Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

świerczu, jeszcze Cię pognębię w temacie więźby :) A co to są te belki na jętkach, równoległe do kalenicy? :o Ja czegoś takiego nie mam w projekcie. I druga kwestia - czy miałeś w projekcie więźby tzw. wysuwnice i co to to jest?

Kto Ci rzeźbił te łabędzie szyje na krokwiach? Cieśla na budowie czy ktoś wcześniej, bo nie wiem czy mam szukać cieśli-rzeźbiarza czy byle kto zrobi to na jakiejś obrabiarce?

Aga - Żona Facia ta kuchnia to: Gorenje B3365E + ECT600SC - kuchnia elektryczna to był zestaw ;) jak pisałem póki co sprawuje się super!

Robin2 dzięki! pozdrawiam :)

brzydlak ;)

Aguu póki co nie miałem możliwości zmierzenia tych krokwi... :oops: mam nadzieje że ci sie z tym tak nie spieszy... hm? poprostu za późno zajeżdżam na budowe... po wielkich codziennych zakupach budowlanych... :roll: mam nadzieje że na dniach uda mi się je pomierzyć.

A co do Twojego ostaniego postu to nie mam pojęcia co to są wysuwnice ? :o i o jakie belki ci chodzi? czy widać gdzieś je ne zdjęciu?? wklej je może z zaznaczeniem o które ci chodzi. ok?

co do zakończeń to robił je cieśla zaraz przed założeniem krokwi na dach -wycinał normalnie piłą łańcuchową -ręczna robota ;) Jeden warunek że takie krokwie tzn ich zakończenia przed "rzeźbieniem" muszą być oszlifowane.

świerczu, nie ma sprawy poczekam na te pomiary, bo dopiero w sobotę będę jechał zamawiać drewno.

Chodzi mi o ten element więźby:

http://www.imagic.pl/files//3407/./cotojest1.jpg

http://www.imagic.pl/files//3407/./cotojest2.jpg

A jak zamierzasz zrobić podbitkę pod okapem żeby nie zatracić uroku łabędzich szyi?

Aguu no to sa płatwie no wyobrażasz sobie żeby ich tam nie było??? jeżeli ich nawet nie ma w projekcie (nie pamiętam, a nie mam przy sobie) to dach bez nich raczej nie bedzie stabilny! wszystkie krokrwie u mnie właśnie sa spięte płatwiami na jętkach. A zobacz czy masz płatew kalenicową..?

Aha a wiesz już co to są te wysuwnice? Masz coś takiego w z14? :o

Aguu! no przeciez podbitka juz jest! :) są gdzieś w komentarzach początki podbitki na ganku. Widziałes te zjęcia? Aha no i to jest raczej nadbitka ;)

świerczu, zdjęcia i nadbitka - piękności! Ale jak to wygląda w praktyce? Robiłeś pełne deskowanie dachu czy tylko kawałek nad okapem? I jak w miejscach tej nadbitki wygląda sprawa kontrłat, dawałeś je na deski?

Patrząc na zdjęcia wygląda mi to tak, że dawałeś pełne deskowanie całego dachu i to deskowanie pełni jednocześnie rolę kontrłat. Zgadza się? Trochę to drogie rozwiązanie, ale czy konieczne?

Aguu nie zgada się ;) :)

nie robiłem pełnego deskowania co jest oczywiście dużo lepsze (większa izolacja i wyciszenie) no ale drogo :) Nadbitka była kupowana oddzielnie w tartaku i jest tylko na zakończeniach, nad okapem. Problem różnicy został rozwiązane bardzo prosto. W miejscu gdzie przyszła nadbitka kontrłaty są cieńsze.

no i fajnie że ci się podoba :)

Marzin WOW! muszę powiedzieć że jak na jednego człowieka to poszło ci to całkiem szybko - to już cały dach zrobiłeś??. Mam nadzieje że w Twoim dzienniku jest też jakieś zbliżenie. wiec lece luknąć do ciebie. ;)

Świerczu! Szybko!!?? Pierwszy wpis na temat dachu był w marcu, a jest połowa czerwca :lol: Tempo że ho ho!

świerczu, ja znowu w sprawie tych płatwi opartych na jętkach, które widziałem na Twoich zdjęciach, a których ja nie mam w projekcie. Rozmawiałem z panią z Z500 i za wiele nie dowiedziałem się, oprócz tego, że najlepiej gdyby więźbę zrobili mi w fabryce (podała mi adres strony producenta), bo na podstawie rysunków z projektu oni tam sami sobie wszystko przeliczą, dobiorą i zrobią na gotowe. A jeżeli ja koniecznie chcę sam robić więźbę to najpierw trzeba ją wyliczyć. To ja się pytam po jaką cholerę wogóle jest ten projekt więźby skoro na jego podstawie nie mogę zbudować dachu tylko muszę szukać fabryki?! A w fabryce to co, inne drewno mają, inne łączenia, innych cieśli?!

Spójrz proszę do swojego projektu czy masz w nim umieszczone te płatwie. Zależy mi bardzo, bo chcę zamówić w tym tygodniu drewno.

Aguu OK. Spojrze i pogadam jeszcze z ojcem. Dlaczego tak jest jeżeli tego nie ma w projekcie. Szczerze mówiąc to dopiero ty mi na to zwróciłeś uwagę ;)ja poprostu dałem projekt cieśli do wyliczenia i tyle. Reszta mnie nie interesowała. Wiesz może jest tak że cieśla sam podjął decyzje że trzbaby taką płatwe umieścić.... ale popatrze i pogadam i jutro ci napisze. Zmierze tez już wreszcie dziś te krokwie. Ale wymiar krokwi mogę ci tylko podać od muru do jej zakończenia - taki ci wystarczy? Zajrzyj też do Marzina. Ona sam robił dach może tez udzieli ci jakiś wskazówek ;)

świerczu, wielkie dzięki!!! Długość od murłaty do końca w zupełności mnie satysfakcjonuje i gdybyś jeszcze krokwie ganku zmierzył przy okazji :D

Gdyby Ci się udało jeszcze coś ustalić w sprawie tych płatwi (w projekcie czy z ojcem) to będę przeszczęśliwy :D A do Marzina też zajrzę.