Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domu i ogrodu w Kasztanowej Aleji

Recommended Posts

Kurcze nawet nie wiedziałem że macie dziennik ;-) ale obciach :roll:

Dobrze że mnie naszło coby dokładniej przeglądnąć komentarze do naszego... W każdym razie gratulację i wyrazy szacunku tudzież życzenia wytrwałości 8)

Co do kominka (Bonga kiedyś mnie pytała) - zamówiłem Jotula Harmony 12kW u Filarskiego, firma jest dosyć elastyczna i w sumie frontem do klienta, na razie zamontują sam piec i tę czapę z rurkami, reszta potem. Gdy zorientowali się, że nie śmierdzę groszem, bardzo szybko zaakceptowali tę przykrą prawdę i z tekstów typu "ten marmur może i 2x droższy ale jaki połysk" przeszli gładko do "my powiemy ,które koszty może pan zredukować - np. doprowadzenie powietrza zrobi pan sam, koszt materiału ok. 100 zł, u nas - 350, za samo przekucie jest 50 zł a dla pana to 1/2 godzinki roboty". Obudowę od razu skalkulowali o prawie połowę taniej. DGP też w sumie podobno mogę sam zrobić, wiele nie popsuję bo i nie ma za bardzo co psuć. Zjechaliśmy z pierwotnej wyceny za całość o dobre 25% - z perspektywą na jeszcze - to lubię ;-)

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Tutaj prosimy wpisywać ewentualne komentarze i uwagi do naszego dziennika. Z góry dziękuję za wszelkie porady i wskazówki. Słowa otuchy też mile widziane :lol: !

No rzesz Ty, ze mnie nie daliscie znac ze macie ten wątek - bardziej to piszę do Proscia, bo z Nim o Tercji sporo dyskutowalismy.

Ogladam zdjecia jakbym swoja budowe ogladala :D

Bo nie wiem Bonga czy wiesz, ale moja Tercja juz stoi i jest zamieszkana.

Czekam z niecierpliwoscia na wiecej zdjec :D

Witaj Agnieszka1!

Tak się domyśliłam, że pewnie macie już skończony domek. Nie wiem tylko, czy w końcu zrobiliście pustkę nad salonem? My ją mamy, nawet nie chcę myślec, ile nas to dodatkowo kosztowało. Mam tylko nadzieję, że efekt będzie to rekompensował. Z tego, co pamiętam z Twojego projektu my mamy schody umieszczone w innym miejscu. Muszę się zmobilizować i wreszcie wrzucić rzuty do dziennika. :lol:

wiemy wiemy :lol:

staram sie wyłapywać Twoje posty w różnych dyskusjach

zdjęcia juz są tylko ciągle niema kto ich powklejać :x

chyba Cię tu telepatycznie ściągnąłem bo miałem pisać z pytaniem jakie duże kolumny daliście na wejśćiu ?

My w projekcie mielimy 38 wiec daliśmy 40 i mam wrażenie że przesadziliśmy że max co trzeba było dać to 35.

czekam na dalsze wpisy

:D hej

pustki nie zrobilismy :cry:

Wy macie? :o jeju, blagam o zdjecia!!!!

U nas poddasze bedzie w przyszlosci dopiero robione, wiec moze jeszcze zrobimy.

Marzy mi sie taka pustka i antresolka .... super sprawa

Schody na poddasze - jeszcze ich nie ma, miejsce naszykowane ( w ogrodzie zimowym).

Ale co ja u Was widze ze tam macie lazienke? czy ja dobrze spojrzalam?

Napisalas Bonga ze inwestor stoi w drzwiach lazienkowych ....

A z salonu zamiast jednego okna zrobiliscie wyjscie na taras? ( my tak).

A jak planujecie taras od ogrodu?

Kolumny zewnetrzne - nasze sa 30. Doszedl jeszcze tynk wiec jakies 31,5.

Wkleiłam rzuty naszego domku do dziennika. Mamy sporo zmian w stosunku do Tercji2, od której zaczynaliśmy, więc mamy zrobiony projekt indywidualny. Łazienka na dole jest przerobiona z sypialni. Miejsce na schody wygospodarowaliśmy w korytarzu. A ogród zimowy? - pozostał ogrodem zimowym, z tym że nie mamy ścianki między salonem a ogrodem, jedynie komin od kominka. Na razie nie zdecydowaliśmy, czy na górze będą 2 sypialnie, czy jednak jedna większa - dla nas. Po prostu martwię się, że pokoje na górze wyjdą za małe. Decyzję podejmiemy jak już będzie dach, wejdziemy sobie na poddasze, pooglądamy, pomierzymy.

Wkleiłam rzuty naszego domku do dziennika. Mamy sporo zmian w stosunku do Tercji2, od której zaczynaliśmy, więc mamy zrobiony projekt indywidualny. Łazienka na dole jest przerobiona z sypialni. Miejsce na schody wygospodarowaliśmy w korytarzu. A ogród zimowy? - pozostał ogrodem zimowym, z tym że nie mamy ścianki między salonem a ogrodem, jedynie komin od kominka. Na razie nie zdecydowaliśmy, czy na górze będą 2 sypialnie, czy jednak jedna większa - dla nas. Po prostu martwię się, że pokoje na górze wyjdą za małe. Decyzję podejmiemy jak już będzie dach, wejdziemy sobie na poddasze, pooglądamy, pomierzymy.

Bonga na poddaszu jest ful miejsca .

Bedzie oki, ide ogladac rzuty :)

Oglądnęłam - super :D

Fajna lazienka na parterze wyjdzie :D

W salonie gdzie zamierzacie postawic tv?

I jak ustawic meble?

Kominek - my wlasnie zaczyniemy obudowywac w tym tygodniu dopiero.

Okladzina bedzie kamienna, cos jak piaskowiec, nie pamietam dokladnie jak to sie nazywa. Jak znajde w necie wkleje.

Czy kolory pomieszczen - wlasciwie chodzi mi o salon, korytarze i przedsionek , kuchnia - macie juz obmyslone?

No, łazienka rzeczywiście fajnie się zapowiada - to był pomysł naszej architekt. Tylko ścianka z luksferów do najtańszych nie należy. Teraz jak doszły słupy na ganku od strony ogrodu, trochę nam zasłoniły widok z łazienki. Ale i tak myślę, że miło będzie sobie posiedzieć w wannie i kontemplować widoki za oknem.

Jeśli chodzi o okładzinę kominka, to my własnie też myślimy o jakiejś imitacji piaskowca. Taki sam motyw chcielibyśmy zastosować na ścianie między salonem i kuchnią. I na tej własnie ścianie marzy się mojemu mężowi wnęka na telewizor plazmowy 8) - może kiedyś, na razie pewnie przy tej ścianie stanie komoda, na której postawimy nasz stary, wysłużony telewizor. Tam będzie taki kącik jadalny, a komplet wypoczynkowy ma sobie wędrować po reszcie salonu, bo mój mąż lubi coś ciągle przestawiać.

Jeśli chodzi o kolory, to mnie się marzą w salonie jakieś słoneczne pomarańcze, żółcienie, może czerwony jak mi się uda namówić Prościa. Na pewno chciałabym się pokusić o jakies efekty dekoracyjne - przecierania, motywy. Bardzo podobają mi sie pod tym względem pomysły zamieszczone na http://www.fox-dekorator.pl/gal_bejca.html

Garaż będzie... kiedyś :roll: wolnostojący, dwustanowiskowy z jakimś pomieszczeniem gospodarczym. Przed domem chcemy zrobić takie "rondo" jak przy dworkach i po prawej stronie tego ronda ma stać garaż. Jak się uda, to na wiosnę chcielibyśmy zrobić prace ziemne pod garaż i wylać fundamenty, coby potem nie było już tego największego bałaganu budowlanego, a mury i reszta powstaną w bliżej nieokreślonej przyszłości.

Garaż będzie... kiedyś :roll: wolnostojący, dwustanowiskowy z jakimś pomieszczeniem gospodarczym. Przed domem chcemy zrobić takie "rondo" jak przy dworkach i po prawej stronie tego ronda ma stać garaż. Jak się uda, to na wiosnę chcielibyśmy zrobić prace ziemne pod garaż i wylać fundamenty, coby potem nie było już tego największego bałaganu budowlanego, a mury i reszta powstaną w bliżej nieokreślonej przyszłości.

Ny tez mamy wolnostojacy, ale po lewej stronie jakby za domem.

Czemu od razu nie robiliscie garazu?Taniej by było.

Własnie moj maz ogladnal Wasz projekt , zadzwonil i mowi:

- super sobie zrobili, nasz to taki kloc teraz, prymityw :D

Naprawde jestesmy pod wrazeniem waszych przerobek.

Nie moge sie doczekac zdjec z wykonczeniowki.

garaż będę stawiał sam z rodziną

z tego co zostanie i tego co bedzie najtańsze na rynku

nie zależy mi na jakości materiałów w garażu

za to bardzo nam zależy na tym żeby sie ładnie wkomponował do domu

wiec nie chcieliśmy czegoś na siłę w projektowywać ale dopiero po postawieniu domu

w dodatku musimy miec duzy garaż i z dwa pomieszczenia gospodarcze dla naszej dużej działki

juz wiemy ze bez traktorka kosiarki (z 3000 m2 samego trawnika )się nie obędzie tak samo bez jakiegoś pługu snieżnego (75 mb podjazdu do domu)

dodatkowo chcę mieć warsztat mam u ojca na działce masę pił, szlifierek, wiertarek kolumnowych, falbanki, spawarki, kompresory i mase innych maszyn, które bedzę chciał przynajmniej częściowo zabrać do siebie

zostało nam z 4 palety bloczków silikatowych

pól palety bloczków fundamentowych

chyba zostanie troszkę cegieł i kupa gruzu który pójdzie w fundament

do tego sterta desek stępli i trochę stali i innych materiałów

nie chcę nawet mysleć ile nas bedzi eto wszystko kosztował

oceniam że, stam surowy otwarty to koszt ok 150 tys

drzwi z doświetlami - prawie na pewno - chociaż na wstępie zwykłe drzwi a boki domurowane z cegły i dopiero na czysto je wymienimy jak wszystko bedzie gotowe.

okn araczej z szprosami ale takimi tradycyjnymi (albo udajcymi) grubymi nakładanymi na szybę

nie żadne naklejane metalowe

dach ciemny antracyt lub grafit zobaczymy jak bedziemy negocjować w hurtowniach

ceny z lipca to do 20 tys z rynnami, folią i blachami ale juz we wrześniu firmy mówiły o 6 % podwyżce wiec jak zamkniemy sie w tych 20 tys to bedzie sukces

Agnieszko wrzuć jak mozęsz wiecej zdjęć szczególnie z wnętrz :)

No tak, powoli chcielibyśmy uporządkować teren wokół domku. Czekamy tylko aż murarze skończą ganki - a przynajmniej zrobią ich docelowy obrys, żeby rozłożyć drenaż. Pod naszym domem szła rura drenarska, którą będziemy musieli poprowadzić teraz z boku domu - i to najlepiej zanim zaczną się porządne deszcze i będzie się z niej sączyła woda z jednej strony. Chcemy do niej odprowadzać także wodę z opaski drenażowej wokół domu, dlatego musimy mieć dokładny obrys, żeby "połapać" spadki itp. Potem już będzie można rozprawić się z resztą gliny i ziemii z wykopów. Choć i tego bedzie mało na zróżnicowanie terenu działki, jakie mi się marzy. Może na wiosnę weźmiemy się za staw, to będziemy znowu mięc trochę materiału budulcowego na moje skarpy. :lol:

• 2 months później...