Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ten taras Kaska! :lol: :lol: :lol:

Świerszczu! Muszisz tali miec! Please! :lol:

A tak w ogole to pomysl masz odwazny. U nas tesc robil wypelnienie miedzy kostka z polnych kamieni- dosc duzych- zalanych chyba cementem- w kazdym razie czym szarym co twardnieje :lol: I wygladalo to suer, az do pierwszej wiosny- kiedy wokol wszystkich kamieni masa popekala i rzrobila sie na niej "pajeczynka". Niby nic- ale mnie juz to razi wizualnie :wink: Nie wiem czy podloge tarasu tez planujesz z kamienia - ale tu trzeba uwazac na jego wilkosc, bo przy duzych kamieniach robia sie "gory i doliny" i nijak tam mebla nie ustawisz a i chodzi sie po tym srednio przyjemnie. Napisz cos wiecej o swojej wizji :wink:

iga9 nie, nie podłoga bedzie normalnie zalana betonem a potem na to jakieś odpowiednio dobrane płytki. Wczoraj pobuszowałem w temacie tarasów i doszedłem do wniosku, że wiem mniej więcej o co mi chodzi... :wink: a mianowicie o to, że chyba :wink: taras ma łagodnie schodzić na działke, a nie być zakończony ścianką... namiastke tego co bym chciał widać poniżej ;)

http://foto.onet.pl/upload/2/3/_459366_n.jpg

ja bede miał niski taras wiec to nie bedzie tak wygladać "górowato" no i do tego tu nie ma kamieni tylko nasypana jest ziemia - no ale jakiś punkt zaczepienia jest ;)

Ale taras Kachy jest wciąż nomber łan!!!

A! malmuc chyba cie nie zżarło - mam nadziej :roll: bo namiastke tego co bym chciał wklejam ;)

ps. wczoraj sadziliśmy juz drzewa k krzaki ;) - 3 czereśnie, jerzyne bezkolcową i borówke amerykańską - wysoką, a pojutrze chce sadzić maliny :)

o! a tu jeszcze jedno! to już z kamieniami ale pan pisze że dobiero co zrobione i dlatego tak łyso wygląda :)

http://img230.imageshack.us/img230/4456/hpim1825he5.jpg

Ja na swojej działce mam skarpę, ale małą, o wys ok. 0,5m, na zdjęciu po gruntownej renowacji i świeżo obsadzona roślinkami. Poprzednia wytrzymała 8 lat, teraz kamienie są wzmocnione zaprawą , coś w rodzaju "fundamentu"

Świerczu, ja mam dokładnie taką koncepcję jak na tym pierwszym zdjęciu - obsypujemy taras ziemią, tylko ja zamierzałam dać łagodniejszy spadek, dzięki czemu nie będzie trzeba robić żadnych barierek, no i jak będą tam rośliny to chyba całkiem nieźle będzie wyglądać.

A jakie czereśnie w końcu kupiliście?

dominikams dokładnie łagodniejszy spadek, a u mnie jeszcze doją tylko duże kamloty. nad barierką to ja sie zastanawiam.... :roll:

a czereśnie tak jak polecałaś i tłumaczyłaś na podkładce ptasiej - efektywniejsze - pani też doradzała takie. a gatunki to pamiętam, że jedna jest taka sam jak u ciebie - nie pamiętam dokładnie - jutro se spisze te nazwy - żebym wiedział choć dla siebie...:roll: , bo po przyjeździe na działkę okazało sie że nie wiem, która jest która, tzn - tłumacze - chciałem posadzić je w kolejności dojrzewania - od domu najwcześniejszą, na końcu najpóźniejszą - no i nie wiem czy dobrze posadziłam...... :roll: :lol:

aaa....to o to Ci chodziło....bo też tak jak iga myślałam że chcesz wyłozyć cały taras takimi kamieniami :oops:

pomysł jest super! bardzo podobają mi sie takie rozwiązania - niestety u nas musielibyśmy nawieźć strasznie dużo gruzu/ ziemi żeby tak wynieść taras do góry (70cm), dlatego zdecydowaliśmy się na drewniany podwyższony

pozdrawiam

Iva no 70 cm - nieźle - faktycznie troche ziemi trzebaby do tego - ale za to rozwiązanie z drewnianym tarasme jest suoer! mmm... u mnie bedzie jakieś 35-40 cm - nie więcej :wink:

oczywiście czytałem twoje przejścia z nim - i jak się sprawa toczy??? - troche to dziwne że musisz mieć na niego pozwolenie na budowe ale cóż zrobic jak mus to mus... :roll:

świerczu, drzewka powinny być ometkowane - zdjąłeś metki? Bo ja zawsze zostawiam, dopiero jak wkopię na miejsce stałe (tak, że już nie mam możliwości poprzestawiania drzew), to zdejmuję. W ten sposób unikam pomyłek, bo w przeciwnym razie drzewek nie rozpoznam - nawet po liściach :oops: (dopiero po owocach :lol: )

Ja musze tez podsypac z 50 cm pod taras- ale nie mam wyjscia jesli nie chce miec tarasu ponizej poziomu dzilaki :lol: A kasa leci- za akcje ziemia, zwir, piasek i koparka zaplacilam ostatnio ok. 2500 :roll: , wiec jak nie potrzeba lepiej dac sobie spokoj z podwyzszaniem :wink:

A ten pierwszy wklejony taras wyglada super i kamienie na pewno dobrze by sie tam w komponowaly. Widze Świerszczu, ze ogrodnik z ciebie pelna para :D Latem bedzie moze bowoki i maliny jesc :D A msz jakies prawdzone miesce na zakup drzewek i krzewow owocowych - napisz prosze gdzie, co i po ile kupowales? Czy w pojemnikach? Ja sie przymierzam do sadzenia za jakis miesiac i ciekawam jak to wyglada w naszych rejonach cenowo :wink:

dominikams są jeszcze ometkowane i metków ;) nie zdejmował ja :) ale.... tam sa tylko nazwy łacińskie no nie? wiec po przyjeżdzie nie małem juz napisane, że ta to ciemnioczerwona wczesna, a ta to jasnoczerwona czy też żółta no i czy póżna czy sredniopóźna itd. masło-maslane, metlik we łbie :). jeszcze bede kupował maliny wiec najpierwej spisze se te łacińskie nazwy a potem w sklepie dopisze jaka jest jaka, i se chyba tez napisze na tych karteczkach co ostały na drzewkach... albo w dzienniku zapisze która jest wczasna a która późniejsza... tak wiesz dla pewności :) :lol:

iga9 zawsze marzyłem o ogrodzie! wiec teraz jak zajeżdżam na działke to juz nic mnie nie interesuje tylko najpierw musze zrobić obejscie po moich latoś-roślach :) - mam nadzieje że wszystkie dotrwają do tego lata :) :roll:

I muszę jeszcze powiedzieć - tak jak nie kłócimy sie co do wystoju wnętrz z Ziutką - tak jeśli chodzi o ogród to już leciał qu.... :oops: :oops: :oops: bo coś nie było po mojej myśli - ja chyba troche nienormalny jestem, ale już spasowałem - małża z fasolką chodzi wiec respect!!! :oops: :oops: :roll: i tłumacze spokojnie że jesszcze jest za wcześnie albo te roślini z tyli się POŻRĄ!!!

co do miejsca zakupu to nie jesteśmy zbyt zorientowani czy gdzieś jest taniej... :oops: sprawdziliśmy tylko dwa sklepy i okazało się że ceny prawie identyczne wiec po co jeżdzić po poznaniu...

A wiec:

- czereśnie po 12 zł

- borówka 12zł

- jeżyna bezkolcowa 9zł

dominikams a jak u ciebie z cenami?

oprócz drzewek Ziutka posadziła jeszcze fiołki 8) - wzieliśmy se z ogrodu Paździocha ;) oraz gladiole - te od mami ;)

ups a faktycznie nie napisałem.... :oops:

kupowaliśmy przy zbiegu winograd i .... yyyy o! pułaskiego - taki mały sklep na rogu - przy nim jast jakiś sprzęt AGD. A drugi to był.... hmmm...... gdzie my byliśmy??? :roll: kurcze nie pamiętam :roll: :oops: :oops: :oops:

Aha. oprócz czersni reszta w doniczkach - nie dodałem

Super że sadzisz drzewka. U mnie już straciłam rachubę ile ich jest bo sad :o zajmuje 500 m kw. A i jako ciekawostka mam wszystkie kolory malin- czerwone, żołte i czarne.

Nio chyba wiem o co lata z tym tarasem. U mnie będzioe taki góraśny jak na pierwszej fotce. Co do kamienia to powiem że moi rodzice na swoim ogrodzie mają coś w tym stylu. Taras jak taras nic nadzwyczajnego. Ale wokól skarpa. Skarpa najpierw była obmurowana murkiem oporowym z cegły, a w zasadzie wszystkich resztek z budowy. W to wsypana ziemia. A murek ma ok 30 cm wyokości, a skarpa ok 80 cm. Dla ozdoby na zewnątrz murek został obmurowany kamieniami - zwykłymi pozbieranymi z całej działki. Stopnice schodów zrobione też z kamienia. a boki schodów zabezpieczone wiekszymi glazami przed obsypywaniem. Taras ma lat chyba z 20 i się wszystko trzyma zważywszy na ówczesne braki w cemencie.

Zaraz zaraz, jak to u mnie z cenami :roll: ostatnio coś pisałam w komentarzach chyba, ale dość ogólnie, więc teraz dokładniej:

Sliwy i grusza Komisówka 9,50

Brzoskwinia, morela 12 (to było w jednym sklepie, drzewka kopane)

W drugim (drzewka kopane z gruntu, bez pojemników):

czereśnia 11

grusza Konferencja 8

W trzecim:

czereśnia i wiśnia 14 zł (drzewka z bryłą korzeniową, nie z gołym krzeniem, co prawda nie w pojemniku, ale w takiej osłonie (jak doniczka, tylko z folii).

Czyli u nas ceny się trochę różnią, wiadomo że najdroższe są te z całą bryłą korzeniową, te kopane tańsze, ale i tu ceny się różnią. W PGR-rze drzewka tańsze (o 1 - 1,5). Tylko problem u mnie był taki, że nie znalazłam w jednym sklepie wszystkiego, więc musiałam odwiedzić az 3 żeby to skompletować.

Ale ja lubię sobie łazić po sklepach ogrodniczych, więc nie narzekam, tym bardziej że daleko nie musiałam jeździć.

Iga, za miesiąc to może być za późno na sadzenie (za ciepło i drzewa z rozbuchaną wegetacją, więc ryzyko nieprzyjęcia wzrasta), chyba że kupisz w pojemnikach (wątpliwe). Najlepiej kup teraz te gołe i posadź do doniczek.

Zresztą w ogóle ro może już za miesiąc drzewek nie być. Chyba że poczekasz do jesieni (nie poleca się sadzić brzoskwini i moreli na jesieni).