MegDoe 25.05.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Muszę wybrać. Wanna zwykła czy z hydromasażem ?? A jeżeli z hydromasażem to na co zwracać uwagę przy zakupie?? Doradźcie proszę. Najbardziej przerażają mnie ceny tych drugich !!! Czy można dostać wannę z hydromasażem w przyzwoitej cenie ale dobrej jakości??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 miałam podobne dylematy ale zrezygnowałam z hydro .....wanna z "prawdziwym" hydromasażem a nie bajerami, który go zastępuje kosztuje sporo kasya na pseudo nie warto jej wydawaćmożesz jeszcze się zastanowić nad bąbelkami napowietrzającymi wodętaki bajerposzukaj jeśli masz ochotę wśród wanien Pool- Spamoże znajdziesz coś atrakcyjnego dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawa 25.05.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Przed zakupem wanny z hydromasażem wyobraź sobie te godziny w łazience spędzone na polerowaniu dysz.... Może nie codzienne ale na przyjazdy rodziny i znajomych wszystko musi lśnić !!! Osobiście zaoszczędzone w ten sposób pieniądze i czas przeznaczę na wizyty w miejscach uciech (np aquapark) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 25.05.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Przed zakupem wanny z hydromasażem wyobraź sobie te godziny w łazience spędzone na polerowaniu dysz.... Może nie codzienne ale na przyjazdy rodziny i znajomych wszystko musi lśnić !!! Osobiście zaoszczędzone w ten sposób pieniądze i czas przeznaczę na wizyty w miejscach uciech (np aquapark) Święte słowa. Wiem,. bo mam taką wannę produkcji austriackiej. Cieszyłem się tylko na nią - bo już z niej to jakby mniej (na cholerę mi była taka wanna, mogłem za te pienadze kupić np. plazmę albo polecieć na kanary !!!) Prawie nie używam, wolę prysznic. Osobiście odradzam i jestem takiego zdania jak wyżej izat . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.05.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 wg opini tych co spredają - niepotrzebne, kosztowane w utrzymaniu nawet jak się nie używaWanny tego typu służa do relaksacji a nie do kapieli i nie powinna to byc jedna wanna a druga np w dużym pokoju kapielowym w domowym SPA lepiej zaistalowac panel prysznicowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 A jak się ma twardą wodę, trzeba dołożyć wydatek na stację uzdatniania (ok. 6000) - inaczej dysze i w wannie, i w panelu się w ciągu pół roku zapchają...Naprawdę działający system czyszczenia też kosztujeReasumując - naprawdę droga zabawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 25.05.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 U mnie bedzie stala zwykla wanna, moze ciut wieksza niz tradycyjnie ale napewno bez hydromasazu. Po prostu w tanim wykonaniu jest to liche - a na drogie wykonanie mnie nie stac. Za to duzą zwyklą wanne mozna uzyc na wiele milych sposobow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 25.05.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Sprostuję, jako użytkownik: Mam wannę z hydro, użytkuję 3 lata, używam ja nie tylko do hydro, ale do zwykłych codziennych kąpieli żadna dysza mi sie nie zapchała, niczym specjalnym dysz nie czyszczę (takim specjalnym płynem jedynie od czasu do czasu) i wanna ma się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.05.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Nikt nie wspomniał, że wanna z hydromasażem wydziela dźwięki jak stary odkurzacz Zelmer. Ja dziękuję za taki relaks. Mam zwykłą wannę a i to głównie po to, żeby mieć gdzie wykąpać psa. Mnie osobiście kąpiel w wannie brzydzi. Najpierw zamaczamy tyłek a potem głowę... P.S. Rodzina czteroosobowa + pies. Mieszkamy już pół roku i jeszcze nikt z kąpieli w wannie (poza psem ) nie korzystał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 25.05.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Sprostuję, jako użytkownik: Mam wannę z hydro, użytkuję 3 lata, używam ja nie tylko do hydro, ale do zwykłych codziennych kąpieli żadna dysza mi sie nie zapchała, niczym specjalnym dysz nie czyszczę (takim specjalnym płynem jedynie od czasu do czasu) i wanna ma się dobrze. ...a badz uprzejma sie podzielic informacja o producencie i modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 25.05.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Najpierw zamaczamy tyłek a potem głowę... Dobre Nigdy się nad tym nie zastanawiałem - a rzeczywicie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 25.05.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Nikt nie wspomniał, że wanna z hydromasażem wydziela dźwięki jak stary odkurzacz Zelmer. Ja dziękuję za taki relaks. Mam zwykłą wannę a i to głównie po to, żeby mieć gdzie wykąpać psa. Mnie osobiście kąpiel w wannie brzydzi. Najpierw zamaczamy tyłek a potem głowę... P.S. Rodzina czteroosobowa + pies. Mieszkamy już pół roku i jeszcze nikt z kąpieli w wannie (poza psem ) nie korzystał... Z tym hałasem to święta racja. Jeszcze jak łazienka jest przestronna to i echo niesie. Wypoczynek raczej średni. Już chyba prędzej zdecydowałabym się na dysze pod prysznicem. Bardziej higieniczne i mniej ceregieli z czyszczeniem. Przecież w wannie woda krąży w zamkniętym obiegu. Jeśli już miałabym się zdecydować na hydromasaże w wannie to tylko dla najbliższej rodziny napewno znajomym bym nie proponowała kąpieli. Ale ja jestem z tych bardziej "obrzydliwych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 25.05.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Nie mam jeszcze hydromasazu (aczkolwiek jaccuzi publiczne nie przekonalo mnie) ale wyzszosc kapieli w wannie nie podlega dla mnie dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 25.05.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Sprostuję, jako użytkownik: Mam wannę z hydro, użytkuję 3 lata, używam ja nie tylko do hydro, ale do zwykłych codziennych kąpieli żadna dysza mi sie nie zapchała, niczym specjalnym dysz nie czyszczę (takim specjalnym płynem jedynie od czasu do czasu) i wanna ma się dobrze. ...a badz uprzejma sie podzielic informacja o producencie i modelu Sanplast, ale modelu nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 25.05.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 tez słyszałem nad wyższości "lepszego" prysznica nad hydromasażem. Ktoś ma i używa jakiś panel prysznicowy i poda model i opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.05.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Używałam hydro- mieć nie będę Doskonała jedynie jak się zepsuje pralka - bo wtedy mamy pralkę bąbelkową najwyższej klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.05.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Najpierw zamaczamy tyłek a potem głowę... Dobre Nigdy się nad tym nie zastanawiałem - a rzeczywi�cie tak jest Zawsze można sobie umyć tyłek przed kąpielą, albo zrezygnować z mycia głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Sprostuję, jako użytkownik: Mam wannę z hydro, użytkuję 3 lata, używam ja nie tylko do hydro, ale do zwykłych codziennych kąpieli żadna dysza mi sie nie zapchała, niczym specjalnym dysz nie czyszczę (takim specjalnym płynem jedynie od czasu do czasu) i wanna ma się dobrze. ...a badz uprzejma sie podzielic informacja o producencie i modelu Sanplast, ale modelu nie pamiętam Inka, jak siedzisz w tej wannie to nie piłują Cie w pupę i nie tylko te dysze do hydro?? ile masz dysz w swojej wannie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 25.05.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Używałam hydro- mieć nie będę Doskonała jedynie jak się zepsuje pralka - bo wtedy mamy pralkę bąbelkową najwyższej klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 25.05.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Sprzedawałem Hydro w specjalistycznym salonie przez ponad 1,5 roku. Od najwyższych modeli, po wanienki do pokazania sąsiadom, że "się ma" Tyle gwoli wstępu, do rzeczy: 1. Najlepsi polscy producenci: - Pool Spa ( bezdyskusyjnie - największe doświadczenie, świetny osprzęt, wysokiej klasy akryl, ciekawa stylistyka ) - Victory Spa - największy konkurent Pool Spy, zaraz za liderem, te same atuty - Koło ( grupa Sanitec - dobry sprzęt, solidne wykonanie. Minus - mało modeli i bvrak wąskiej specjalizacji produkcji, powyższe firmy są producentami tylko systemów hydromasażu ) - Sanplast ( równo z Kołem ) - długo długo nic ... i reszta 2. Na co zwrócić uwagę? Na jakość systemu ( producent pomp, sterowania), na średnicę orurowania żeby moc pompy nie szła w przepychanie wody/powietrza przez zbyt cienkie rurki. Standart: fi 50 mm rury wodne ), na wyposażenie dodatkowe: ozonowanie, chromoterapię, podgrzewacz powietrza - niski koszt, a zimne powietrze szybko wystudza wodę. 3. Wanny regularnie czyszczone za pomocą odpowiednich środków nie zarastają i nie wymagają stacji uzdatniania wody. To jest mit, albo opowieści tych, którzy nie umieją, albo nie chcą czyścić właściwie wanny. 4. Do wanny z hydro wchodzi się po właściwej kąpieli pod prysznicem. To może być natrysk zamontowany nad tą wanną + parawan. Chodzi o to, żeby się nie pławić we własnym brudzie. 5. Wanna powinna posiadać odpowiednią pojemność i wysokość, dostosowaną do gabarytów użytkowników. Nie jest sztuką kupić np. Ovala za 2,5 kPLN w której wymasujesz sobie łokcie i pięty, z prostego powodu - jest o 1 cm. niższy niż najgłębszy brodzik Sanpalstu 6. Wanny z hydro są głośne. Niestety. Jest to natężenie dźwięku podobne właśnie do okurzacza. I tak samo jak z odkurzaczami - im wyższej klasy, tym cichsze. Najgłośniejsza jest pompa powietrza, wodna jest wytłumiona przez strumień wody przez nią płynący. Najlepiej podjechać do dobrego salonu z Hydro ( w każdym większym mieście po kilka ) i poprosić o włączenie kilku wanien. Niektóre firmy mają do dyspozycji dyskretną łazienkę do testowania hydromasażu. 7. Dysze nie piłują w siedzenie, o ile są odpowiednio rozmieszczone. Wiadomym jest powszechnie, że ciało zanużone (... ) traci na wadze ...itd. Ponadto ciśnienie powietrza, czy wody ( zależy co jest włączone ) nieco wypycha ciało, dzięki czemu nie jest to mocno uciążliwe. Ponadto jeszcze można zamówić wannę z kanałami powietrznymi ukrytymi w podwójnym dnie. dzięki temu w dnie wanny są tylko 3 lub 4 rzędy dziurek nawet nie miałoby co gnieść 8. Wyższość wanny nad panelem - mniejsze zużycie wody, brak konieczności posiadania wysokiego ciśnienia w sieci. O wyższości kąpieli nad natryskiem nie ma co... To dyskusja równa tej o wyższości świąt... 9. Sanplast ma model warty polecenia: to WP-CL z serii classic. Nawet przy wymiarze 90x140 jest już wygodna i spełnia podstawowe założenia hydro. Klasyczny kształt, niska cena. Minus - drugoligowe wyposażenie, niewielki wybór opcji dodatkowych. Ja polecałbym wannę z Victory Spa ( w wersji ekonomicznej: Vivera ). Zawsze ich produkty najbardziej trafiły do mnie. 10. Cen nie potrafię podać, bo już parę lat nie zajmuję się tym tematem. Nigdy nie przemawiały do mnie argumenty pt.: - zapychają się dysze i popmy - bzdura, trzeba czyścić i wszystko jest ok. - panel jest lepszy - zależy co, kto chce mieć i co lubi. Oczywiście szczytem marzeń byłoby mieć wannę z pełnym wyposażeniem i kabinę z biczami i sauną parową, ale cóż szara rzeczywistość... - żre prąd - przy najwyższym systemami z dwoma grzałkami, dwoma pompami, światłem i przysłowiowym "wodotryskiem" wanna na pobór rzędu 3,5 kW-4 kW. Nieco więcej niż porządne żelazko. Z wyliczeń kolegi z pracy, sprzed około 4 lat wynikało, że na cztery osoby w domu, przy używaniu wanny co trzy dni przez każdego domownika przez około 20 min. ( zalecany maksymalny czas hydromasażu ) - czyli realnie - koszt energii wyniósł około 40 zł. ( podaję z pamięci, ale chyba rząd cenowy trafiłem ). - nie da się kąpać psa, robić prania, wylewać wody po myciu podłogi i takie tam. I racja!!! Żadna wanna akrylowa nie wytrzyma takiego traktowania przez dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts