Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

Belon na mail i wiadomościach priv nic nie dostałem :(

Wysłałem jeszcze raz w mniejszych porcjach. Może Twoja skrzynka ma ograniczenie co do wielkości jednej wiadomości? Właśnie przyszła informacja, że czwarta, ostatnia paczka nie dotarła z powodu pełnej skrzynki. Jak zrobisz miejsce to daj znać - prześlę ostatnie dwa zdjęcia wiaty.

Zazdroszczę Wam tak super wykonanych ław. Ja już na tym etapie popełniłem błąd, bo nie ubijałem betonu przy wylewaniu z gruchy - od razu je przykrywaliśmy foliami, bo padał deszcz. Po odkryciu okazało się, że beton jest popękany w miejscach ułożenia zbrojenia. Być może błąd leży też po stronie murarza-zbrojarza - moim zdaniem za mała była odległość zbrojenia od górnej powierzchni ław. Szkoda, że naszego murarza-zbrojarza nie było wtedy na budowie (miał inną robotę :evil: ), bo pewnie by się tak nie stało. Rozważałem już nawet rozwalenie tych ław, ale wszystkie osoby, którym to pokazywałem (włącznie z kierbudem) mówiły, żeby nic z tym nie robić, bo pęknięcia są nieznaczne. Zdecydowałem, że to tak zostawię, zaleję tylko lepikiem, żeby woda się do tych pęknięć nie dostawała. Tym niemniej wkurza mnie błąd popełniony już na samym początku. :evil:

Mam parę pytań do Waszych fundamentów:

Co dawałeś na ławy - papę czy folię? Ile warstw? I czym toto przykleiłeś? Jaka była kolejność warstw licząc od dołu?

Jakiego styropianu użyłeś do ocieplenia ścian fundamentowych? Jakiej grubości?

W Waszym murze fundamentowym widać jakieś zostawione przepusty. Czy są to przepusty na wodę i kanalizę?

A te korytka na wodę i kanalizę po ułożeniu rur zalejesz później betonem? Rury z wody i kanalizy będą szły pod domem? Ja się zastanawiam którędy je puścić - czy pod domem, czy obok. Nie za płytko ta woda będzie biegła pod ziemią? Nie zamarznie?

Fundament z ganku też będziesz ocieplał styropianem?

Jakie masz odstępy ściany fundamentowej w stosunku do ścian domu? Tzn. ile cm masz od zewnętrznej powierzchni ściany domu do styropianu na ścianie fundamentowej, ile cm styropianu, ile cm ściany fundamentowej i ile cm od wewnętrznej powierzchni ściany fundamentowej do wewnętrznej powierzchni ściany domu?

Przepraszam za ten grad pytań, ale wszystkiego się uczę sam. Nasz murarz czasem podpowiada, ale nie zawsze jest na budowie, dużo prac wykonujemy sami. No i nie chcę walnąć jakiegoś błędu.

Chyba zdecyduję się jednak, aby resztę domu wykonała jakaś firma - będzie szybciej i mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia błędu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No,no nadrobiłam zaległości w czytaniu i oglądaniu :oops: :p

GRATULUJĘ ŚCIAN FUNDAMENTOWYCH!!!! I STANU ZERO!!!! Bardzo sprawnie Wam to poszło i przyszły domek już ma parę cm :p Oby teraz rósł jak grzyby po deszczu :lol: :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie całą rodzinkę i trzymam kciuki za dalsze prace :lol: :lol: :lol: :lol: (będę Was gonic z budową :oops: :lol: )

witajcie :-)

dawno mnie nie było a jakie tam zmiany :o :o :o

ławy i fundamencik taki idealny że rzeczywiście szkoda zasypywać ;-)

ja nie mogłam popatrzec na ten etap na swojej budowie (kupilismy działkę z fundamentem) ....to tylko poprzyglądam się cichutko z boku jak to w ogóle wygląda :lol: :lol:

pozdrawiam

najpierw podziękuje dziwczynom :wink: za naprawde miłe słowa!

Dziękuje serdecznie!

kasia64 goń goń - u mnie dziś juz mury zaczną rosnąć, wieczorem może uzupełnie dziennik.

iga9 staram się jak moge :oops:

Ivonesca dziękuje za odwiedziny!!!

no i bleon - na grad pytań oczywiście odpowiem, ale teraz musze troche popracować. wieczorem odpisze. no i dzięki za zdjęcia!!!!!!!!!!

