannie wywierć pilotujący otworek fi 1,5 mm.

Potem złóż sklejki i też je przewierć fi 1,5.

Następnie wyjmij wiertło z wiertarki i nałóż na nie jedną sklejkę, potem włóż wiertło (ze sklejką)

do otworu w wannie i od spodu znowu podkładka ze sklejki. Skręć to razem ściskami i wyjmij wiertło.

Teraz możesz wiercić bezpiecznie, a otwór będzie......... jak fabryczny :)

Hollly własnie przerabiałam ten temat w sobote i trzy otwory wyszły jak fabryczne, a robiłm to własnie otwornica za 5 PLN Topexa, zgodnie z tym jak opisał to pokar. Rzeczywiscie zadna filozofia

Wazne - na pocztku bardzo powoli, a jak otwornica zaglebi sie juz jakies 5 mm mozna wiekszymi obrotami i leciutko z wyczuciem dociskac wiertarka. Ja mialem pod baterie fabrycznie wzmacniana wanne i bylo tam dosyc grubo i musialem wiercic z dwoch stron, oczywiscie zaczołem od strony akrylu. Powodzenia