Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CIEMNE SCIANY

kargeo

Recommended Posts

Bardzo proszę o poradę. Mieszkanie 47 m2, więc małe. Mimo to wymarzyłam sobie ciemną ścianę, noo choć jedną. Ma byc w kolorze bakłażanu, ciemnej śliwki, tak mniej więcej:) Podłoga w panelach, raczej tez ciemnawy kolor-Afzelia afrykańska. Reszta ścian kontrastowo ma być biała??? Meble przejęliśmy ciemny brąz, chcemy środki pomalować na jakiś ładny kolorek, który pasowałby jednocześnie do brązowych mebli i tej śliwkowej ściany. Co proponujecie?? I czy do tego wszystkiego lampy i zasłonki moga byc srebrne? hmm prosze o poradę.

Tak szczerze to.... jesli przy 47 metrach ( a wiec jak sama zauwazylas nie za duzym mieszkaniu) ...zdecydowalabym sie na ciemna sciane (jedną!) to chyba nie przy ciemnej podłodze :-?

jasna podłoga (do tego baklazana by pasowala jasna ale w lekkim cieplym złotawym lub miodowym odcieniu drewna ) , jasne pozostałe sciany (białe, ecru, bezowe itp)

Przy ciemnej podłodze - nie wiem jaki odcien tej podlogi ale.... jak bardzo ciemna to czarno (by nie rzec ciemno :wink: ) to widze.... Ryzyk - fizyk....

no moze.... :-?

Dodatkowo jak bedziecie miec ciemno brazowe meble ...boje sie zeby to sie taka "norka" nie zrobiła :-?

aha- pytanie - mieszkanie jest słoneczne ? ma duze okna? czy raczej od polnocno - wchodniej strony i ogolnie jest ciemnawe? ( jesli tak to zdecydowanie odradzam! tzn polaczenie ciemnej sciany z ciemna podloga! kicha bedzie :-? nawet przy dobrym sztucznym oswietleniu )

Dodatkowo - jesli juz jednak zdecydujesz sie na ciemna sciane - moim skromnym zdaniem dodatek srebrny (czyli zimny odcien :-? ) jest dla mnie "nie tą drogą" .....- posmutni chyba pokój, wyziebi , zaciemni jeszcze bardziej :-?

poszlabym w kolory ozywiajace - z dodatkiem "słońca" :wink: czyli np kolorystyka zblizona do zlota (oczywiscie nie chamskie "złotko" zeby sie z tym burgundem czy baklazanem "cyganska chata " nie zrobiła :wink:

ale.... cieple beze z odcieniami zlotego, ciepłe nasycone pomarancze przechodzace delikatnie w zloty..., kolor starego złota takiego "szlachetnego" wszelkie odcienie miodowego - od jasnego do ciemnego, odcienie bursztynowe.... ) generalnie w ciepłe tonacje!

ew. odrobina czerwieni tez (ale ostroznie...)

jesli chodzi o swiatlo - to tez zdecydowanie tez miekkie cieple ,zólte (nie biale i nie zimne! w tej ciepłej tonacji nawet odcien cery u ludzi jest lepszy i ladniej wygladamy :wink: zimne, ostre swiatło - jakbysmy na chorobe morska chorowali...)

to taka moja wizja... :wink:

pozdrawiam ;)

kargeo ..ja też choruje ale na sypialnie w kolorze bakłażanu, śliwki tudzież burgunda jak określiła to pięknie zielonooka...własnie dojrzałam w wątku parkiecarskim zdjęcie z kolorkiem który mi sie marzy...

http://www.naturallywood.net/images/photos/showcase2_pic2_large.jpg

co Ty na to??..teraz szukam nazwy, symbolu tego typu koloru..a może Ty masz coś już na oku konkretnego??

Dzięki zielonooka za wszystkie porady. Z uwaga czytałam (kilkakrotnie zresztą :)). Pomimo wszelkich racjonalnych argumentow pozostane przy pierwszej swojej mysli i ściana bedzie ciemna. Choć czuję, że jeszcze bede sie tu kajac i przyznawac wam racje:) No zobaczymy, fotki postaram sie umiescic w przyszlym tygodniu. Malowanko przewidziano na srode:)

Srebrny kolor tez pozostawiam, planuje jedynie wnetrza brązowych mebli ożywić, nowoczesnym (jak mi sie zdaje) kolorkiem; jaskrawym zielonym. No coż, kto nie ryzykuje ten nie jedzie, so... spróbujemy... a ryczec bede potem . hihi

Mieszkanko ma okna ze strony południowo- wschodniej w formacie blokowym.

Ze złota i miodu rezygnuje, przejadło mi się na poprzednim mieszkanku.

Skorzystam na pewno z porady odnośnie oświetlenia, ciepłe światełko- jak najbardziej.

A co do motyczkowego burgundu, bardzo interesujący kolor. Ja chce ciemniejszy i nie wpadający w czerwien, a bardziej we fiolet. Wybralam juz kilka z próbnika Duluxa. Tobie tez radze w ten sposob podejsc do sprawy, wziąc próbkę i przyłozyc do sciany w mieszkaniu o róznych porach dnia. Oczywiscie założyć, ze farbka (podobno) wychodzi na ścianie ton ciemniejsza. Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi.

kargeo wiesz tak naprawde to kolor sciany (i zaslon) zawsze mozna zmienic -czy to okaze sie ze nie pasuje czy tez po prostu nam sie po jakims czasie znudza - i nie jest to trudne :wink:

wiec duzo nie ryzykujesz - najwyzej znow maly balagan malarski w mieszkaniu - :wink: wiec mozna sprobowac - nic strasznego sie nie stanie jak sie okaze ze to nie to

zdecydowanie bardziej niebezpieczne jest bawienie sie w eksperymanty z np. podlogami czy kafelkami np do lazienki.... :wink:

zycze powodzenia i bardzo licze na fotki - mam nadzieje ze "wyjdzie na Twoje" a w sumie to i tak najwazniejsze zebys Ty sie czula dobrze ;)

kargeo ..ja też choruje ale na sypialnie w kolorze bakłażanu, śliwki tudzież burgunda jak określiła to pięknie zielonooka...własnie dojrzałam w wątku parkiecarskim zdjęcie z kolorkiem który mi sie marzy...

co Ty na to??..teraz szukam nazwy, symbolu tego typu koloru..a może Ty masz coś już na oku konkretnego??

motyczka kurcze... :D ja wszystkich scian ciemnych nie lubie... :lol: (1, 2, 3 tak ,ale nie 4 :lol: ) takie male zboczenie mam , ale juz tam kazdy ma swojego "fioła" moze po prostu juz tak przyzwyczailam sie do jasnych ze sie dziwnie czuje :lol:

dam ci taki link (juz go zamieszczalam tu na forum a wogole podal je jakis forumowicz kiedys)

fajna stronka - wersja demo do kolorowania wirtualnego scian w pokojach (w wersji platnej chyba mozna wstawiac wlasne fotki pokoi :wink: )- klikasz "paint now" i masz do wyboru pare typow pomieszczen i mozesz pobawic sie kolorami

sa one tez tam nazwane (prawdopodobnie - jako ze to zagraniczna stronka- to producent farb czy tez nazwy u nas moga nie wystepowac ale.... ten "twoj " kolorek chyba jest okreslony jako Raisin Torte (ew. Cranberry coctail) :wink: - jedna z sypialni do wyboru ma taki kolorek juz na scianach - oczywiscie mozna to pozmieniac jak sie chce i popatrzec jak "gra" z innymi zestawieniami kolorystycznymi

link:

http://www.benjaminmoore.ca/colours/colour_viewer.aspx

każde zboczenie ma jakieś plusy :lol: :lol: ...ja też w sumie nie gustuje w ciemnych pomieszczeniach, ale akurat sypialnia (ze skosami z dwóch stron) nie przeszkadza mi cała w takim kolorze, bedzie duzo białego sufitu i moze gzymsy lub biały pas na scianie....za linczura do stronki z kolorkami ślicznie dziękuję :) bedziemy sie z męzem bawić :wink: jak już znajdę ten swój "Cranberry coctail" to oczywiście nie omieszkam Wam się pochwalić dziewczynki :wink:

a najgorsze jest to,ze nie potrafie odpowiednio ustawic kolorow w monitorze i w banjaminie z łączenia kolorkow nic nie wychodzi. Dysponuje probką mojego kolorku, ale nijak ma sie do koloru w kompie.coz, na scianie dopiero wszystko wylezie

a najgorsze jest to,ze nie potrafie odpowiednio ustawic kolorow w monitorze i w banjaminie z łączenia kolorkow nic nie wychodzi. Dysponuje probką mojego kolorku, ale nijak ma sie do koloru w kompie.coz, na scianie dopiero wszystko wylezie

tego recznie niestety nie ustawisz. Kalibracja monitora w kompie to urzadzenia i odpowiedni monitor i zaden modny cieniutki lcd :wink: .Real jest jeszcze i tak inny.

Posluguj sie probnikami na budowie , nie wierz komputerowi, zawsze klamie.

• 2 weeks później...

Motyczka - mam dla ciebie chyba fajna propozycje

ja wlasnie dokonalam wyboru jesli chodzi o farbe na sciany w domu

(po sprawdzeniu wielu firm - juz mi niedobrze bylo :wink: :lol: )

wybór padł na farby PARA Design Line (kanadyjskie , maja przedstawicielstwo na bartyckiej (i pewnie nie tylko)

"zakochałam" sie kompletnie :oops: :D - kilka odcieni matowosci , kolory i teraz jeszcze dobili mnie bo wypuscili nowa serie "Whites Collection" takie jasnniutkie prawie że biale ale jednak "niebiałe" kolory :D ( pisze: "dobili" bo juz wybralam konkretne kolory a teraz znow sie zastanawiam bo te White sa po prostu.... piekne :wink: rozwazam mozliwosc polozenia ich na sufit )

(juz pomijam zmywalnosci i wydajnosci bo do tego glowy nie mam zakodowalam sobie tylko ze b. ok :lol: )

taki kolor jak Ty wybralas to (na moje oko) nazywa sie Grape wine albo Wine Dark Sea , albo Lady's Mantle ew. Woodberry

jak chcesz to dam ci maila - robia bezplatna wycene

Gość M@riusz_Radom

Szukaj na półce z napisem : Wściekle irytujące ;)

[/url]

Szukaj na półce z napisem : Wściekle irytujące ;)

[/url]

ooo... ja przepraszam :lol: ...gustibus itd. :-?

A jakbym ja teraz napisala ze projekt Twojego domu jest wyjatkowo banalny, nieciekawy i sztampowy.

I ma wyjatkowo paskudna czerwoną dachówke :lol:

I niezgrabną bryłe na dodatek :wink: ***

A przy okazji... to @ w nicku starsznie mnie irytuje... :lol:

To co będzie ? :lol: :wink: :p

*** zeby bylo jasne - wcale tak nie uwazam :wink:

Gość M@riusz_Radom

Projekt domku jest dla zmyłki - mam do niego sentyment więc trzymam. Ostatecznie będzie inny ;) @ w nicku jest specjalnie, coby i mnie irytowało - zapobiega to zbyt częstemu logowaniu się na forum.

Jak widzisz wszystko mam przemyślane ;)

Motyczka - mam dla ciebie chyba fajna propozycje

ja wlasnie dokonalam wyboru jesli chodzi o farbe na sciany w domu

(po sprawdzeniu wielu firm - juz mi niedobrze bylo :wink: :lol: )

wybór padł na farby PARA Design Line (kanadyjskie , maja przedstawicielstwo na bartyckiej (i pewnie nie tylko)

"zakochałam" sie kompletnie :oops: :D - kilka odcieni matowosci , kolory i teraz jeszcze dobili mnie bo wypuscili nowa serie "Whites Collection" takie jasnniutkie prawie że biale ale jednak "niebiałe" kolory :D ( pisze: "dobili" bo juz wybralam konkretne kolory a teraz znow sie zastanawiam bo te White sa po prostu.... piekne :wink: rozwazam mozliwosc polozenia ich na sufit )

(juz pomijam zmywalnosci i wydajnosci bo do tego glowy nie mam zakodowalam sobie tylko ze b. ok :lol: )

taki kolor jak Ty wybralas to (na moje oko) nazywa sie Grape wine albo Wine Dark Sea , albo Lady's Mantle ew. Woodberry

jak chcesz to dam ci maila - robia bezplatna wycene

Witam po 8 dniowej-urlopowej nieobecności :lol:

cieszę się, ze wątek ciemnych ścian nadal zyje...oczywiście będę rada zielonooka za wszelkie sugestie [email protected] :)

nie ukrywam, ze do sypialni kupiliśmy farbę z Dyrupa (symbol w domku) w pamięci przypomina ten ze zdjęcia, ale czy w rzeczywistości taki będzie to się okaze :x :lol: ... stanelismy z malowaniem, a mialo być tak pięknie...

...dalej mam problem z resztą domu, klatką i wiatrołapem..kazde pomysły na wage złota :D jak sie juz uporamy fotki wkleje :)

Ja bardzo lubie ciemne kolory na œcianach (kontrasty), ale to rzecz gustu.

to kawałek naszej łazienki z ciemnozielonš œcianš

http://images2.fotosik.pl/89/ee87f23d08a908a1med.jpg

to kawałek salony z cienoczerownš œcianši ciena podłogš

http://images1.fotosik.pl/89/93d921809b2261e3med.jpg

http://images1.fotosik.pl/89/516598e54f10ea61med.jpg

http://images4.fotosik.pl/52/0f71ce15994665e3med.jpg

a to sypialnia z cienofiletowš œcianš i drzwiami do gaderoby

http://images2.fotosik.pl/89/db4ef9d6c497523amed.jpg

http://images3.fotosik.pl/89/6278b1c5f806d661med.jpg

pozdrawiam,

KasiaR :wink: :lol: