Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

Wciornastek no to juz chyba najwyższy czas na drzewka bo jak pisze dominikams potem takie nabuzowane i rozbuchane cięzko sie przyjmują ;) a co do tarasu to nizłe to pocieszenie że taras z kamienia przetwał 20 lat ;). ja tak mysłałemi myslałem i chyba juz mam techniczne rozwiązanie jak zbudować ten taras - muśze tylko skonsultowac to z ojcem bo jednak doświadczenie budowalne to doświadczenie :)

A ogrodu to ci zardrosze na maxa - mnie sie marzyło kupić dwie działki.... żeby własnie jedną przeznaczyć pod ogród - taki typowy z drzwekami owocowymi no ale kupując na kredyt cieżko na to sobie pozwolić :roll: - ale ciesze się tym co mam 8)

A! co do malin! toczy one różnią sie tylko poprostu kolorami czy wrażenia smakowe tez są inne??? a może też wielkość owoców? właśnie sie zastanawiam czy kupić tylko czerwoną czy też własnie wyszstkie kolory ;)

dominikams - no ceny ciut nizsze, zważywszy na to że ja czereśnie kupowałem z gołym korzeniem, a takie z bryły - wiadomo lepsze i pewniejsze.

Ja tez uwielbiam chodzić po sklepach ogrodniczych tylko w tyg. szkoda mi czasu, w ogóle teraz szkoda mi czasu na cokolwiek co nie jest związane z budową ;)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wciornastek A! co do malin! toczy one różnią sie tylko poprostu kolorami czy wrażenia smakowe tez są inne??? a może też wielkość owoców? właśnie sie zastanawiam czy kupić tylko czerwoną czy też własnie wyszstkie kolory ;)[/color]

Nio ciut inaczej smakują. generalnie czarne są najsłodsze i mają najbardziej zwartą konsystencje. Do tego rosną wielgachne i mają kolce na maksa i nie puszczają rozłogów. No i jak są czerwone to są jeszcze zielone :wink:

Żółte są bezsmakowe - takie hmm nie bardzo ale ładnie wyglądają w deserze.

Z malin czerwonych mam też Polanę powtarzajcą - ma mniej malinowy smak od zwykłej.

Ja też mam taras wyniesiony ponad poziom gruntu. Całkiem sporo, bo w jednym rogu chyba z metr będzie. Planuję łagodną skarpę i jakieś cwiatki. Nawierzchnia z kostki granitowej i klinkieru. Może schody z podkładów kolejowych, ale o bardzo łagodnym nachyleniu. Zobaczymy... :roll: .

Witaj świercz!

Ja znowu po prośbie :) Mógłbyś przybliżyć problem wentylacji w Z14? W kuchni, widzę w projekcie, że mam 2 wyloty w suficie obok spiżarki; jeden do okapu, a drugi do kratki wywiewnej? A wentylacja spiżarki (moim zdaniem niezbędna) - nie widzę w projekcie. A pokoje i łazienka na poddaszu (moim zdaniem wentylacja niezbędna)? Czy w tej kwestii dodawałeś coś od siebie do projektu?

W hurcie taniej, więc od razu zadam drugie pytanie, ale najpierw krótki wstęp. Chciałem zrobić zadaszenie nad wejściem do domu takie ja u Ciebie, bo od chwili kiedy pierwszy raz zobaczyliśmy z żoną ten projekt i zakochaliśmy się w nim, widok tego daszku w wersji oryginalnej przyprawia nas o ból zębów i ziemniaki nam gniją w piwnicy, gdy na niego patrzymy. Projektant powiedział, że owszem, że proszę bardzo, ale że będzie z tym trochę roboty, że rysunki zamienne trzeba zrobić, że ma to niebagatelny wpływ na konstrukcję więźby i przenosi się aż do fundamentów. Albo ja jestem całkiem głupi, albo gość szuka jelenia i chce zedrzeć z nas jakąś straszną kasę. Czy przedłużenie połaci tego zadaszenia o 50-80 cm (czy ile tam masz) to był rzeczywiście taki wielki problem?

Pozdrawiam!

