Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna zwykła czy z hydromasażem?????

MegDoe

Recommended Posts

Muszę wybrać. Wanna zwykła czy z hydromasażem ?? A jeżeli z hydromasażem to na co zwracać uwagę przy zakupie?? Doradźcie proszę. Najbardziej przerażają mnie ceny tych drugich !!! Czy można dostać wannę z hydromasażem w przyzwoitej cenie ale dobrej jakości???

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miałam podobne dylematy ale zrezygnowałam z hydro .....

wanna z "prawdziwym" hydromasażem a nie bajerami, który go zastępuje kosztuje sporo kasy

a na pseudo nie warto jej wydawać

możesz jeszcze się zastanowić nad bąbelkami napowietrzającymi wodę

taki bajer

poszukaj jeśli masz ochotę wśród wanien Pool- Spa

może znajdziesz coś atrakcyjnego dla siebie

Przed zakupem wanny z hydromasażem wyobraź sobie te godziny w łazience spędzone na polerowaniu dysz.... Może nie codzienne ale na przyjazdy rodziny i znajomych wszystko musi lśnić !!!

Osobiście zaoszczędzone w ten sposób pieniądze i czas przeznaczę na wizyty w miejscach uciech (np aquapark) :D

Przed zakupem wanny z hydromasażem wyobraź sobie te godziny w łazience spędzone na polerowaniu dysz.... Może nie codzienne ale na przyjazdy rodziny i znajomych wszystko musi lśnić !!!

Osobiście zaoszczędzone w ten sposób pieniądze i czas przeznaczę na wizyty w miejscach uciech (np aquapark) :D

Święte słowa.

Wiem,. bo mam taką wannę produkcji austriackiej.

Cieszyłem się tylko na nią - bo już z niej to jakby mniej (na cholerę mi była taka wanna, mogłem za te pienadze kupić np. plazmę albo polecieć na kanary !!!)

Prawie nie używam, wolę prysznic.

Osobiście odradzam i jestem takiego zdania jak wyżej izat .

pozdr.

wg opini tych co spredają - niepotrzebne, kosztowane w utrzymaniu nawet jak się nie używa

Wanny tego typu służa do relaksacji a nie do kapieli i nie powinna to byc jedna wanna a druga np w dużym pokoju kapielowym w domowym SPA

lepiej zaistalowac panel prysznicowy

A jak się ma twardą wodę, trzeba dołożyć wydatek na stację uzdatniania (ok. 6000) - inaczej dysze i w wannie, i w panelu się w ciągu pół roku zapchają...

Naprawdę działający system czyszczenia też kosztuje

Reasumując - naprawdę droga zabawka

Sprostuję, jako użytkownik:

Mam wannę z hydro, użytkuję 3 lata, używam ja nie tylko do hydro, ale do zwykłych codziennych kąpieli ;) żadna dysza mi sie nie zapchała, niczym specjalnym dysz nie czyszczę (takim specjalnym płynem jedynie od czasu do czasu) i wanna ma się dobrze.

Nikt nie wspomniał, że wanna z hydromasażem wydziela dźwięki jak stary odkurzacz Zelmer. Ja dziękuję za taki relaks. Mam zwykłą wannę a i to głównie po to, żeby mieć gdzie wykąpać psa. Mnie osobiście kąpiel w wannie brzydzi. Najpierw zamaczamy tyłek a potem głowę... :roll:

P.S. Rodzina czteroosobowa + pies. Mieszkamy już pół roku i jeszcze nikt z kąpieli w wannie (poza psem :wink: ) nie korzystał...

Mam wannę z hydro, użytkuję 3 lata, używam ja nie tylko do hydro, ale do zwykłych codziennych kąpieli ;) żadna dysza mi sie nie zapchała, niczym specjalnym dysz nie czyszczę (takim specjalnym płynem jedynie od czasu do czasu) i wanna ma się dobrze.

...a badz uprzejma sie podzielic informacja o producencie i modelu :)

Nikt nie wspomniał, że wanna z hydromasażem wydziela dźwięki jak stary odkurzacz Zelmer. Ja dziękuję za taki relaks. Mam zwykłą wannę a i to głównie po to, żeby mieć gdzie wykąpać psa. Mnie osobiście kąpiel w wannie brzydzi. Najpierw zamaczamy tyłek a potem głowę... :roll:

P.S. Rodzina czteroosobowa + pies. Mieszkamy już pół roku i jeszcze nikt z kąpieli w wannie (poza psem :wink: ) nie korzystał...

Z tym hałasem to święta racja. Jeszcze jak łazienka jest przestronna to i echo niesie. :( Wypoczynek raczej średni.

Już chyba prędzej zdecydowałabym się na dysze pod prysznicem. Bardziej higieniczne i mniej ceregieli z czyszczeniem. Przecież w wannie woda krąży w zamkniętym obiegu. Jeśli już miałabym się zdecydować na hydromasaże w wannie to tylko dla najbliższej rodziny napewno znajomym bym nie proponowała kąpieli. Ale ja jestem z tych bardziej "obrzydliwych" :wink:

Sanplast, ale modelu nie pamiętam :oops:

Sanplast, ale modelu nie pamiętam :oops:

Inka,

jak siedzisz w tej wannie to nie piłują Cie w pupę i nie tylko te dysze do hydro??

ile masz dysz w swojej wannie?

