Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, może było by lepiej gdyby na 400 :roll: Problem w wierzchniej warstwie ziemi - strasznie, ale to strasznie poprzerastana zielskiem, do tego stopnia, że wykopanie dołka to ciężka praca (tzn. przebicie się przez tę pierwszą warstwę, bo potem to luzik). KasiaR mi podpowiada, żeby wziąć glebogryzarkę (wypożyczyć), ale nie wiem, czy da sobie z takim wyzwaniem radę :roll:

Bo ja chciałam kogoś z traktorem, ale nie wiem, czy znajdę....

Masz jakieś pomysły?

dominikams pomysł z glebogryzarką jest bardzo dobry!!! i to chyba najlepszy! ona powoduje właśnie spulchnienie tak zbitej ziemi. ja tak sam mam zamiar ja zamówić bo po wyrównaniu działki ziemia teraz tak bardzo stała się ubita niemalze jak kamień :o odłożyłem sianie trawy na później bo chce najpierw założyć ogrodzenie... a cholernie droga ta siatka :evil: :lol:

Szkrab no na 90% to chyba fasol ;) A co do ojca to on juz wie kiedy zrobić sobie odpoczynek......... :wink: :roll:

Świerszczu co do bramy to taka jak Twoja tylko w kolorze mahoń no i z automatyką.

A jeszcze co do ogrodu sądząc po pozbieranych przez Ciebie kamieniach masz ich trochę na ogrodzie więc glebogryzarka to nie najlepszy pomysł. Połamią się zęby u takiej ręcznej. A duża glebogryzarka to i tak konieczny traktor. Wydaje mi się że wtedy lepiej przeorać. Trzeba to zrobić lemieszem z pogłębiaczem wtedy uprawia się ziemię nawet do 50 cm (zależnie od ustawienia).

Ps Obejrzałam twoj fundament pod taras. Nie masz go wcale wysoko. U mnie taras ośiąga wys 120 cm nad poziom w jednym końcu a w dugim jakieś 40 cm (jest długi na 15m). Mam na działce spory spadek terenu (górka) ktróry chcę maksymalnie wykorzystać a nie niwelować.

Wciornastek nikt nigdy nie namwiał cie do założenia dziennika????? :wink: :lol: . Ale poważnie to rozumiem że brama hula dobrze ;) No kamieni jest troche - staram się je wybierać wiec podłoże raczej jest oczyszone, ale moze masz racje poprostu zaorać i spokój ;) No u mnie jest niski taras. Spadek terenu miałem taki na 1 mert ale go zniwelowałem i teraz taras niepozornie bedzie wychylał się ponad powierzchnie :)

No kamieni jest troche - staram się je wybierać wiec podłoże raczej jest oczyszone, ale moze masz racje poprostu zaorać i spokój ;)

Rozumiem że przy niwelacji oczyszczałeś ziemię z kamieni. Jeśli nie to nie wiesz ile ich jest na glebokości 20-30 cm i dlatego myślę o orce.

Wciornastek okleinowane, bejcowane odpada totalnie!!! na początku chcilismy ale nie bede pisał dlaczego teraz nie bo posiadacze sie obrażą ;)

Szkrab to by się zgadzało! wersja standard jest połowe tańsza ;) a ten rabat to mnie zaintrygował! ;) ale napewno takiego nie dostane jak własnie zdrożały 10% :evil:

Witaj świerczu!

Kapię tak pytaniami od czasu do czasu, ale jestem jeszcze na etapie zmian w projekcie. Powiedz proszę czy podwyższałeś poziom podłogi ponad te 30 cm nad gruntem, które są w projekcie i czy podwyższałeś ściankę kolankową. Jeśli tak, to o ile jedno i drugie?

Pozdrawiam (szczególnie zaś Ojca)!

Aguu tak podwyższyłem - to jest błąd w projekcie o którym juz kiedys pisałem. Nie należy "zera" robić na poziomie fndamentów! Poziom zero u mnie jest podyższony o 16-17cm w zależności od rodzaju podłogi. Scianki kolankowiej nie ruszałem, może nie jst idealnie jak w projekcie ale napewno nie odbiega bardzo od niego.

pozdro.

Szkrab no odrazu spojrzałem do folderku i faktycznie bardzo fajne zestawienie i musze ci powiedzieć że swietny pomysł przy tym modelu drzwi!!! chetnie bym to zobaczył jak wygląda więc teraz bede cie meczył o fote ;) :lol:

ps. mnie się strasznie podoba kolor - klon - tylko nie wiem czy takie jasne drzwi to dobry pomysł... :roll: