Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

świerczu Dzięki za super pouczający i przy okazji świetnie pisany dziennik! Szczególnie dla mnie pomocny, bo też z Ytonga chcę zbudować i też na cienka spoinę.

Jak jestem przy tym, to czy nie pożyczyłbyś mi swojego Taty latem? Sam sie nie podejmę, ale jakby jakiś fachowiec trzymał ster, to biorę 2-3 tyg urlopu i murujemy :-)

Za odpłatnością oczywiście :-)

Pozdrawiam

świerczu Dzięki za super pouczający i przy okazji świetnie pisany dziennik! Szczególnie dla mnie pomocny, bo też z Ytonga chcę zbudować i też na cienka spoinę.

Jak jestem przy tym, to czy nie pożyczyłbyś mi swojego Taty latem? Sam sie nie podejmę, ale jakby jakiś fachowiec trzymał ster, to biorę 2-3 tyg urlopu i murujemy :-)

Za odpłatnością oczywiście :-)

Pozdrawiam

Depi wszystko jest do obgadania.... ;) ale na razie nic nie obiecuje. Jak bedziesz musiał wiedzieć konkretnie to napisz... i podagamy ;)

pozdro!

Świerszczu rozmawiałam wczoraj z Panem Wolnym w sprawie bramy. Dzisaj ma przyjechać na wizję lokalną i podpisanie umowy. Bardzo fajna brama, małżonek zadecydował że warto od razu z automatyką.

PS. Mamy już okna hurrraaa :D

To bardzo się ciesze że na coś się przydałem ;)

A jakies foty okien? których oczywiście gratuluje!

To bardzo się ciesze że na coś się przydałem ;)

A jakies foty okien? których oczywiście gratuluje!

Okna na razie mało fotogeniczne bo w taśmach zabezpiczających. A do tego pogoda mało plenerowa :wink: . Ale jak chcesz oblukać to z tej samej firmy ma K74 z Kiekrza. A Twoje też niczego sobie.

Prawdę mówiąc wydaje mi się że dzisiaj wiele producentów okien PCv ma podobny standard ( mają i okna tańsze i lepsze droższe) sztuka polega na tym kto da lepszą cene tj. jakie są w danym momencie upusty, rabaty etc. Miałam rozrzut cenowy od 30 do 16 tys za te same okna, ale w różnych wariantach okuć, komór itp. Trzeba było znaleźć złoty środek :wink:

Witaj!

Poraz pierwszy trafiłam na Twój dziennik. Cudny domek. Najbardziej wzruszyła mnie Wigilia - w gołych murach, ale najważniejsze, że już we własnych...

Te zdjęcia ze świąt są dla mnie bardzo pokrzepiające, bo jestem obecnie mniej więcej w tym samym miejscu, na drodze do własnego domu.

Zapisałam twój dziennik w ulubionych - będę częstym gościem w Twoich progach ;) , trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Wciornastek dokładnie jak piszesz... ja miałem podobnie i nastawiłem sie jednak na lepsze okna bo np. profil weki był chyba koło 4 tys tańszy ale okna dużo gorsze od tych co wziąłem... wiec wszystko zależy od tego co się chce i na co się trafi.

jeszcze raz gartuluje, a okna u K74 widziałem! też masz ze szprosami?

jola_anna Witam! u mnie ;) szkoda że nie moge zawitać w twoim dzienniku ;)

...bo jestem obecnie mniej więcej w tym samym miejscu, na drodze do własnego domu.
czyli na jakim? bo nie bardzo kumam :)

A! i oczywisciem zapraszam o kązdej porze dnia i nocy ;)

Niestety nie prowadzę dziennika, bo nie jestem aż tak otwarta ani na pochwały, ani na krytykę ;-) A prace u mnie posuwają się w dość żółwim tempie z uwagi na niewydolność finansową...

Pisząc, że jestem mniej więcej w tym samym miejscu, mam na myśli porównanie swojej budowy wyłącznie do tego co widzę na Twoich zdjęciach. To znaczy mam okna, drzwi tylko wejściowe, instalacje, wylewki i właśnie robią się tynki. Nie mam kominka (na razie) i oczyszczalni (bo nie przewiduję - w planach jest kanalizacja) - dlatego właśnie piszę "mniej więcej"

Mój syn po obejrzeniu zdjęć z Twojej wigili, postanowił zrobić sobie w domu 18-kę, a był z tym pewien problem. Do tej pory to nie był dla niego dom, tylko budowa.

Wciornastek dokładnie jak piszesz... ja miałem podobnie i nastawiłem sie jednak na lepsze okna bo np. profil weki był chyba koło 4 tys tańszy ale okna dużo gorsze od tych co wziąłem... wiec wszystko zależy od tego co się chce i na co się trafi.

jeszcze raz gartuluje, a okna u K74 widziałem! też masz ze szprosami?

Nio, trudny wybór, my w końcu wybraliśmy wersję pośrednią cenowo. czyli (przynajmniej tak mi się wydaje) dobre okna a za rozsądną cenę. A nawiasem mówić to najbardziej zaszaleli z ceną ludzie z Oknoplastu ale z Góreckiej. Najdziwniejsze to to że z Gniezna ceny nie powalają- a firma ta sama :o

PS Okna bez szprosów, dwustronnie okleinowane (mahoń), barwione w masie 5-komorowe. Okuć nie wymienię bo nazwa plącze język :wink:

jola_anna ok - nie prowadzisz dziennika, ale mały upust tego co się dzieje u ciebie możesz przecież wylać na łamach moich komentarzy - bede bardzo rad ;) - np. jakieś zdjęcia? ;) - z ochotą obacze jak to u ciebie jest - no chyba że nie chcesz to też to uszanuje, ale oczywiście pisać mam nadzieje bedziesz ;)

Faktycznie jesteś mniej więcej na tym samym etapie ;) - pytałem bo myślałem, że jestaś na takim etepie jak u mnie była wigila :oops: ale teraz wszystko jasne :)

A syna pozdrów! i życze udanej zajefajnej - jak to oni teraz mówią - zabawy na budowie/w domu ;).

Ale wiesz niby juz dom ale jeszcze tak na niego nie mówimy choć dla mnie mury z dachem i oknami to już dom, ale mantalnie jakoś jeszcze tak nie funkcjonuje - i jak jedziemy do niego to nadal i wciąż mówimy - na działkę lub budowę ;)

Pozdrawiam serdecznie!!!

Wciornastek no w sumie u nas tez to była wersja, jakby tu powiedzieć, bez szału - 6 komór, bez szprosów ,kolor złoty dąb i reszta jak u ciebie. No a Poznań to nie Gniezno :wink: ja tam też brałem niektóre materiały np. Ytong :) - 4 patyki taniej niż w Poznaniu :o

Bardzo ładnie wygląda ten komin w sypialni. Jak pomalujesz go Delfinem będzie prawdziwą jej ozdobąi. U mnie komin kominkowy będzie w pokoju młodszego syna. Ivonesca podsunęła mi pomysł, żeby obłożyc go kaflami i to byłaby też taka imitacja kominka. Szkoda, że nie mam takiej możliwości w sypialni :-? Co do drzwiczek- takie jak prezentujesz wyglądają świtenie. W którymś dzienniku widziałam podobne, jako ozdoby wnęk. Były dodatkowo ślicznie podświetlone.

A do maja spokojnie zdążysz- jeszcze dwa (niecałe) miesiące. Wigilia w domku wypadła super- co doskonale wida na zdjęciach. Teraz macie już prawie wszędzie tynki, pewnie zdążycie zrobic jeszcze wiele innych rzeczy. Najważniejsze, żeby można było skorzystac- no wiesz, z czego.. :wink:

Ja mam komunię za rok- więc póki co sie nie martwię. Na pewno zdążę ze wszystkim 8)

Wciornastek to dobrze... szczególnie po tym, że u nas były kłopoty z tą bramą. Ale pan jest na tyle miły i odpowiedzialny za swój towar - podobało mi się to że nie olał nas z tym problemem tylko było widać że dla niego to tez jest problem który koniecznie trzeba wyeliminować - no i teraz jest wszystko OK.

tabaluga1 jakby komunia Grzdyla wyszła tak jak Wigilia byłoby extra.. no z tymi tynkami to nie jest tak do końca że jest już większość :roll: raczej mniejszość :-? ale fakt do maja zapewne będą wszystkie ;)

Obudowa turbiny bardzo mi się podoba.

U nas obudowa kominka miała początkowo wyglądać bardzo podobnie. Tzn miał być taki ceglany słup (ew z jakimiś dodatkami) z wkładem kominkowym w środku. Ostatecznie jeszcze decyzja nie zapadła, ale cegła będzie prawie na pewno, z tym, ze być może tylko po bokach kominka. Co to za cegła?