Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

[

na chudziaku przed położeniam posadzek rozbi sie wszekie instalacje! np. co. cwu i prad. wyjątkiem jest kanaliza która robi się najczęsciej podczas stawiana fundamentów i ta znajduje sie pod chudziakiem (jej najgłówniejsze przebiegi)

a nieee to to już mam dawno! :D (pomarańczowe rury pod chudziakiem i szare wystające trochę)

wnosek z tego że wartowo miej wiecej wygląda to tak: kanaliza-->chudziak-->co, cwu, prąd-->styropian-->posadzka.

teraz "idzie " prąd - tylko on to chyba wędruje po scianach???/ potem wchdzą tynkarze i hydraulicy - no i chodziło mi jakie warstwy są kładzione 8)

pozdrawiam :D i dzięki :D

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

praaawie jak na czacie :wink: :lol:

dzięki! a to już sprawa elektryka, bo jeszcze nie mamy tych styropianów na"podłodze" :D ( i tu dochodzimy do sedna!!!! czy "żywcem" te peszle leżą na chudziaku, czy na folii i pierwszej warstwie styropianu!!!! Dominka mówiła, że "zywcem na chudziaku i na to dopiero folia i styropianu) :wink: :D

Mysle, ze calkiem tanio wyszla cie eketryka- ja zaplacilam duzo wiecej z materialem - nie wiem czy az tyle kabli mialam :o :lol: Mozesz mi podeslac namiar na tego elektryka - szukam kogos do oswietlanie w ogrodzie.

A u ciebie roslinki na dzialce super wygladaja :D Widzisz - juz kupujszesz panale :D

b o s k a iga9 wiesz myśle że elektryka nie wyszła tak najgorzej jesli chodzi o cene - a do tego pan opuścił mi 500zł netto - do tego jest niesamowicie miły i generalnie współpraca była superOK - oby takie wszystkie ekipy były :roll: :wink: A! namiar wpisze w dzienniku ;)

Ivonesca dzieki że ci się podoba ogrodzenia - nie wyszło najgorzej ;). no szkoda że twoje krokusy to takie uparciuchy ale może właśnie sie teraz tam duszą bo chciałaś dobrze i..... ;) :lol:

bleon WOW! kogo ja widze!!! witam!!! bardzo dawno chyba cie tu nie było!!! mam nadzieje że wpiszesz cosik w dzienniku co tam się u ciebie działo-dzieje bo jestem bardzo ciekaw!!!

A moje słupy na ganku są modrzewiowe - bo modrzew jest raczej taki prosty - chodzi mi o pień, no i moje takie miały być, ale tak do końca nie są :roll: ale luz jakoś to nie wygląda najgorzej... dekarze je tak przycieli i ustawili że krzywizna nie jest tak bardzo widoczna... ;)

Fakt, nie było mnie trochę na forum. A mój dziennik to już chwasty porosły :oops:

Moja budowa, a właściwie fundament stał sobie od listopada do 26 lutego, kiedy to wkroczyła nań ekipa górali. Od tego czasu dom niesamowicie rośnie, nie nadążam zwozić materiałów budowlanych. Dziś zaczęli mi robić więźbę, więc temat filarów jest bardzo pilny. Chyba się zdecyduję na te jodłowe.

Jeszcze jedno pytanko - jakiej wysokości są te filary?

Robin2 o kurcze to super! :oops: to naprawde miłe że te wypociny (nie mam daru krasopisarstwa :( jak moja małża) do czegoś sie przydają. Dzięki bo to naprawde miłe :) :oops:

A mój dziennik to już chwasty porosły

no no!!! to czas go odchwaścić ;)

A co do słupów - to konkretnie dziś nie odpowiem. Wiem tylko i pamiętam że zamawiałem 3,3m ale postanowiłem obnizyć daszek ganku i teraz naprawde nie mam pojęcia ile one mają - na moje oko tak z 40-45cm pniaka to uciachali tych bali. jutro zmierze i podam dokładnie :) ok?

Zgłaszam się na wezwanie o winogronach.

Prawdę mówiąc właśnie też ukorzeniam winogrona. I jest to prościzna. Trzeba wziąc zdrewniałe żywe patyczki tj takie które są zielone w środku. Na patyczkach powinny być 3 żywe oczka. Potrzebna jest nam donica dośc wysoka którą napełniamy torfem o pH 6,5. Torf mieszamy z piaskiem (3 torfu:2 piasku lub ziemi). Wduszamy patyki winogron do doniczy z torfem tak aby zakryte było pod ziemią przynajmniej jedno oczko. Nakrywamy to wszystko workiem (może być reklamówka ale przeżroczysta). Okrywamy niezbyt szczelnie. Stawiamy na parapecie na podstawce polewamy na podstawek i czekamy aż urośnie. To najpewniejsza i najłatweijsza metoda

Wciornastek DZIEKI! DZIĘKI! DZIEKI! czułem że to nie bedzie skomplikowane... chyba gdzieś o tym czytałem ale nie byłem pewny wiec wolałem się upewnić. No to pędzy juz wczoraj zerwałem i włożyłem je tylko na narazie do wody - dziś trafią do donic. A jak długo musze czekać na jakiś efek? no wiesz żebym nie czekał pół roku (heheh) bo np. wsadze jakieś suche badylki i sie zestarzeje a listka nie uwidze :lol:

b o s k a iga9 iguś dziś bedzie wpis do dziennka późnym popołudniem - wczoraj już nie dałem rady....

MaEmi no co ja ci poradzić mam.... poroponuje podzwonić... popytać... MaEmi a skąd tyś jest?

Wciornastek DZIEKI! DZIĘKI! DZIEKI! czułem że to nie bedzie skomplikowane... chyba gdzieś o tym czytałem ale nie byłem pewny wiec wolałem się upewnić. No to pędzy juz wczoraj zerwałem i włożyłem je tylko na narazie do wody - dziś trafią do donic. A jak długo musze czekać na jakiś efek? no wiesz żebym nie czekał pół roku (heheh) bo np. wsadze jakieś suche badylki i sie zestarzeje a listka nie uwidze :lol:

]

Jak tylko puszczą listki i korzenie. Sprawdzić łatwo bo jak pociąniesz patyczek to to napotkasz na opór i nie wyjmiesz go z ziemi. Wtedy są korzenie. taki ukorzeniony zaczyna rosnąć tj pojawiają się pierwsze pędy. A jak długo trwa - nio róznie różniście. czasem 2 miesiące casem dłużej. Teoretycznie w końcu maja powinny być gotowe.

A jak mam Ciebie na linii to też odpytam. Brama -bo to mam na tapecie) - cena, jaka jest duża i czy ocieplana, a i od kogo?

Wciornastek Ok wiec nie za szybko i nie za długo :) 2 miesiące to akutat ;) a czy dużo trzeba podlewać tzn czy cały czas pędy powinny mieć mokro? czy raczej nie przesadzać z wilgotonością co by nie zgniły...

co do bramy to namiar podam dziś w dzienniku. całą batalie z bramą możesz przeczytać w dzienniku. jest też tam opisane porównanie z bramą Hormana. Teraz gdy jest już wszystko OK to moge z ręką na sercu powiedzieć że jestem zadowolony. :) a brama super nam pasuje do całego domku, ale troche trwało czasu do mego uszczęśliwienia... :roll: :lol:

Wciornastek Ok wiec nie za szybko i nie za długo :) 2 miesiące to akutat ;) a czy dużo trzeba podlewać tzn czy cały czas pędy powinny mieć mokro? czy raczej nie przesadzać z wilgotonością co by nie zgniły...

]

Dlatego pisałam o podstawku powinny mieć mokro ale nie bagno, powiedzmy co 2-3 dni na podstawek tyle ile ziemia wypija.

Czekam na dane obramie.