Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Posadzki wyglądają bardzo ładnie! Sama stresuje sie jak wypadną u nas, podobno nieraz wykonawcy potrafią spaprac to i owo, szczególnie z zachowaniem poziomu są problemy :-? . No a jak katalogowe to juz w ogole gratuluje! To do komunii wszystko gotowe? :) Mam nadzieje ze napiszesz jak wypadla komunia w nowej chalupce, to bedzie test dla domu...

AAJ2004 Nie mam jeszcze wszystkigo gotowego. została jeszcze do zrobienia kuchnia i kibelek. reszta to juz tylko sprzątanie i sprawy organizacyjne. Jasne, cosik skrobne jak to wszystko wypadło. Ale wirzcie mi nie cierpie takich imprez :-? i nie moźemy przez nią jechać na spotkanie forumowe.... :(

iga9 a zamówiłaś juz te drzwi? ile bedziesz na nie czekac?

K74 no było troche strachu :). łoj o odpoczynku to moge jedynie pomarzyć..... nie ma na niego czasu. został tydzień do komunii... A co do tego tartaku to dzięki - zadzownie i się zorientuje cenowo.

http://www.qes.pl/prywatne/obrazki/regipsypoddasze_3.jpg

jaki jestem zły na moich dekarzy że tak nie zrobili mi okin :evil: tak własnie chciałem... wygląda super! ale jestem zły :evil: :evil: :evil:

no co ty... przeciez twoje okna wyglądaja równie świetnie..!

a propos - mysle ze własnie już to rozwazyłeś:

mam do ciebie pytanie

czy zostawiałeś podczas lania wylewek zagłębienia w wylewkach aby zamontować futrynę/ ościeznicę?

czy raczej mocowałeś ościeżnice (końce ościeżnicy) już na wylewce?

czy ościeżnice mają u ciebie dolne rozpórki?

i kolejne pytanie

o ile większy otwór drzwiowy nalezy zostawić (ile przewidzieć na futryne?)

czy już na etapie tynkowania mam wybrać futryny?

Jesli drzwi mają być 80-tki to jkiej wielkości powinien być pozostawiony otwór tak aby zamotować futryny?

w moim dzienniku sa porobione zdjęcia z tynków i wylekwek i widać jak pozostawiałem na razie zagłębienia na futryny - zarówno w tynkach jak i wylewkach - ale nie wiem tak naprawde czy są potrzebne.

i jeszcze jedno pytanko przy okazji, bo już mnie tez o to pytało pare osób i nie jestem przekonany czy dobrą decyzję podjąłem.

chodzi o szpachlowanie CAŁEJ powierzchni płyt karton gips na poddaszu (nie tylko łaczenia i zagłębienia po wkrętach) ale całej

robiłeś to?

zdania w tym temacie sa podzielone.

gruntowanie całej powierzcvhni - to robią prawie wszyscy ale szpachlowanie - jak czytałem - i widziałem - rzecz gustu.

szczepek generalnie wszystko zrobiłes dobrze :) tzn:

- powinno zostawić sie w wylewkach zagłębienia alby bez problemu zamontowac ościeżnice.

- nie wiem czy maja dolne rozpórki bo jeszcze ich nie mam - zmówine - czekam :roll:

- jezeli drzwi maja być 80tki to otwór zostawiasz na 90cm - 10cm własnie przypada na ościeżnice

- jeżeli chodzi o zagłębienia w tynkach to raczej nie powinny byc zostawione- tak mi się wydaje - szczególnie gry brałbyś ościeżnice proste. ale prz regulowanych tez nie ma to znaczenia. a dlaczego zostawiłeś te zagłębienia na tynkach???

- jesli chodzi o szpachlowanie całej powierzchni to ja własnie mam tak zrobione to o niebo lepiej niż jak tylko same szczeliny!!! drożej ale mniejsza możliwość spękań

- tez gruntowałem całe powierzchnie :)

to tyle :)

jesli chodzi o okna to może tez wyglądają ładnie ale nie są koło siebie tak jak u ciebie.... :(

Swoje drzwi zamowilam juz dawno- mialam czekac 7 tyg a czekalam 4 tyg. Ze wzgledu na moej opoznienie w wykonczeniowce czejaka juz od grudnia u mnie na montaz i doczekac sie nie moga :roll:

U mnie bylo jakos tak, ze na szer zostawialismy 8-10cm a na wys 10 cm wiecej od wymiaru drzwi. Drzwi wew. sa bez progu, tylko pod skrzydlem robisz laczenie podlog, wiec zadnych zaglebien nie mam w wylewkach.

szczepek generalnie wszystko zrobiłes dobrze :) tzn:

- powinno zostawić sie w wylewkach zagłębienia alby bez problemu zamontowac ościeżnice.

- nie wiem czy maja dolne rozpórki bo jeszcze ich nie mam - zmówine - czekam :roll:

- jezeli drzwi maja być 80tki to otwór zostawiasz na 90cm - 10cm własnie przypada na ościeżnice

- jeżeli chodzi o zagłębienia w tynkach to raczej nie powinny byc zostawione- tak mi się wydaje - szczególnie gry brałbyś ościeżnice proste. ale prz regulowanych tez nie ma to znaczenia. a dlaczego zostawiłeś te zagłębienia na tynkach???

- jesli chodzi o szpachlowanie całej powierzchni to ja własnie mam tak zrobione to o niebo lepiej niż jak tylko same szczeliny!!! drożej ale mniejsza możliwość spękań

- tez gruntowałem całe powierzchnie :)

to tyle :)

jesli chodzi o okna to może tez wyglądają ładnie ale nie są koło siebie tak jak u ciebie.... :(

te wgłębienia w tynkach (na górze są placki) sa właśnie po to żeby uzyskać te 10 cm - na ościeżnice oraz zeby nie montowac na plackach - czyli płycie k/g ościeżnicy