świercz1719500624 29.03.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 zacznę od końca... jk69 faktycznie mina mi zżędła jak poczytałem ten wątek... choć bardzo głupio tam się wszyscy o te podkłady kłócili - myślę że każdy ma na nie chrapkę i nikt nie jest do końca pewien czy naprawdę są szkodliwe... ja postanowiłem rozwinąć sie w tym temacie podzwonię, popytam i dam znać póki co teraz nie wiem czy bym sie na nie zdecydował.... wbiłaś mi pal w plecy ale to chyba dobrze iga9 K74 a co wy na to? czytałyście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 29.03.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 no przykro mi jest, ale ja sama chętnie bym je stosowała, gdybym miała pewność, ze se do ogrodu świństwa nie przywlekłam... zacytuje jeszcze jakiś artykuł z gazetadom.pl: Drewniane podkłady kolejowe często są stosowane w ogrodach - do umacniania skarp, budowy schodów czy utwardzania nawierzchni. Dzięki zaimpregnowaniu olejem kreozotowym drewno jest zabezpieczone przed wilgocią, grzybami i szkodnikami na długie lata. Trzeba jednak wiedzieć, że opary tego oleju mogą być szkodliwe dla człowieka i zwierząt. Dlatego nie należy stosować w ogrodzie podkładów nowych (świeżo impregnowanych), lepsze są stare, z modernizowanych torowisk. Nawet takich nie powinno się jednak wbudowywać w miejscach mocno nasłonecznionych, bo będą tam intensywniej wydzielać szkodliwe opary. Nigdy też nie należy używać takich podkładów do budowy tarasów, ławek ani też do urządzeń placu zabaw dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 29.03.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 no to lipa.... chyba juz rozwiałąś moj zapał na podkłady - a juz widziałem schodki z mojego tarasu na ogród... jednak pójde za twoimi słowiami i nie bede przywlekać jakiegoś świństwa do ogrodu... Bardzo szybko ci ze mna to poszło Musze pomysleć nad czymś zastępczym... może jakieś propzycje na schody z tarasu ? tylko plis K74 - schody na twoim wklejonym zdjęciu pobiły wszystkie!!! Wystarczy... ps. jk69 jestem w trakcie czytania twojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 29.03.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Tak, tak, o tych truciznach w podkładach kolejowych słyszałam już wcześniej. I na stare podkłady z rozbiórki torowisk, to bym się nigdy nie zdecydowała. Chodzi mi raczej o kawałki drewna "podrasowane" tak, aby wyglądały jak podkłady. Wiem, że drewno w ziemi butwieje, ale takie schodki można po kilku latach wymienić na nowe. Przy moich planowanych 3 schodach, koszt nie będzie duży. Ostatecznie można pomyśleć nad czymś takim (to beton jest):http://www.bruk-bet.pl/pl2005/index1.php?st=produkt&id=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 29.03.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Zaciekawił mnie temat tarasów. Super Domu jeszcze nie ma, a ja na forum tarasy oglądam Bardzo podobają mi się takie drewniane schodki http://www.kirsch-korff.com/Assets/images/deck6_modern_after_replacement.jpg Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 30.03.2007 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 K74 http://images20.fotosik.pl/180/ac75cd1f8d412647med.jpg tak kasia to wyglada extra! super wyglądałby taras wyłożony jakimi płytami tylko własnie trzeba sie liczyć z niezłym wtedy kosztem - bo te płyty tanie nie są. Widziałem coś w tym stylu w Castoramie ale urolkiwe to to tak nie było a jedna duza płytak kosztowała 29zł . Ja podobnie jak ty chciałbym wyłożyc takimi płytami schodzi i może jakieś kawałki wbetonował w podłode tarasu tu podaje adres dla zainteresowanych DOM OGRÓD S.J. KAROL GMACHOWSKI Poznań ul. Platynowa 17 (061) 810 71 60 kasia w drewno połączone z betonem wygląda dla mnie zawsze super! tu fajny kolor zastosowano i ta gładź drewna przy chropowatym betonie wygląda świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 30.03.2007 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 juz tam dzwoniłem! ceny stare! ma to podrożeć od nowej dostawy o 15-20% A wiec: dł. 22.5 - 10,37zł dł. 67.0 - 21,59zł dł. 90.0 - 36,80zł po podwyżce doliczając 20% przedstawia się to odpowiednio: 12,44zł, 25,90zł, 44,16zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.03.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 świercz - wtrące się w temacie podkaładów. Kiedyś robiłem z tego taką dość wysoką ścianę, aby ustalić skarpę jednego ogrudu. Fakt, zakonserwowane to to jest, i w ziemi trochę poleży. Ale kiedy przyszło lato, słońce i wysoka temp. nie szło na ogródku wysiedzieć.... z powodu smrodu smoły, który wydobywał się z tego super budulca. Moje zdanie - odpuść sobie. Śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 30.03.2007 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Marzin na początku nawet mi do głowy to nie przyszło że podkłady mogą wydobywać woń która poprostu śmierdzi a do tego jest to cholertwo jeszcze szkodliwe! odpuściłem sobie to i to dość szybko. teraz napaliłem sie na płyty polecone przez K74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.03.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 No, te ceny to takie całkiem nieakceptowalne nie są. Przecież całej działki tym wykładać nie trzeba, tylko trochę schodów i jak mówisz, wpleść parę w posadzkę tarasu . Jak to wyjdzie cenowo na metry? A te podróbki z Castoramy też mi się nie podobały. Jakoś średnio przypominały drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 31.03.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 no to lipa.... chyba juz rozwiałąś moj zapał na podkłady - a juz widziałem schodki z mojego tarasu na ogród... jednak pójde za twoimi słowiami i nie bede przywlekać jakiegoś świństwa do ogrodu... Bardzo szybko ci ze mna to poszło Musze pomysleć nad czymś zastępczym... może jakieś propzycje na schody z tarasu ? tylko plis K74 - schody na twoim wklejonym zdjęciu pobiły wszystkie!!! Wystarczy... ps. jk69 jestem w trakcie czytania twojego dziennika Zapraszamy! A temat schodkowo/oprowy jest mi bardzo bliski z powodu posiadania działki z bogatą rzeźbą terenu!!! Więc śledzę Twoje poszukiwania - jak sama na coś wpadnę "nie śmierdzącego" dam znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 02.04.2007 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 K74 przy odpowiednich ilościach sa akceptowalne . Jeśli chodzi o metry to jakoś trzeba by sobie to wyliczyć ja newte nie próbuje bo nie chce się przerazić. kupie kilka tych płyt aby rtoche okrasić taras. jk69 ok wiec daj znać jak coś wylukasz - choć etap tarasu już zacząłem - nidługo relacje w dzienniku z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 04.04.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 świercz głowa do góry, na pocieszenie powiem, że chyba wiekszość z nas ma te same problemy finansowe. Może nie tak szybko jak by sie chciało, ale stopniowo sie wykończy, no i jest jeszcze jeden powód do zadowolenia, jak sie popatrzy na tych co teraz dopiero zaczynają, te problemy z szalonymi cenami, brakiem materiałów, nic tylko sie cieszyć, że to już sie ma za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 04.04.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Nie ma to jak krzepiące: "inni mają gorzej" . Sorry, pineska, nie mogłam się powstrzymać . świerczu, małża ciężarna, to i humory swoje ma. Głowa do góry. Radzisz sobie świetnie, bo bardzo dużo rzeczy potrafisz sam zrobić. To ogromna oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 04.04.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 pineska, K74 dzieki za pocieszenie. taaaak małża cieżarna i może dlatego jest wzmożona ilość tego gledzenia... ale ja po malu dostaje.... a wole nie pisac aż boje pomysleć się o świętach jak ta sytuacja podwyższonego napięcia bedzie trwała nadal... mam nadzieje, że to się zmieni... Radzisz sobie świetnie, bo bardzo dużo rzeczy potrafisz sam zrobić. To ogromna oszczędność. tu raczej musze ukłon dac dla ojca! ja raczej mu pomagam i dużo się ucze na przyszłość kacha swoją droga piękny macie dach! a dom wygląda wręcze elegancko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 04.04.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witaj świercz Nie narzekaj tak na żonkę. Ona nosi pod sercem Twoje dziecię Dacie radę na pewno, a nawet jeśli nie wprowadzicie się we wcześniej ustalonym terminem to chyba nic się takiego strasznego nie stanie. Ważne, że domek stoi, teraz powolutku go trzeba wykańczać. Spokojnie, bez nerwów i złości Wiem, że sporo kasy cały czas idzie, ale na pewno dacie radę. Trzymam kciuki, żebyś nie miał doła na te święta No i głowa do góry Pozdrowienia dla żonki kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 04.04.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 kasiu, oj bedzie cieżko... a te świeta nie zapowiadają sie miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 04.04.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 kasiu, oj bedzie cieżko... a te świeta nie zapowiadają sie miło smutne to Ja myślę, że czasem warto odpocząć od budowy, na tydzień, dwa. Nie myśleć o tynkach, o podłogach. Po prostu się odciąć od tego wszystkiego, zebrać siły, pobyć z rodziną. Czas, który spędziło by się na budowie przeznaczyć na jakieś fajne wspólne rozrywki (np. spacer, lody - takie zwczajne bycie razem) To naprawdę działa, nic nie mobilizuje do życia i działania tak jak rodzina i bliscy Życzę Wam i tak duuuuużo siły i radości Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 04.04.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Czyli problemy finansowe to standard przy wykończeniówce My też się szarpiemy, kombinujemy co można zrobić później, tak, zeby na razie się móc wprowadzić. Czasem aż spać nie mogę, tak się martwię. Żonę rozumiem - taki instynkt w ciąży Ale tobie nie zazdroszczę tej presji No cóż, nie poddawaj sie jednak, na pewno się uda, tylko nie nastawiaj się na wykończenie wszystkiego od razu. Buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 04.04.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Nie dołuj się.... Nie od razu Rzym zbudowano. Ja mam podobne odczucia, chociaż jeszcze nie zaczęłam. Wiem na ile mnie stać, a raczej nie stać i ze zgrozą patrzę co dzieje się z cenami. Przy takim tempie podwyżek za kwotę kredytu, który planuję zaciągnąć to chyba postawię ztan surowy zamknięty, a spadku od bogatej cioci i wygranej w totka nie przwiduję. Trzymaj się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts