magicwb 25.05.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Witam, Dom w winorośli 2 Pow netto - 160 m2 Pow użytkowa 134m2 w tym garaż 18m2 Domek jest stosunkowo prosty bez udziwnień http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m400b96380ccd9 Mam pytanie ile orientacyjne powinna kosztować robocizna. Postawienie domu bez dachu (fundamenty, sciany nośne, działowe, schody, wylany taras) - całość murarki Mi wyceniła to ekipa na 26 000 zł. Czy to dobra cena? Pozdrawiam magicwb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicwb 25.05.2006 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Region Wielkopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 25.05.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Na to nie ma prostej odpowiedzi. Jedni powiedzą, że b. drogo inni że cena przystępna. Mogę powiedzieć ile ja zapłaciłem za stan surowy otwarty z wieźbą dachową (dach 260 m kw) domu o pow. użytkowej 145 + 28 m garaż. Budowałem z Maxa. Cena 29.000 w tym także kierownik budowy, oraz rozprowadzenie kanalizacji poziomej oraz także maszyny niezbędne do wykopu i zasypania.Marki k. Warszawy, rok 2004.Propozycja: nie targuj ceny ale zwiększ zakres prac np wykonanie wieźby dachowej (koszt 1500-2000 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 25.05.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 a ja mam cenę za słoneczko bez garazu z horyzontu zakres do fundamentów po wieźbę 18 tys. bez pokrycia dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menago3 25.05.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Uważam że drogo. Nie wiem w jakiej technologii budujesz ale sądzę źe bliższa realiom jest cena ok 20 tys.zł. Postaraj sie o jakiś typowy kosztorys i tam zorientujesz się jaka jest cena robót murarskich podobnego domu- kosztorys dobre pracownie architektoniczne daja ci z projektem. Z niego wynika jaki powinien byc koszt robocizny każdego elementu, a majac taką wiedze łatwiej rozmawia sie z wykonawcami którzy zawsze "na oko" wyceniaja więcej i w czasie budowy pojawiaja sie nieprzewidziane trudnosci za jakie chca doplate bo myśleli że to to nie bylo w cenie... Najlepiej spisac umowę albo wykaz prac jakie wykonaja ( podac w metrach albo konkretnych liczbach) i wycenic ile każda z nich bedzie kosztowała za jednza jednostke i razem. Potem zawsze łatwiej się z nimi rozliczac i dochodzic swoich racji... pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 29.05.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Marek30022 nie przejrzałem wszystkich Twoich postów , ale wiem że interesowałeś się APS 55 - jest to coś w stylu tego co ja zamierzam wybudować - ciekaw jestem na co się zdecydowałeś.Jeżeli to APS lub coś podobnego - daj znać na forum lub na mailChętnie bym zobaczył dom w naturze , ajeszcze chętniej wysłuchał wniosków z budowymój mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 31.05.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 145m2 uzytkowej i garaz 35m koszt robociznay stanu surowego bez dachu- 20tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 31.05.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 ja płace 22 tys za robotę do zadaszenia włacznie. Napisz z kąd dokładnie jesteś dam ci namiar na moich fachowców może się dogadacie co do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 31.05.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Domek 140 m, za stan surowy z więźbą zapłaciłem 25 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 01.06.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Domek 140 m, za stan surowy z więźbą zapłaciłem 25 tys. Ja tez, tak wiec 26 tys. bez wiezby to troche drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałGdynia 02.06.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Wczoraj robilem pierwszą wycenę stanu surowego:fundamenty, ściany nośne, działowe, strop, kominy, wierzba20 000 plnWykonawca sprawdzony projekt GLX 31 z Atriumhttp://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-31,43,61,parter.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzeszek_rania 02.06.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Wczoraj robilem pierwszą wycenę stanu surowego: fundamenty, ściany nośne, działowe, strop, kominy, wierzba 20 000 pln Wykonawca sprawdzony projekt GLX 31 z Atrium http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-31,43,61,parter.html My też zaczynamy budowę GLX tylko takiego http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,64,parter.html za robociznę z krokwiamy na dach, z wylewkami na parterze i pietrze i tykniem wewnętrznym i zewnętrznym z ociepleniem 18.000. w przyszłym tygodniu zaczynamy fundamenty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałGdynia 02.06.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Fajniutki ten Wasz GLX, też go chcielismy budować ale nam nijak nie pasuje na naszą działke (pod względem nasłonecznienia)Cenę za robotę też macie dobrą. Chyba muszę jeszcze poszukać i ponegocjować ; ) jakie region Polski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 02.06.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 orzeszek_rania - życzę Ci abyś za te pieniądze o którym napisałeś wybudował ten stan o którym piszesz. Ja wybudowałam juz taki tom (GLX19) z podpiwniczeniem, i za samą więźbę z położeniem dachówek, rynien i połaciówek zapłaciłam 10000PLN (a to dobra cena), za budowę (murarkę) coś koło 15kPLN, za tynki, wylewki i całą resztę już nie liczę. Policz: tynki - cos koło 600-650m2 (nie pamiętam dokładnie, bo ja zmieniałam trochę projekt i mi wyszło prawie 1000m2) x 10PLN (to za cementowo-wapienne - bardzo tanio) daje Ci kwotę już 6000 - 6500. Ja bym sie osobiście zastanowił nad tak tanią ofertą (chociaż może masz farta - czego Ci życzę). Moje doświadczenie podpowiada mi za niską ceną idzie jakość lub niedomówienia w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 05.06.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Bardzo drogo. 15 tys pln do zaakceptowania wszystko powyżej drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 05.06.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 mackre - czy Ty już wybudowałeś dom, czy tylko tak piszesz??? robocizna za sam strop (gęstożebrowy) to średnio 35-40PLN za m2 (dla taniej ekipy) - chyba że ja (i wiele znanych mi osób) mieszkam na innej planecie. Za 15 000 za taki stan jaki pisze magicwb, to w moich okolicach nikt poważny nie rozmawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi_2004 05.06.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ja jestem tego samego zdania co Macre, wszystko co powyżej 15k to drogo, ewentualnie akceptowalne byłoby 2-3k więcej jeśli fundamenty mają być z bloczków, ocieplone, odizolowane od ławy itp. Z tego co wiem to kosztuje więcej bo sporo jest z tym zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 05.06.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 mackre - czy Ty już wybudowałeś dom, czy tylko tak piszesz??? robocizna za sam strop (gęstożebrowy) to średnio 35-40PLN za m2 (dla taniej ekipy) - chyba że ja (i wiele znanych mi osób) mieszkam na innej planecie. Za 15 000 za taki stan jaki pisze magicwb, to w moich okolicach nikt poważny nie rozmawia. U mnie wykończeniówka. Moj brat buduje bardzo podobny domek i ma robocizne za 15 pln. To nie sa ceny z sufitu to wykonawcy są z ksieżyca Może faktycznie przy tym konkretnym projekcie trzeba dołozyc z 2-3 pln? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 05.06.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ceny faktycznie bardzo różne - ale też rejony budów różneJa prawdopodobnie na jesieni zacznę ( jak mi się papiery uda pokonać)Budowa będzie we wschodnich rejonach WarszawyChętnie skorzystam z kontaktów na niezbyt drogie i sprawdzone ekipy z tego rejonu > domek ok 130 m kw pow użytkowej z użytk poddaszem .Ten co obokEwentualne namiary proszę na mail [email protected]Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 07.06.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Moim zdaniem jeśli wybrana ekipa ma renomę i nikt wcześniej nie miał do nich poważnych zastrzeżeń to jest to cena w górnych granicach stanów średnich . Natomiast jeśli to średniacy/przeciętniacy to próbowałbym jakieś 2-4 tys utargować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts