Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj świerczu! Witajcie szlachetni forumowicze!

Zgodnie z zapowiedzią ruszyłem nareszcie z dziennikiem! W następnych postach napiszę więcej o zmianach do projektu, wydatkach itp., a już dzisiaj serwuję trochę przydługi wstęp i kilka fotek. Zapraszam przede wszystkim Ciebie świerczu, ale rad będę z odwiedzin każdego budującego :) Poniżej linki do strony z dziennikiem i komentarzami do niego.

Boby Budowniczowie wszystkich krajów - łączmy się!!!

Pozawracam Ci trochę głowę. Jak w okresie letnim masz zamiar podgrzewać wodę niezbedną w kuchni i łazience? Pytanie nasunęło mi się dlatego, że do tej pory rozważałam ogrzewanie groszkiem, o wodzie nie myslałam, ojciec-hydraulik stwierdzil, że coś się wymyśli i tak zostało. Kuchenka miała być na gaz z butli :roll: i w tym momencie mój mąż wymyślił (chyba z lenistwa), że najlepiej byłoby ogrzewać dom, wodę i podłączyć kuchnię do gazu płynnego. Obawiam się, że to będzie dużo droższe i nie daję się przekonać.

zojka10 witaj na łamach moich komentarzy ;)

o tej cegle juz pisałem ale żebyś nie szukała za dużo napiszę jeszcze raz ;) cegła była kupiona w hurtowni bydowlanej pod poznaniem a pochodzi z Kobyłki pod Warszawą ale zupełnie nie wiem z której bo podobno nie jest tam jedna. Jakby co to moge dać namiar na hurtownie na priva ale widze że ty z dalke bo z łódzkiego :roll: .

pozdro

Witaj świerczu!

Nurtuje mnie w jaki sposób przeszedłeś z rurami do DGP na poddasze i jak są prowadzone żeby nie szpeciły. Czy z pokoju dziennego wychodzą w górę obok komina i są zakryte obudową kominka? A jak idą na poddaszu na odcinku od podłogi do sufitu? Czy przebicie przez strop robiłeś na etapie robienia stropu? Czy ktoś Ci tę instalację projektował czy tak za żywioł ( w końcu chyba nie jest taka skomplikowana)?

Życzę udanej pogody i miłej rodzinnej uroczystości. Mnie pierwsza komunia czeka za dwa lata i też mam zamiar zrobić ją w nowym domku :)

oj Aguu mam wrażenie, że cosik przegapiłes ;) chyba, że niedokładnie to wyjaśniałem w dzienniku. DGP przechodzi przez strop przez wykuta w nim dziure (wiec nic nie zostawiałem poddczas kładzenia stropu) na poddaszu w naszej sypialni umieszczona jest turbina, która została obudowana. reszte na stryszku doskonale widać na fotkach ;)

Jesli chodzi o projekt to nie miałem takowego, ale na zywioł to raczej nie szedłem.... :o - To malutki dom - wystarczy troche pomyśleć i zaplanować, policzyć elementy - mnie tylko szkoda, że nie zrobiliśmy nawiewu do gabinetu :roll:

Co do cegły to z tego co pamiętam to chyba 4 palety... ale musiałbym się dokładnie upewnić - spojrze w faktury - bo wiem, że potem jeszcze dokupowałem!

pozdro! :wink:

Dzięki świerczu, ale z tym DGP głównie chodziło mi o to jak maskowałeś rury wychodzące z kominka, a następnie biegnące na poddaszu do sufitu. Robiłeś im jakąś specjalną ładną obudowę?

A o te cegły pytam, bo chcę porównać kosz wykonania kompletnych kominów z cegły i z elementów modułowych, dlatego będę wdzięczny za informację o ich ilości.