Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kacha te meble będą jeszcze ulepszane ;) zobaczysz jak bedzie jak się wprowadzimy. no a za takie superowe wykonanie to dziękowałem ojcu - nam tez się podobają - są takie oldcoolowe ;)

szczepek moje sa tylko sosnowe... :roll: szlifowałem i zaokrąglałem szlifierką oscylacyjną. potem impregnat, 2 warstwy lazury i na koniec 3 warstwy lakieru jachtowego

Witaj Świerszczu.

Wpadłam i przeczytałam jednym tchem.

To mnie powaliło na kolana :

"no a teraz dla zainteresowanych.....

cała sprawa wyglądała następująco: lekarz prowadzący oznajmił Ziucie, że ciąża jest marwa...! co prawda pęcherzyk ciążowy urósł, ale w nim nic nie ma Po tak fantastycznej wiadomości tylko można sobie wyobrazić jaki dostałem od niej telefon. Po rozmowie juz w domu i uspokojeniu emocji Ziutki i swoich postanowiliśmy iść na następny dziń do pani prof. M, u której wcześniej leczyła się Ziuta. Po zdaniu całej relacji okazało się, że pan dokor był już kiedyś aresztowany i prawdopodobnie albo ma gówniany sprzet, albo najzwyczajniej chciał zarobić na wyskrobaniu naszej fasolki. Po prostu szok!!! Dlaczego tak pani stwierdziła? Ponieważ fasola ma się jak najbardziej dobrze! Sreduszko łopoce jak szalone niczym rozbrykany źrebaczek i póki co jest wszystko dobrze....!!!!!!!!!!!!"

Jako młoda (no niech będzie, że młoda - do listopada mam 2 z przodu :lol: ) mama, która spędziła najpierw ciążę na patologii ciąży - potem resztę tego CUDOWNEGO stanu w łóżku, potem zaliczyliśmy patologię noworodka - jak czytam takie rzeczy to myślę, że jestem zdolna do ...............

Zatłukłabym takiego CHAMA :evil: (mowa o lakarzu).

Najważniejsze, że bąbelek siedzi spokojnie w brzuszku, niech kopie matulę ile wlezie i wciska te piękne piętki pod żebra - potem tego brakuje.

Uściski dla żoneczki i proszę pogilać brzuszek od nas.

teraz o domku - PIĘKNYYYYYYYYYYYYYYY :o

Ten wykusz, to wykończenie więźby - ech ale macie piękny domek - jak wróci mąż to mu zaprezentuję :D

teraz jeszcze mi została część o wnętrzu do przeczytania - ale to wieczorem jak niunia pójdzie w kimę - do walki Gołoty pewnie nie dotrwam więc poczytam Twój dziennik :lol:

świerczu, mam wylewkową zagwozdkę. Na dniach będą mi robić wylewki i początkowo myślałam o ręcznych, bo miała robić ta sama ekipa, co kładła tynki (ładnie zrobili). A teraz wszyscy mi mówią, że ręczne wylewki to porażka, nie ma jak z agregatu :-? . To po pierwsze szybciej, po drugie bardziej równo i po trzecie nie pyli. Wiem, że u Ciebie ręczne wyszły idealnie, ale to dzięki genialnemu Tacie. No i co ja mam teraz zrobić?

Aga - Żona Facia dziś spojrzę na numer i jutro napiszę. Płyta jest nowiusieńka. Póki co sprawuje się ok, ale nie wiem jak bedzie dalej... mam nadzieje że dobrze ;)

glowac witam cię na łamach moich komentarzy! do tego niesamowity wpis! ;) czekam z utęsknieniem na mioją fasolke :) - pokój dla niej już gotowy na tip -top ;) dziękuje za wszystkie miłe słowa!

kasia w :)

K74 jeżeli trafisz na kogoś genialnego kto robi świetnie wylewki ręczne to nie widze problemu, ale jeżeli zależy ci na czasie to proponuje maszynowe. A żeby nie pyliło to wystarczy zagruntować wylewki.

świerczu, będę upierdliwy, ale mam nadzieję nieszkodliwie ;) Pamiętałeś o długościach krokwi dla mnie? Ja chciałem wydłużyć krokwie dachowe o 40 cm (czyli 589+40=629), a krokwie zadaszenia wejścia o 80 cm (czyli 204+80=284 i 178+40=218). Zweryfikuj, proszę, te wymiary z Twoimi :)

świerczu, nie wiem czy obniżam kalenicę ganku!!! :o Wiem, że podnoszę cały dach o jeden bloczek, bez zmiany kąta nachylenia, dlatego chcę wydłużyć krokwie i przy okazji powiększy mi się okap. Zatem w odniesieniu do więźby dachu nie obniżę kalenicy ganku tylko zostawię ją na tym samym poziomie, ale w odniesieniu do terenu kalenica poniesie mi się o ten jeden bloczek. Jednocześnie chcę wydłużyć krokwie zadaszenia ganku żeby go trochę obniżyć. Myślisz, że dobrze będzie?

hmmm Aguu gadałem z ojcem... co prawda u mnie parter podniesony jest o jeden bloczek, a ściana kolankowa wyszła na 67cm, ale do rzeczy. myślę że zostawienie kalenicy ganku a tylko wydłużenie połaci nie da bardzo dobrego efektu.... przypatrz się jak to jest u mnie... krokwie ganku nie są wydłużane, tylko cały daszek ganku został obniżony.

A! dzwoniłem też do Stelmarka o te piece! 25kw 6300zł a czas oczekiwanie to 3-4 tyg - transport gratis - co o tym sądzisz?

świerczu, jeżeli obniżałeś tylko daszek bez wydłużania krokwi, to gdzie mocowałeś płatwie, w ścianie? Czy płatwie pozostawiłeś na tym samym poziomie? Wydawało mi się, że kiedyś napisałeś, że wydłużyłeś krokwie ganku o 80 cm.

Piec ze Stalmarku wydaje mi się dobrym wyborem, dlatego zwróciłem Ci na na niego uwagę. Jego cena mieści się w średnich stanach cen tego typu kotłów, a na plus trzeba zaliczyć darmową wysyłkę. Kiedyś wyszukałem na Allegro ludzi, którzy kupili ten piec i wysłałem do nich maile z zapytaniem ja się sprawuje. Generalnie nie było negatywnych opinii. Prześlę, Ci je jeśli jeszcze mam.

świerczu! Cofnąłem się w komentarzach do twojego dziennika i jeszcze raz przeczytałem co mi kiedyś napisałeś i okazało się, że źle zapamiętałem :) Rzeczywiście nie wydłużałeś krokwi zadaszenia ganku, ale jedynie krokwie dachu "postanowiłem przedłużyć je na 80cm w obrysie! czyli krokiew ma ponad metr od murłaty do końca". Jeżeli dobrze policzyłem, to wydłużenie krokwi dachu o 40 cm powiększy okap właśnie do 80 cm.