Sprzedawałem Hydro w specjalistycznym salonie przez ponad 1,5 roku.

Od najwyższych modeli, po wanienki do pokazania sąsiadom, że "się ma"

Tyle gwoli wstępu, do rzeczy:

1. Najlepsi polscy producenci:

- Pool Spa ( bezdyskusyjnie - największe doświadczenie, świetny osprzęt, wysokiej klasy akryl, ciekawa stylistyka )

- Victory Spa - największy konkurent Pool Spy, zaraz za liderem, te same atuty

- Koło ( grupa Sanitec - dobry sprzęt, solidne wykonanie. Minus - mało modeli i bvrak wąskiej specjalizacji produkcji, powyższe firmy są producentami tylko systemów hydromasażu )

- Sanplast ( równo z Kołem )

- długo długo nic ... i reszta

2. Na co zwrócić uwagę? Na jakość systemu ( producent pomp, sterowania), na średnicę orurowania żeby moc pompy nie szła w przepychanie wody/powietrza przez zbyt cienkie rurki. Standart: fi 50 mm rury wodne ), na wyposażenie dodatkowe: ozonowanie, chromoterapię, podgrzewacz powietrza - niski koszt, a zimne powietrze szybko wystudza wodę.

3. Wanny regularnie czyszczone za pomocą odpowiednich środków nie zarastają i nie wymagają stacji uzdatniania wody. To jest mit, albo opowieści tych, którzy nie umieją, albo nie chcą czyścić właściwie wanny.

4. Do wanny z hydro wchodzi się po właściwej kąpieli pod prysznicem. To może być natrysk zamontowany nad tą wanną + parawan. Chodzi o to, żeby się nie pławić we własnym brudzie.

5. Wanna powinna posiadać odpowiednią pojemność i wysokość, dostosowaną do gabarytów użytkowników. Nie jest sztuką kupić np. Ovala za 2,5 kPLN w której wymasujesz sobie łokcie i pięty, z prostego powodu - jest o 1 cm. niższy niż najgłębszy brodzik Sanpalstu :lol:

6. Wanny z hydro są głośne. Niestety. Jest to natężenie dźwięku podobne właśnie do okurzacza. I tak samo jak z odkurzaczami - im wyższej klasy, tym cichsze. Najgłośniejsza jest pompa powietrza, wodna jest wytłumiona przez strumień wody przez nią płynący. Najlepiej podjechać do dobrego salonu z Hydro ( w każdym większym mieście po kilka ) i poprosić o włączenie kilku wanien. Niektóre firmy mają do dyspozycji dyskretną łazienkę do testowania hydromasażu.

7. Dysze nie piłują w siedzenie, o ile są odpowiednio rozmieszczone. Wiadomym jest powszechnie, że ciało zanużone (... ) traci na wadze ...itd.

Ponadto ciśnienie powietrza, czy wody ( zależy co jest włączone ) nieco wypycha ciało, dzięki czemu nie jest to mocno uciążliwe. Ponadto jeszcze można zamówić wannę z kanałami powietrznymi ukrytymi w podwójnym dnie. dzięki temu w dnie wanny są tylko 3 lub 4 rzędy dziurek nawet nie miałoby co gnieść:)

8. Wyższość wanny nad panelem - mniejsze zużycie wody, brak konieczności posiadania wysokiego ciśnienia w sieci. O wyższości kąpieli nad natryskiem nie ma co... To dyskusja równa tej o wyższości świąt...

9. Sanplast ma model warty polecenia: to WP-CL z serii classic. Nawet przy wymiarze 90x140 jest już wygodna i spełnia podstawowe założenia hydro. Klasyczny kształt, niska cena. Minus - drugoligowe wyposażenie, niewielki wybór opcji dodatkowych. Ja polecałbym wannę z Victory Spa ( w wersji ekonomicznej: Vivera ). Zawsze ich produkty najbardziej trafiły do mnie.

10. Cen nie potrafię podać, bo już parę lat nie zajmuję się tym tematem.

Nigdy nie przemawiały do mnie argumenty pt.:

- zapychają się dysze i popmy - bzdura, trzeba czyścić i wszystko jest ok.

- panel jest lepszy - zależy co, kto chce mieć i co lubi. Oczywiście szczytem marzeń byłoby mieć wannę z pełnym wyposażeniem i kabinę z biczami i sauną parową, ale cóż szara rzeczywistość...

- żre prąd - przy najwyższym systemami z dwoma grzałkami, dwoma pompami, światłem i przysłowiowym "wodotryskiem" wanna na pobór rzędu 3,5 kW-4 kW. Nieco więcej niż porządne żelazko. Z wyliczeń kolegi z pracy, sprzed około 4 lat wynikało, że na cztery osoby w domu, przy używaniu wanny co trzy dni przez każdego domownika przez około 20 min. ( zalecany maksymalny czas hydromasażu ) - czyli realnie - koszt energii wyniósł około 40 zł. ( podaję z pamięci, ale chyba rząd cenowy trafiłem ).

- nie da się kąpać psa, robić prania, wylewać wody po myciu podłogi i takie tam. I racja!!! Żadna wanna akrylowa nie wytrzyma takiego traktowania przez dłuższy czas.