Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

26 000 zł za 134 m2 za robocizne bez dachu-czy to dobra cena

magicwb

Recommended Posts

Witam,

Dom w winorośli 2

Pow netto - 160 m2

Pow użytkowa 134m2 w tym garaż 18m2

Domek jest stosunkowo prosty bez udziwnień

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m400b96380ccd9

Mam pytanie ile orientacyjne powinna kosztować robocizna.

Postawienie domu bez dachu (fundamenty, sciany nośne, działowe, schody, wylany taras) - całość murarki

Mi wyceniła to ekipa na 26 000 zł. Czy to dobra cena?

Pozdrawiam magicwb

Na to nie ma prostej odpowiedzi. Jedni powiedzą, że b. drogo inni że cena przystępna. Mogę powiedzieć ile ja zapłaciłem za stan surowy otwarty z wieźbą dachową (dach 260 m kw) domu o pow. użytkowej 145 + 28 m garaż. Budowałem z Maxa. Cena 29.000 w tym także kierownik budowy, oraz rozprowadzenie kanalizacji poziomej oraz także maszyny niezbędne do wykopu i zasypania.

Marki k. Warszawy, rok 2004.

Propozycja: nie targuj ceny ale zwiększ zakres prac np wykonanie wieźby dachowej (koszt 1500-2000 zł).

Uważam że drogo.

Nie wiem w jakiej technologii budujesz ale sądzę źe bliższa realiom jest cena ok 20 tys.zł.

Postaraj sie o jakiś typowy kosztorys i tam zorientujesz się jaka jest cena robót murarskich podobnego domu- kosztorys dobre pracownie architektoniczne daja ci z projektem.

Z niego wynika jaki powinien byc koszt robocizny każdego elementu, a majac taką wiedze łatwiej rozmawia sie z wykonawcami którzy zawsze "na oko" wyceniaja więcej i w czasie budowy pojawiaja sie nieprzewidziane trudnosci za jakie chca doplate bo myśleli że to to nie bylo w cenie... :evil:

Najlepiej spisac umowę albo wykaz prac jakie wykonaja ( podac w metrach albo konkretnych liczbach) i wycenic ile każda z nich bedzie kosztowała za jednza jednostke i razem. Potem zawsze łatwiej się z nimi rozliczac i dochodzic swoich racji...

pozdrawiam

[email protected]

Marek30022

nie przejrzałem wszystkich Twoich postów , ale wiem że interesowałeś się APS 55 - jest to coś w stylu tego co ja zamierzam wybudować - ciekaw jestem na co się zdecydowałeś.

Jeżeli to APS lub coś podobnego - daj znać na forum lub na mail

Chętnie bym zobaczył dom w naturze , ajeszcze chętniej wysłuchał wniosków z budowy

mój mail [email protected]

Wczoraj robilem pierwszą wycenę stanu surowego:

fundamenty, ściany nośne, działowe, strop, kominy, wierzba

20 000 pln

Wykonawca sprawdzony

projekt GLX 31 z Atrium

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-31,43,61,parter.html

My też zaczynamy budowę GLX tylko takiego

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,64,parter.html

za robociznę z krokwiamy na dach, z wylewkami na parterze i pietrze i tykniem wewnętrznym i zewnętrznym z ociepleniem 18.000.

w przyszłym tygodniu zaczynamy fundamenty

pozdrawiam

orzeszek_rania - życzę Ci abyś za te pieniądze o którym napisałeś wybudował ten stan o którym piszesz. Ja wybudowałam juz taki tom (GLX19) z podpiwniczeniem, i za samą więźbę z położeniem dachówek, rynien i połaciówek zapłaciłam 10000PLN (a to dobra cena), za budowę (murarkę) coś koło 15kPLN, za tynki, wylewki i całą resztę już nie liczę. Policz: tynki - cos koło 600-650m2 (nie pamiętam dokładnie, bo ja zmieniałam trochę projekt i mi wyszło prawie 1000m2) x 10PLN (to za cementowo-wapienne - bardzo tanio) daje Ci kwotę już 6000 - 6500.

Ja bym sie osobiście zastanowił nad tak tanią ofertą (chociaż może masz farta - czego Ci życzę).

Moje doświadczenie podpowiada mi za niską ceną idzie jakość lub niedomówienia w ofercie.

mackre - czy Ty już wybudowałeś dom, czy tylko tak piszesz??? robocizna za sam strop (gęstożebrowy) to średnio 35-40PLN za m2 (dla taniej ekipy) - chyba że ja (i wiele znanych mi osób) mieszkam na innej planecie. Za 15 000 za taki stan jaki pisze magicwb, to w moich okolicach nikt poważny nie rozmawia.

mackre - czy Ty już wybudowałeś dom, czy tylko tak piszesz??? robocizna za sam strop (gęstożebrowy) to średnio 35-40PLN za m2 (dla taniej ekipy) - chyba że ja (i wiele znanych mi osób) mieszkam na innej planecie. Za 15 000 za taki stan jaki pisze magicwb, to w moich okolicach nikt poważny nie rozmawia.

U mnie wykończeniówka. Moj brat buduje bardzo podobny domek i ma robocizne za 15 pln. To nie sa ceny z sufitu to wykonawcy są z ksieżyca

Może faktycznie przy tym konkretnym projekcie trzeba dołozyc z 2-3 pln?

pzdr :wink:

Ceny faktycznie bardzo różne - ale też rejony budów różne

Ja prawdopodobnie na jesieni zacznę ( jak mi się papiery uda pokonać)

Budowa będzie we wschodnich rejonach Warszawy

Chętnie skorzystam z kontaktów na niezbyt drogie i sprawdzone ekipy z tego rejonu > domek ok 130 m kw pow użytkowej z użytk poddaszem .

Ten co obok

Ewentualne namiary proszę na mail [email protected]

Z góry dziękuję