Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dominikams dzięki :oops:

... no dalej dalej... żadnych przerw... :) zaczelismy ocieplac poddasze, ojciec zaczął walczyć ze sciankaim dziełowymi na górze co by dokończyć ociepleniei wpuścić elektyków. a teraz instalator zakłada co cwu i kan :)

To bardzo się cieszę, trzymam kciuki i w ogóle duchem jestem z wami!

Świerczu, podobnie jak inni normalnie się wzruszyłem jak zobaczyłem fotki świątecznego domku :)

Gratuluję zdążenia na święta i widząc Wasze tempo to za kilka miesięcy koniec budowy. A i Twój dziennik lubię przeglądać choćby z racji tego, że domki gabarytowo i zewnętrznie podobne, tylko, że mój jeszcze na papierze :roll:

Ech wystrzelać architektów, energetyke i innych :wink:

Tu mąz komara sprawa alarmów wyglada następujaco najlepsze sa czujki przewodowe poniewaz nie ma problemu z wymiana baterii w czujkach . a CZY MÓGŁBYS NAPISAC NAM COS O PIECU na pellety? bedziemy wdzieczni :wink: ( jesli cos o alarmach to pisz z checia cos jeszcze poradzę w końcu kilka lat w tym siedzę

:o Jezu Świerczyku, a ja myślałam, że z tymi świętami w nowym domku to taki żart :D :oops: Kurcze, ale nastrój Wam się udało stworzyć, pięknie! Na pewno kosztowało to trochę zachodu, co? :wink:

Słuchaj Świerczu, tak sobie patrzę na te Wasze okienka i muszę Ci powiedzieć, że ramy zewnętrzne mają wypisz wymaluj jak te, które my mamy na oku 8) Bardzo ładne te Twoje okna. Pisałeś, że w dzienniku jest opisane jakie to profile i gdzie kupowałeś, ale ja niczego takiego tam nie widzę :( Czy mógłbyś napisać kilka słów (specjalnie dla mnie :wink: ) co to za profile i gdzie kupowałeś te swoje okienka?

No a poza tym, to jeszcze do niedawna pisałeś, że my z naszą budową jesteśmy tak daleko, a tymczasem proszę - nieźle nas wyprzedziłeś! :lol: Gratuluję postępów :wink:

Pozdrawiam

komar wymiana baterii co 6 miesięcy... to nie tak żle! myślełem że co dwa tyg. a to już by mnie zabiło :wink: :-? . a powiedz mi jeszcze czy taki system alarmowy bezprzwodowy i przwodowy róznią się cenowo? poprostu zastanawiam sie, waham nad założeniem teraz instalacji alarmowej - no wiesz koszty... myśle poprostu nad odłożeniem tego na później... no ale jak później to tylko bezprzewodówka :roll: a ty co radzisz?

jeśli chodzi o piece na pellety to my nie kupujemy jakiego typowego tylko na ten rodzaj opału bo wtedy piece są bardzo drogie :evil: ale i bardzo dobre... my chcemy kupić piec eko na grosze z możliwością alternatywnego opału na pellety.

zuczek heheh a to cię zaskoczyłem :) żaden żart :) ja jak się na coś upre to cieżko mnie od tego odwieść - moja małża coś o tym wie, no nie Ziutka? ;) a tak poważniej to wcale nie było to jakoś uciążliwe i nie było z tym jakiegoś dużego problemu. wigilia naprawde była wyjątkowa!! i wiesz chyba nawet się wtedy jakoś nie wzruszałem, ale byłem w takim stanie, że unosiłem sie kilka centymetrów nad ziemią :)

A! okna! kupowaliśmy z OKNOVIDU (618250426) żuczku dam ci tel i zadzwonisz i dokładnie sie zapytasz a info o okna ch jest w dzienniku!! nie w tytule "okna" tylko troche wyżej powim ci tylko że niektóry nie chce się wierzyć że to pcv :) - chyba zlekka przesadzają ale to miłe że ładne no nie ?

Mice mam nadzieje że wygrasz wojne bezkrwawo z archi :) - tego życze a za jakiś czas mam nadzieje bede miał przyjemność przeglądać Twój dziennik hm :)?

Z tymi oknami to prawda - potwierdzam. U nas to samo - za każdym razem jak ktoś przychodzi, to pyta, czy to okna drewniane :lol: :lol: (ja tam widze różnicę z bliska, ale z pewnej odległości rzeczywiście nie jest to takie oczywiste). Najlepszy był pomocnik pana od alarmów - umówiliśmy się, ze beda kontaktrony wpuszczane - pan stwierdził ze zdziwieniem (i może z wyrzutem): "a przeciez miały być okna pcv!!" :lol:

Dla mnie najważniejesze jest, ze o okna nie muszę dbać :oops:, a wyglądają b. ładnie. Wykończyło by mnie to konserwowanie co jakiś czas. No i drewnianych nie moglibyśmy zamontować na tym etapie budowy.

Mice mam nadzieje że wygrasz wojne bezkrwawo z archi :) - tego życze a za jakiś czas mam nadzieje bede miał przyjemność przeglądać Twój dziennik hm :)?

No dzisiaj idę na ostatnie czytanie do architekta :evil: Może wkrótce będzie powód do założenia dziennkia :wink:

a kontaktrony to czujniki uchylenia/otwarcia okien i drzwi podłączone do centrali alarmowej bądź też "wolnostojące".

A, no to my w sprawie okien trafiliśmy do Braci Bertrand :wink: Ale zewnętrzne ramy mają wręcz identyczne jak te u Was. Właśnie te ramy tak nas w tych oknach urzekły.

A pisząc o tym, że wyglądają jak drewniane.... Cóż - drewno to zawsze będzie drewno, a plastik może je jedynie lepiej lub gorzej udawać ale muszę Ci powiedzieć jedno: początkowo byliśmy zdecydowani właśnie na okna drewniane, ale kiedy zobaczyliśmy na żywo drewniane i okleinowane, to już chcieliśmy tylko okleinowane :lol: Dlaczego? Okna pcv okleinowane mają grube, masywne ramy i przez to wyglądają wypaśnie. Drewniane okna mają te ramy jednak dużo cieńsze, delikatniejsze i przez to wyglądają dość licho (nie mówię tu oczywiście o drogich oknach typu Urzędowski, na które nas nie stać). Pewno dla niektórych to skandal co teraz napisałam :roll: ale mogę przysiąc, że okleinowane okna podobają mi się dużo bardziej niż drewniane odkąd porównałam jedne z drugimi na żywo :wink:

Ramy wewnętrzne okien masz barwione na kolor okeiny czy białe?

Pozdrawiam

PS Dzięki za tel.

komar wymiana baterii co 6 miesięcy... to nie tak żle! myślełem że co dwa tyg. a to już by mnie zabiło :wink: :-? . a powiedz mi jeszcze czy taki system alarmowy bezprzwodowy i przwodowy róznią się cenowo? poprostu zastanawiam sie, waham nad założeniem teraz instalacji alarmowej - no wiesz koszty... myśle poprostu nad odłożeniem tego na później... no ale jak później to tylko bezprzewodówka :roll: a ty co radzisz?

jr]

System bezprzewodowy jest 2 lub nawet 3 krotnie drozszy od przewodowego .Jesli mozesz to choc teraz przewody sobie wprowadz

Witaj. Jak widzisz jestem nowy i bardzo spodobała mi się lektura twego dziennika. Wprawdzie przeczytałem dopiero dwa (z twoim włącznie ) ale ogromnie to wciągnęło, do tego stopnia,że miałem spięcie z (za pozwoleniem MAŁŻĄ). Czytałem go kilka dni i dziś koniec. Bardzo ciekawi mnie dalsza realizacja twego domku i mogę obiecać,że masz we mnie stałego czytelnika. PS. moja żona popłakała się jak zobaczyła zdjęcia świąteczne z twojego domku. To naprawdę miłe fotki. Pozdrawiam gorąco i pomyślności dla wszystkich w 2007.

Ramy wewnętrzne okien masz barwione na kolor okeiny czy białe?

miały być białe, ale jak już gdzieś pisałem... jak zobaczyłem jak to wygląda w realu to od razy stwierdziłem że takich nie chce. wiec w środku też są okleiny.

komar no tak myślałem..... :roll: i chyba przeciągne te przewody.. :wink:

CYCU witam sredecznie! mam nadzieje że nie lektura mojego dziennika nie bedzie powodzem sprzeczek z małżą :) może tez ją zaproś, zaraź :) no musze się przyznać że zrobiło mi się bardzo miło że ktoś czyta moje relacje od deski do deski - to podbudowywuje :wink: i zachęca jeszcze bardziej do pisania wiec wielkie dzieki za miłe słowa!!! :D Pozdrowienia dla żonki no i dla ciebie :)

Najlepszego na Nowy Rok!!!

:lol: :lol:

Kilka tygodni sobie odpuściłam a tu takie zmiany!! :o

Gdzie taką śliczną podbitkę znalazłeś? W tartaku trzeba zamawiać czy jak? I rozumiem, że takie wymyślne krokwie to już od razu z więźbą przywożą? i trzeba mieć nadbitkę?

Tak pytam, jakbym miałą drugi dom budować. Moja podbitka nawet pół tej urody nie ma :cry:

magalena witam i najlepszego toże na nowy rok :)

zakończenia krokwi robione były na miejscu. każda krokiew była "rzeźbiona" przed jej umieszczeniem na dachu :) no a nadbitka jasne, że z tartaku.. :) dużo dużo wcześniej zamówiona no i przez nas odpowiednio obrobiona.

Mice tak na rurkach jest izolacja piankowa i postanowiłem całość unieść jeszcze 5 cm tak aby podsunąć jeszcze folie i najważniejsze 1 warstwe styropianu. mam nadzieje że wiesz o co chodzi :)

Grzejniki według projektu??? :o oszalałeś? :lol: :) nie jesteśmy masochistami :lol: :)

ps. a jak tam rozmowy archi?

Mice tak na rurkach jest izolacja piankowa i postanowiłem całość unieść jeszcze 5 cm tak aby podsunąć jeszcze folie i najważniejsze 1 warstwe styropianu. mam nadzieje że wiesz o co chodzi :)

Grzejniki według projektu??? :o oszalałeś? :lol: :) nie jesteśmy masochistami :lol: :)

ps. a jak tam rozmowy archi?

heh, wiem o co chodzi, kiedyś na studiach pracowałem jako instalator :lol: ale to daaaawne dzieje

A archi jak to archi, jak czegoś nie zrobi inaczej niż uzgodniliśmy to byłoby źle :roll: (tym razem wymienił mi komin z systemowego na ceglany, taka drobna różnica ... ale dzisiaj mam przyjechać z kasą więc może będzie wsio zrobione