Iga, za miesiąc to może być za późno na sadzenie (za ciepło i drzewa z rozbuchaną wegetacją, więc ryzyko nieprzyjęcia wzrasta), chyba że kupisz w pojemnikach (wątpliwe). Najlepiej kup teraz te gołe i posadź do doniczek.

Zresztą w ogóle ro może już za miesiąc drzewek nie być. Chyba że poczekasz do jesieni (nie poleca się sadzić brzoskwini i moreli na jesieni).

Cholera wiedzialam, ze bedzie jakis knyf. Z nastawieniem mojego malzonka do jezdzenia za sprawami ogrodniczymi moge zapomniec o drzewkach w tym roku :-? A szkoda :cry: Trzeba bedzie czekac do jesienia lbo na nastepnej wiosny. Moze to i lepiej skupie sie na wykonczeniowce, jesli w koncu bede ja miala :wink: Z naszymi roznistymi sprawami obecnie jakos nie mamy juz glowy do ogrodu :roll: Ale u was super mi sie czyta te wszystkie cenne informacje - wszystko zapisuje i skrzetnie chowam na wlasciwa okazje.

Iga, nie stresuj się,

Łatwo powiedzieć :lol: :lol: :lol: Obecnie jestem jednym wielkim chodzącym stresem - taka bomba z opóźnionych zapłonem. Miejcie w opiece tego, przy którym wybuchnie:lol:

Czy wy tez tak macie? Świerszcu pisal o dolku zwizanym z obserwowaniem tynkowania. Marny ten nasz los:roll:

Sieje prywate u Świerszcza- ale wybaczy mi chyba :wink:

Chodziło mi o to, żebyś drzewkami się nie stresowała :wink: , bo masz stresy z innych powodów :(

Dla pocieszenia (wątpliwego) dodam, że my mamy wielki problem z kasą :( Buuuu.... nie wiem, jak to będzie, nie wiem, czy mi wystarczy na parapety, meble, zastanawiam się, z czego by tu zrezygnować, co przesunąć na później itp.

gratulujemy samozaparcia w realizacji tego projektu ,dziś mielismy troche luzu i przeczytalismy twój dziennik, no nieżle juz widze co nas czeka :D

napewno będą jakieś wpadki ale cóz inaczej to życie byłoby nudne,

pozdrawiamy i życzymy udanego zakończenia wszystkich prac, my to wszystko mamy przed sobą :)

Wciornastek odpowiedź oczywiście pełna i treściwa ;) no to z zółtych rezygnuje bo co mi po deserze który tylko ładnie wygląda... :lol: nad czarnymi jeszcze pomysle bo piszesz ze wielkie :o a boje sie że zaduszą mi inne jak bedą sie tak rozpychać... do tedo mam jeżynę wiec może ona bedzie zastępnikiem tych czarnych ;) piszesz coś o rozłogach... yyyy... co to sa rozłogi? A! i jeszcze jedno. Może napiszesz mi gatunek maliny czerwonej która jest najbardziej malinowa - tak wiesz mniamuśna - bede dźwięczny :)

monikach dzięki!!! zapewne widziałaś ostatnie ceglane dzieło ojca - obudowe turbiny w naszej sypialni - przyznam że nam tez sie niesamowicie podoba :) :oops: mam nadzieje że obudowa kominka da jeszcze lepszy efek bo to przecież główny "mebel" w salonie - tylko ciekawe kiedy ją ujrzymy... :roll:

K74 kacha ale mi pomysł podsynęłas z tymi podkładami kolejowymi!!!! tylko moja kofana powiedz mi skąd je można wziąć, kupić???? :o

malmuc uff wiedziałem że zdąrze... i oszczedze ci tego pożarcia :lol: no ale co ty na to? na te rozwiązanie? a co planujesz u siebie?

Aguu ktoś cie robi za jelenia.... ale od poczatku. jak cofniesz się u mnie w dzienniku do momentu gdy wybieraliśmy projekt to przeczytasz że przy wyborze właśnie tego projeku ja maiłem jakieś "ale". własnie ta wizualizacja na stonie z500 troche jest szkaradna.... coż... no co tu ukrywać....

rozwiązanie z daszkiem męczyło mnie do momentu przywiezienia więźby na budowe. wcześniej gadałem o tym z małżą (ona twierdziła, że jej jest wszystko jedno, ale moja poczucie piękna :lol: tego by nie zniosło :lol: ). ale do rzeczy - nic nie zmieniałem na etapie adaptacji - pani Kasia powiedziała, że jeśli bedziemy chcieli takową zmiane wprowadzić to mozemy ją zrobić na etapie budowy. powiedziałem tylko cieśli, że daszek ganku ma być obnizony do takiej wysokości żeby krokwie nie przeszkadzały w otwieraniu okiennic - nie było z tym żadnych problemów! Wydłużenie krokwi dachu musisz zasyganlizować wcześniej bo logiczne, że krokiwie poprostu musza przywieść ci dłuższe ;) ja postanowiłem przedłużyć je na 80cm w obrysie! czyli krokiew ma ponad metr od murłaty do końca.

jesli chodzi o wentylacje to wygląda to nastąpująco - zrezygnowaliśmy jak widzisz z kominów systemowych - a postawiliśmi z cegły pełnej co możliwiło nam wprowadzenie małych modyfikacji - wentylacja została dołożona do salonu (niezbędne!) do kuchni , choć jest wentylacja do okapu ale przecież nie zawsze sie go włącza, do górnej i dolnej łazienki. go garderoby - poprowadzona jest srtyszkim do kominka wentylacyjnego. no i na koniec kotłownia, pralnia i garaż. Spiżarka nie ma wentylacji - tu się przyznam do tego że o niej zapomnieliśmy (raczej jest pożądana i niezbędna)- chciałem robić zetke w ścianie - ale jednak zrezygnowałem - szkoda mi czasu - rozwiązanie podunęła mi b o s k a iga9 - damy poprostu drzwi z dziurami na dole tak jak w łazience - mam nadzieje że to coś da :roll:

pozdrawiam i polecam się na przyszłosć ;)

b o s k a iga9 myśle że robienie czegoś na łapu capu jest bezsensu więc odłożenie spraw ogrodu na jesień lub następną wiosne jest jak najbardzij ok, biorąc pod uwage jeszcze to że nie budujesz sie tak jak my w polu... gdzie kiedyś rosły ziemniory ;)

Sieje prywate u Świerszcza- ale wybaczy mi chyba

daj spokój przeciez zawsze jesteś mile widziana!!!!

dominikams kasa.... :roll: fajnie ją mieć - nam jak się skończy to i skończy sie to budowanie... :( mam nadzieje że uda mi sie zrobić nawazniejsze rzeczy tak żeby można było jakos mieszkać.... :roll: :-?

semir też witam u siebie - trzymam kciuki za budowe i jak najmniejsza liczbe wpadek - one psują ten zapał budowlany.... :evil:

Robin2 tak komunia w maju! koniecznie! nie mamy zamiary robić przyjęcia w noże Paździocha - nawet jak bedzie jako tako to i tak tam zrobimy - POSTANOWIONE!!!! :wink: no a wcześniej przecież świeta wielkanocne - też w Świerczówce! :lol: yuhuuu!

co do deszczów - to do nas jest alternatywny dojazd - asfaltem - tylko do samej działki troche bedzie trzeba sie pomęczyć... ale jakoś do tej pory zawsze dojeżdżałem wiec inni też dojadą, myśle.. :roll:

K74n a masz jakies ogrodowe fotki z ich uzyciem?

Pamietam, ze kiedys w jakiejs gazecie ogladalam skrpy i rabaty umocnione podkladami kolejowymi ale one mi jak beton wygladaly :o :roll: Wtedy mi sie to rozwiazanie bardzo spodobnalo. Były chyba nawet sciezki ogrodowe z ich uzyciem. Ładne bardzo- ale już dawno nie mam gazeta, bo wtey nawte nie myslalm o budowie i ogrodzie. Tylko technicznie trzeba to jakos umocnic, coby taka podwyzszona rabate i schody utrzymalo :roll: Jakos sobie kurde nie moge tego zwizualizowac :roll: