Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domu i ogrodu w Kasztanowej Aleji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapisuję się do klubu czytelnika Twojego dziennika :wink: . No, no od wiosny do jesieni będziecie mieli co robić na takiej działce - tyle trawy do skoszenia. Co do roślinek w ogrodzie - jakoś nie chciało mi się rysować projektu, kupuję roślinkę, która mi się spodoba a potem szukam dla niej miejsca.

Bonga, dlaczego nie może być studni w odcinku 70 m od oczyszczalni :o :o :o . Zgodnie z prawem studnia nie może się znajdować bliżeuj niż 30 m. Pisano nawet o tym chyba w ostatnim "Muratorze" albo "Ładnym domu". Dopytaj się, bo to znacznie zmienia postać rzeczy.

Atest na eko groszek czy na piec? Sami mamy kocioł na eko-groszek i żadne atesty nie były wymagane. A atest na paliwo..., hmmm, to znaczy, że po każdym zakupie kupki opału będziesz musiała latać do gminy z kwitkiem z kopalni, że węgiel jest ekologiczny :o ?

Pan z gminy rozmawiał z naszą panią architekt, więc możliwe, że do mnie dotarły jakieś zniekształcone informacje :x Dopiero jutro (mam nadzieję) będę mogła tam osobiście pojechać, to się dopytam wszystkiego, ale na pewno mówiła o 70 metrach. Co do atestu to też mi się wydaje, że chodziło im raczej o piec, zobaczymy. Chociaż.... w planie zagospodarowania mamy zapis, że ogrzewać możemy gazem, olejem lub innym paliwem ekologicznym, więc pewnie chcą jakąś podkładkę, że ekogroszek jest ekologiczny.

To ta pani architekt musi sobie przypomnieć przepisy - drenaż rozs.ączający nie może być ułożony bliżej niż 30 m od studni, 3 m od budynku, drzew i dużych krzewów, 2 m od granicy działki i drogi. Natomiast szambo musi być oddalone od studni 15 m, 5 m od okien, 2 m od granicy - wszystko opisane w czerwcowym numerze "Muratora" str. 29.

To nie jest wymysł pani architekt, tylko panów z gminy. Chcą 70m i już. Może to napisać konstruktorka od wod-kan, więc im to dostarczymy. Gorzej z tym atestem. Dopytywałam się 2 razy, chcą atest na ekogroszek. Ma być napisane, że spełnia normy emisji spalin. Jakie? To nie jest określone - paranoja. Podobno wszyscy dostarczają :o . Pan mnie poinformował, że z netu to sobie można ściągnąć. No to szukam, szukam i na razie nie mogę znaleźć.

Bonga, takich jaj to jeszcze w żadnej gminie chyba nie było :o :o :o . Po co gminie atest na węgiel :o , tego zrozumieć nie mogę w żaden sposób. Przecież węgla w ogródku nie wykopujesz, więc skoro węgiel kupujesz to jakiś atest musi on mieć. A gdy zmienisz kopalnię, z której będziesz brać groszek, to co? Nowy atest? Ta gmina to sobie sama chyba problemy wyszukuje, jeśli mają za dużo pracowników, którzy nie mają co robić, to ich wywalić, bo najwyraźniej starają się za dużo myśleć.

Strach pomyśleć, że jeśli kupiłabyś kocioł na drzewo, to na każde drzewo trzeba mieć atest :evil: .

Proponuję zrobić tak jak my. Zrób projekt na kotłownię gazową / tylko większy przekrój komina tak jak do pieca węglowego/ i w trakcie budowy zmień w Zgierzu w inspektoracie pozowlenie na ekogroszek. Trwa to ok 1 godz wraz z drogą w 2 strony z Aleksa do Zgierza i kosztuje hmm znaczek za 5 czy 15 zł. I po kłopocie.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

O, dobre, dobre!!! :lol:

Ja też będę budował z silikatów, więc pewnie podobne problemy przede mną... :roll:

Nie daj się wciągać wykonawcom, bo w końcu sama zbudujesz sobie dom, a goście łaskawie zainkasują gotówkę... :evil:

Pozdrawiam i kibicuję nadal,

• 2 weeks później...