Mam parę pytań do Waszych fundamentów:

Co dawałeś na ławy - papę czy folię? Ile warstw? I czym toto przykleiłeś? Jaka była kolejność warstw licząc od dołu?

Jakiego styropianu użyłeś do ocieplenia ścian fundamentowych? Jakiej grubości?

W Waszym murze fundamentowym widać jakieś zostawione przepusty. Czy są to przepusty na wodę i kanalizę?

A te korytka na wodę i kanalizę po ułożeniu rur zalejesz później betonem? Rury z wody i kanalizy będą szły pod domem? Ja się zastanawiam którędy je puścić - czy pod domem, czy obok. Nie za płytko ta woda będzie biegła pod ziemią? Nie zamarznie?

Fundament z ganku też będziesz ocieplał styropianem?

Jakie masz odstępy ściany fundamentowej w stosunku do ścian domu? Tzn. ile cm masz od zewnętrznej powierzchni ściany domu do styropianu na ścianie fundamentowej, ile cm styropianu, ile cm ściany fundamentowej i ile cm od wewnętrznej powierzchni ściany fundamentowej do wewnętrznej powierzchni ściany domu?

a więc:

- po co nakrywałeś fundamenty podczas deszczu ??? :o :o :o - nie rozumiem.... przecież im to było potrzebne! a podlewałeś je wodą poźniej???

- na ławe nadłem folie 1 warstwe na dysperbit

- styropian 5 cm - fasadowy

- tak te przepusty no na kanalize i wode

- koryta bedą zlane - takie rozwiązanie jest lepsze - w razie jakiegoś problemu łatwie o modyfikacje założeń

- rury od wody pod domem, kanaliza pod szlichtą ze spadkiem

- ganek pomaluje na pewno dysperbitem z ociepleniem jeszcze nie wiem ale chyba nie - nie ma potrzeby

- moja ściana nośna ma 36.5 fundamentowa 24+5.5

- nośna do styropianu ma 2.5 - ja nie bede miał ocieplenia nośnych (ś.jednowarstwowa)

to chyba wszystko pozdro.

jakby co to pytaj

Witaj świerczu!!!

Dzięki za miłe słowa, też wyznaję zasadę, że "co mnie nie zabije to mnie wzmocni". Zaglądnęłam do twojego dziennika, zapowiada się bardzo ciekawie. Przeczytałam kilka pierwszych postów. Wieczorkiem siądę na spokojnie i poczytam. 8) 8) 8)

Pozdrawiam szanownych inwestorów kasia w.

cena za ytong brutto - podana w dzienniku. nie mam jeszcze faktury wiec nie wiem jakie jest rozbicie na poszczególne elem.,ale transport z tego co pamiętam coś koło 3tys - nieźle nie? :-?

chmurki są ze strony pod linkiem: "a czasami lubie..." gdzieś tam je wyszperałem

no właśnie małe! cały czas mam wrażenie że byuduje komórke :oops: duży jest tylko jak na razie dla mnie garaż... teraz gdy murów jest coraz więcej i jest coraz wyżej gabinet na dole okazuje sie całkiem fajnym pokojem :) reszta lepiej nie mówić - muszę poczekać na więcej no nie? :)

Eh sie usmialam z tego zaskarzenia :lol: Od razu mi sie przypomniala podobna opiwesc znajomego - dzwoni do niego ojciec i mowi, ze przyszlo od komornika wezwanie do zaplaty za ponad 1 mln zlotych i ze jest skonczony, acle zzycie mu przepadlo itd. A znajmy pol roku przed slubem :wink: dzwoni do narzeczonej - ta z wrazenie zapalila wysepionego od klienta papierosa (choc nie pali :wink: )- ogolnie jak u ciebie groza i dramat. Pociszony przez nas znajomy dzwoni jeszcze raz do ojca i prosi o fax pisma. Okazalo sie, ze tatus nie doczytal i kolege poinformowano o egzekucji na podmiocie, ktoremu kiedys wplacal pieniadze - coby na przyszlosc wplacal na konto komornika :lol: Oj co sie biedak stresu najald :wink:

Grunt, ze u ciebie wszystko dobrze sie skonczylo i ze dom ci pieknie rosnie. ja tam jestem pod ciaglym wrazeniem twojej budowy :wink: