Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie grzejniki ?

Recommended Posts

On 2003-03-05 14:30, kret wrote:

...nie widziałem po prostu jeszcze u nikogo odstających od ściany grzejników.

Hmm to jak niby są montowane? Wieszasz na ścianie na uchwytach pod parapetem i masz ogrzewanie. Przejrzyj kilka stron producentów grzejników i wybiersz sobie odpowiedni sposób montażu oraz sposób doprowadzenia czynnika grzewczego. Chyba najmniej rzucającym się w oczy i najmniej zawadzającym jest zasilanie dolne kątowe tzn ze ściany, trochę więcej przy tym roboty ale warto jak masz taką możliwość.

Ja tez mam taką scianę (25cm + 12cm) i tez się nad tym zastanawiałem. Na początku miało nie być wpustu, ale potem jednak wykułem w cegle wcięcie na ok. 6 cm i myśle że jest to dobre rozwiązanie. Oczywiście nie schowam w tym całego grzejnika, ale za to konstrukcja ściany i jej przenikalność cieplana minimalnie ucierpiały (praktycznie bez znaczenia). Oprócz wkuwnania można od razu wymurować w tym miejcu pustakiem wzdłóż (gr. 19cm) ale rozwiązanie to jest minimalnie gorsze bo ściana będzie miałe 3-4 przegrody powietrzne a nie ok. 8.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kruszek dnia 2003-03-05 16:31 ]

Myślę, że robienie wnęk jest zbędne. Powiesiłem grzejniki (Korado, jedno- i dwupłytowe) na scianie i wyglądają dobrze. Ale jak ktoś chce wykuwać, czy wymurowywać wneki - jego rzecz i sądzę, że przy ociepleniu domu styropianem "znaczenie cieplne" takiej wnęki jest żadne. Może to być istotne jedynie w przypadku ścian jednowarstwowych.

Pozdrowionka

Metal