kret 05.03.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Mam zamiar budowawć ścianę dwuwarstwową (max220 + styropian), ale jak w takim wypadku mam umieścić grzejniki (nie bardzo jest jak zrobić wnękę) ?Może jest jakieś inne rozwiązanie oprócz podłogówki i ogrzewania powietrzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.03.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 a czy wneka jest potrzebna?wg mnie przeszkadza ... parapet zrobi i tak swoje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 05.03.2003 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Faktycznie może i nie jest potrzebna, nie widziałem po prostu jeszcze u nikogo odstających od ściany grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwiz 05.03.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 On 2003-03-05 14:30, kret wrote: ...nie widziałem po prostu jeszcze u nikogo odstających od ściany grzejników. Hmm to jak niby są montowane? Wieszasz na ścianie na uchwytach pod parapetem i masz ogrzewanie. Przejrzyj kilka stron producentów grzejników i wybiersz sobie odpowiedni sposób montażu oraz sposób doprowadzenia czynnika grzewczego. Chyba najmniej rzucającym się w oczy i najmniej zawadzającym jest zasilanie dolne kątowe tzn ze ściany, trochę więcej przy tym roboty ale warto jak masz taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszek 05.03.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Ja tez mam taką scianę (25cm + 12cm) i tez się nad tym zastanawiałem. Na początku miało nie być wpustu, ale potem jednak wykułem w cegle wcięcie na ok. 6 cm i myśle że jest to dobre rozwiązanie. Oczywiście nie schowam w tym całego grzejnika, ale za to konstrukcja ściany i jej przenikalność cieplana minimalnie ucierpiały (praktycznie bez znaczenia). Oprócz wkuwnania można od razu wymurować w tym miejcu pustakiem wzdłóż (gr. 19cm) ale rozwiązanie to jest minimalnie gorsze bo ściana będzie miałe 3-4 przegrody powietrzne a nie ok. 8. [ Ta wiadomość była edytowana przez: kruszek dnia 2003-03-05 16:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 05.03.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Myślę, że robienie wnęk jest zbędne. Powiesiłem grzejniki (Korado, jedno- i dwupłytowe) na scianie i wyglądają dobrze. Ale jak ktoś chce wykuwać, czy wymurowywać wneki - jego rzecz i sądzę, że przy ociepleniu domu styropianem "znaczenie cieplne" takiej wnęki jest żadne. Może to być istotne jedynie w przypadku ścian jednowarstwowych. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts