Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

Skąd ja to znam. Jestem całkowicie po Twojej stronie, bo podobnie jest u mnie. Tyle, że moja siostra już mieszka- od niedawna. Ponieważ nie mieli dostępu do internetu - całkowicie ufali swoim fachowcom i własnej intuicji. Próbowałam i nadal próbuję coś podpowiedzieć (bo mają już sporo usterek), ale oczywiście są "mądrzejsi", albo np nie mają czasu, by zadzwonić i zgłosić usterkę. Czasami chyba lepiej nie widzieć i nie wiedzieć, żeby się nie denerwować. No i jak sobie pościelą...

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ufff... ostra siostrunia.....ajejej..., ale wiem coś o tym, moich rad ani brat ani siostra nie słucha, choć jestem jak narazie najlepiej ustawionym i zorganizowanym dzieciakiem z całego rodzeństwa, a jednak moje rady są traktowane jak czepialstwo lub wsadzanie nosa w nie swoje sprawy. Zarzuciłam więc swą działalność w tym zakresie i jako starsza siostra daję im wolną rękę w nabywaniu mądrości życiowej, choć do moich trzech dewiz dołączyła jakiś czas temu kolejna: ucz się na błędach cudzych a nie swoich... No cóż każdy sam se ściele, obaczym jak się w tym wyśpim :lol: :wink: 8)

uwagami się nie przejmuj, bo budowany dom, to prawie jak dziecko jedyne, rozpieszczane, na które złego słowa nie mżna powiedzieć, a Ty "śmiałeś" wytknąć jakąś niedoskonałość 8)

ale świerczu, mam do Ciebie pytanie w.... sprawach budowlanych :D

nie mogłam znależć zdjęć - jak to jest z rurami od panów hydraulików - parter - i kładzeniem warstw folia -styropian? a rury? a panowie po tym depczący? tym bardziej, że chyba tak jak Dominikams płożymy go - dokładnie 8) - sami

pozdrawiam :D

Z tego co ja pamietam:

Unifix jest stelazem nasiennym - do obudowania np. plytami G-K.

Duofix jest mocniejszym stelazem - mozliwy do mocowania czesciowo lub w calosci wkuty w sciane, a wiec zabiera mniej miejsca.

Pojecia nie mam czy sa inne roznice :lol:

A ten Felix jest wlasnie w Poznaniu, wiec nie bralam przez allegro tylko bezposrednio u niego w sklepie.

Z tego co ja pamietam:

Unifix jest stelazem nasiennym - do obudowania np. plytami G-K.

Duofix jest mocniejszym stelazem - mozliwy do mocowania czesciowo lub w calosci wkuty w sciane, a wiec zabiera mniej miejsca.

Pojecia nie mam czy sa inne roznice :lol:

A ten Felix jest wlasnie w Poznaniu, wiec nie bralam przez allegro tylko bezposrednio u niego w sklepie.

dzięki za szybką odpowiedź :D

czyli ja potrzebuję unifix .....bezpośrednio w sklepie....przeoczyłam żeś Ty poznanianka :oops:

pozdrawiam

Iwuś sprawa siostry już definitywnie zakończona w moim dziennku - mam nadzieje że nie bedzie mi miała w jakiś sposób tego za złe i sie nie obumba. Cos mądrego napisała właśnie ave! - "śmiałem" wytykać jakieś niedoskonałości... do ich budowanego domu który jest przecież ich radością. Chyba teraz rozumiem reakcje siostry i mam nadzieje że jak juz zaprzestane jakichkolwiek uwag wszystko wróci do normy... 8)

No cóż każdy sam se ściele, obaczym jak się w tym wyśpim
:wink:

ave! nie bardzo rozumiem w czym problem... :oops:

b o s k a iga9 DZIEKUJE!!!! :wink:

malmuc no cóż... :roll:

Ivonesca :wink:

Dostaje bardzo dużo pytań o cegłe którą obudowany jest kominek w salonie ;) - wiec postanowiłem odpowiedzieć dla wszystkich w komentarzach - jest to zwykła cegła pełna z Kobyłki pod Warszawą trzeba poprostu zapytać w hurtowni czy sa w stanie taką sprowadzić 8) Pozdrawiam wszystkich :)

WOW... ale się u Ciebie ładnie zrobiło :o SUPEREK!!!

świercz jeśli można ...to się Ciebie poradzę - mimo iż wykształcenia budowlanego nie posiadasz :wink: ..

Ostatnio usłyszałam, że strop należy "posadzić" na ścianach nośnych, a działówki postawić później :-? :roll: ...Podobno wtedy jest pewne, że strop zrobiono jak należy i nie obciąża działówek...Możesz wyrazić swoją opinię?

Z góry dziękuję :D .

[

[

b]ave![/b] nie bardzo rozumiem w czym problem... :oops:

za szybko pisałam - moja wina :-?

już się w zasadzie u Dominiki dwiedziałam, ale chodziło mi o warstwy, które się kładzie na tzw. chudziak: folia styropian i potem wylewka i nie wiedziałam, kiedy w tym wszystkim układać rurki hydrauliczne

(jeśli teraz jest jasniej, to proszę opowiedz, jak jest u Ciebie :D )

u mnie chudziak zalałem odrazu na etapie fundamentów - pisze to bo niektórzy zostawiają to na później i w sródku mają klepisko, a dopiero po zakończonym stanie surowym robią chudziak. dla mnie ta opcja raczej nie była do przyjęcia. ale do rzeczy. na chudziaku przed położeniam posadzek robi sie wszekie instalacje! np. co. cwu i prad. wyjątkiem jest kanaliza która robi się najczęsciej podczas stawiana fundamentów i ta znajduje sie pod chudziakiem (jej najgłówniejsze przebiegi) wniosek z tego że warstwowo mniej wiecej wygląda to tak: kanaliza-->chudziak-->co, cwu, prąd, kanaliza-->styropian-->posadzka.

pozdrawiam :)