szczepek 14.06.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 świerczu Jaki masz wentylator do DGP - jakiej firmy i jaki wydajność (m3/h) dno i o jakiej powierzchni została dobrana? interesuje bo wlasnie montuje ustrojstwo.gdzie jest filt ?gdzie termostat umieszczasz?na ile ustawiasz temperaturę .?jakiej mocy kominek?testoweałeś działanie? i jakie rezultaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 14.06.2007 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Aguu tak, tak ganek tez pomierzę szczepek póki co mogę ci odpowiedziec tylko na niektóre pytania. A wiec: - turbina była kupowana w leroy m. czy to jest jakaś konkretna firma to ci nie powiem... wydajności nie pamiętam więc musiałbym zajrzeć do papierków. - filtr jest montowany przed turbiną - termostat był już razem z turiną i nastawiam go na 30st - na dole nie mam jeszcze obudowanego kominka wiec turbina włączała się gdzieś po około 10-15 minutach od rozgrzania się rury. myślę że jak kominek bedzie miał już czpke to bedzie to o wiele szybciej - kominek ma moc 16kw Pół zimy ogrzewałem dom kominkiem. Na piętrze robiło się naprawde przyjemne ciepełko. W czasie jak turbina chodziła i grzała górę mialem elektryków - pył od cięcia murów strasznie zabrudził mi wtedy filtri isamą turbinę zaczęła chodzić jak traktor bo dostała "bicia" musieliśmy ją wymątować i przeczyścić. teraz hula ok. ale uświadomiło mi to że sam filtr to chyba taki pic na wode... ja mam filtr siatkowy ale słyszałem ze są wiurowe - chyba te drugie są lepsze... może z czasem go wyminie właśnie na taki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 14.06.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Aguu tak, tak ganek tez pomierzę szczepek póki co mogę ci odpowiedziec tylko na niektóre pytania. A wiec: - turbina była kupowana w leroy m. czy to jest jakaś konkretna firma to ci nie powiem... wydajności nie pamiętam więc musiałbym zajrzeć do papierków. - filtr jest montowany przed turbiną - termostat był już razem z turiną i nastawiam go na 30st - na dole nie mam jeszcze obudowanego kominka wiec turbina włączała się gdzieś po około 10-15 minutach od rozgrzania się rury. myślę że jak kominek bedzie miał już czpke to bedzie to o wiele szybciej - kominek ma moc 16kw Pół zimy ogrzewałem dom kominkiem. Na piętrze robiło się naprawde przyjemne ciepełko. W czasie jak turbina chodziła i grzała górę mialem elektryków - pył od cięcia murów strasznie zabrudził mi wtedy filtri isamą turbinę zaczęła chodzić jak traktor bo dostała "bicia" musieliśmy ją wymątować i przeczyścić. teraz hula ok. ale uświadomiło mi to że sam filtr to chyba taki pic na wode... ja mam filtr siatkowy ale słyszałem ze są wiurowe - chyba te drugie są lepsze... może z czasem go wyminie właśnie na taki... suuper - sprawdz mi jak mozesz tylko wydajnosci wentylatora. (jest napisane na wentylatorze) jaką powierzchnię ogrzewa? czy ciepłe powietrze zbierasz znad kominka? jak to jest skonstruowane? chodzi mi o ta czapke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 14.06.2007 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 szczepek turbina znajduje się u nas w sypialni i jest zabudowana cegłą pełną. gdzieś w dzienniku są jej zdjęcia. a dół moge cyknąc dziś i wkleje ci tu w komentarzach. Ogrzewam tylko poddasze tj. 75m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 14.06.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 szczepek turbina znajduje się u nas w sypialni i jest zabudowana cegłą pełną. gdzieś w dzienniku są jej zdjęcia. a dół moge cyknąc dziś i wkleje ci tu w komentarzach. Ogrzewam tylko poddasze tj. 75m2. ja chce mieć turbinę na strychu a dmuchac chce z parteru na poddasze przez strych. turbinke mam wydajności 600m3/h , kominek 18 kW i 125 m2 poddasza do ogrzania - jakieś 300m3 kubatury mam nadzieje ze 600 m3/h wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.06.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 witamco do kotła wybrałeś już coś Świerczu ?? na allegro znalazłem kilka promocji np. z tej firmy http://www.stefaniak.pl/ekor.htmlmają nawet wbudowane wężownice no, ale jak masz jechać do pleszewa to pewnie będzie w czym tam wybierać. Ja chyba muszę na tą więźbę zwrócić uwagę bo narazie lightowo sobie podchodzę do tego, a to widzę temat trudny jest. żastanawiałem się skąd wziąść drewienko i kolega mówił mi żebym jechał w bieszczady i w sumie to zastanawiam się bo ponoć tam jest tańsze drewno. jakby kupić i do tartaku tam dać to przywiozło by się gotowe drewienko wprost na budowę i poskładało. Oczywiście przy okazji desek by się trochę zrobiło i wogóle co tam wyjdzie.pozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.06.2007 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 lbryndal no juz nie jade do pleszewa - dziś miało się to odbyć... Dostałem 2 namiary od swojego instalatora - Krzycha, na piece które użytkują jego znajomi i dawni klienci i byli z nich zadowoleni. wybrałem jeden z nich ale o tym później... na razie nie chce pisać żeby nie zapeszyć. Na pewno bede o nim pisać już niedługo. Poki co wykańczamy górę co do drewna to musisz przekalkulować czy sciągniecie z bieszczad drewna bedzie korzystne. Aguu pisałe do mnie odnośnie płatwi w więźbie... czytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.06.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 lbryndal no juz nie jade do pleszewa - dziś miało się to odbyć... Dostałem 2 namiary od swojego instalatora - Krzycha, na piece które użytkują jego znajomi i dawni klienci i byli z nich zadowoleni. wybrałem jeden z nich ale o tym później... na razie nie chce pisać żeby nie zapeszyć. Na pewno bede o nim pisać już niedługo. Poki co wykańczamy górę miałem przeczucie z tym piecem, ale czekam cierpliwie na relacje bo ciekaw jestem co wybrałeś. Mam za to pytanie do okien. W projekcie są takie ładne wymiary okien np. 140x150, 60x60, 160x230 ale przeglądając strony z oknami widzę że nie ma tam takich ładnych wymiarów. Pisałeś komuś że masz chyba w kuchni okno 1465x1435 czy jakoś tak i moje pytanie: czy wykonywałeś inne otwory okienne w ścianach ?? i jeszcze jedna sprawa: ile macie tego ocieplenia na podłodze bo widzę, że dużo go pod instalacjami widzę warstwa i na niej druga ? to jest 2x5cm ?, a i czy tego, aż tyle trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 18.06.2007 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 lbryndal zapomniałem tylko dodać ze to jest i tak piec z pleszewa tylko po prostu po niego nie jade... a ty miałes pewno przeczucie że nie biore w ogóle pleszewskiego? Co do okien to koniecznie otwory okienne przystosuj sobie do standardowych wymiaró okien tak żebyś potem nie miał problemu z zakupem okien i nie robił na zmówienie... Mi taki pomysł podusnęla Izawi z drzwiami zewnętrznymi bo o oknach to wiedziałem że tka musze zrobić jak tylko zobaczyłem te wymiary w projekcie. Ocieplenie 2x5cm styro to raczej optymalna grubość i dodam że lepiej jest kłaść 2x5 niż raz 10cm a 5 cm na szlichcie to zbyt mało! na poddaszu to ok (jest dane 5cm) a 15 cm to chyba lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.06.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 lbryndal zapomniałem tylko dodać ze to jest i tak piec z pleszewa tylko po prostu po niego nie jade... a ty miałes pewno przeczucie że nie biore w ogóle pleszewskiego? Co do okien to koniecznie otwory okienne przystosuj sobie do standardowych wymiaró okien tak żebyś potem nie miał problemu z zakupem okien i nie robił na zmówienie... Mi taki pomysł podusnęla Izawi z drzwiami zewnętrznymi bo o oknach to wiedziałem że tka musze zrobić jak tylko zobaczyłem te wymiary w projekcie. Ocieplenie 2x5cm styro to raczej optymalna grubość i dodam że lepiej jest kłaść 2x5 niż raz 10cm a 5 cm na szlichcie to zbyt mało! na poddaszu to ok (jest dane 5cm) a 15 cm to chyba lekka przesada. No tak muszę popatrzeć na oferty okien i wymiary. A w adaptacji też musi być ta zmiana wprowadzona ? czy tylko kiero w dziennik wpisuje czy też może wogóle nigdzie nie notuje się tego. Sąsiad moich rodziców w podłogę wkładał 2x10cm jak to widziałem to aż przestraszyłem się że tak dużo i dlatego pytałem Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 18.06.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 świerczu, mierzyłeś te krokwie? Chciałem dzisiaj lub najpóźniej jutro zamówić więźbę a nie wiem jeszcze do końca co z tym zadaszeniem ganku. Na zdjęciach od Ciebie widzę jak to wygląda, ale najistotniejsze są dla mnie w tym momencie informacje o długości krokwi ganku i o ile został ten ganek obniżony (mniej więcej chociaż). I jakiej długości zamawiałeś podpory ganku. Pliiiiis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.06.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Świerczu jakbys miał chwilkę i znalazł te wymiary okien to czekam. Acha i prosiłbym też o podesłanie wymiaru drzwi balkonowych jakie zostały u Ciebie zrobione. a z drzwiami na taras to mam pytanie: dlaczego one są niżej niż okno to w salonie ?? i może pójdę za ciosem czyli jaki wymiar otworu daje się pod okno, ile luzu na montaż okna? jak jest okno 1465x1435 to wystarczy dać o 1cm większy otwór czyli 1475x1445 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 19.06.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 świerczu, coś długo Cię nie ma na forum, a tu coraz więcej spraw się piętrzy Wspomnij coś czy robiłeś wyłaz dachowy lub inne udogodnienie dla kominiarza. I jeszcze w kwestii dachówek. Kupiłeś Euronit. Dowiadywałeś się czy ten wyrób jest godny kupienia, oglądałeś dachy przynajmniej kilkuletnie z tą dachówką? Pytam dlatego, że jeden z dealerów, który sprzedaje IBF, Brass i Euronit, odradzał mi zakup Euronitu i na poparcie swoich słów obwiózł mnie po okolicy pokazując dachy z Euronitu (domy wyglądające na w miarę nowe, a dachówka omszona jak nie wiem co) i pozostałych producentów, z których wg niego najlepiej wypada IBF. Nie wierzę mu całkowicie, bo być może ma w tym jakiś interes (np. większą prowizję od IBF), ale ziarno niepokoju zasiał. Cały czas mówię o dachówce cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.06.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 to może Aguu w czasie gdy świerczu nie pojawia się to ty mi napiszesz tu jak postępujesz z oknami jakie wielkości i jakie otwory robisz pod nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 19.06.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 lbryndal, oto moje okna (w nawiasach podaję rozmiary otworów):- 1465x1465 (1500x1500) parter: kuchnia, kotłownia i pokoje- 570x535 (600x600) parter: na schodach- 1465x2280 (1500x2300) parter: wyjście na taras- 1465x1235 (1500x1300) poddasze: pokoje i łazienka, w ścianach szczytowych- 865x2090 (900x2115) poddasze: wyjście na balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 19.06.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Korzystając z nieobecności Świercza wtrącę się o dyskusji. WięźbaU mnie cieśla po obejrzeniu projektu stwierdził że on sie pod tym nie podpisze i zrobił nowy projekt.Dorysował tzw stolec tzn płatew opartą na słupach (tymczasowo) i na jętkach u mnie wymyślił płatew 24 na 18 (ledwie śmy ją na górę wytargali).Tak więc podsumowując wydaje mi się że jest to słuszne podejście i stolec w tym wypadku jest konieczny.Warto też przewidzieć montaż okien połaciowych pomiędzy krokwiami, i zostawić taką odległość między nimi żeby standardowe okno weszło. Okna i drzwi zewProponuję zacząć od końca wybrać okna i drzwi. Dopasować się z wysokością od wewnątrz do podłogi i wysokości parapetów.Dać wymiary ram budowlańcom i niech zostawią max 2 cm z każdej strony oprócz dołu a tu zależnie od wysokości parapetu i sposobu montażu i bardzo ważne nie pozwólcie sobie na tzw dodawanie na montaż z zapasem np miało być 2 a damy 3 (z tych 3 w praktyce robi sie 4 a potem okno wisi na połowie kotwy i na piance) też buduje prawie z14chętnie podzielę się swoim doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.06.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 lbryndal, oto moje okna (w nawiasach podaję rozmiary otworów): - 1465x1465 (1500x1500) parter: kuchnia, kotłownia i pokoje - 570x535 (600x600) parter: na schodach - 1465x2280 (1500x2300) parter: wyjście na taras - 1465x1235 (1500x1300) poddasze: pokoje i łazienka, w ścianach szczytowych - 865x2090 (900x2115) poddasze: wyjście na balkon. Dzięki za rozpiskę a może jeszcze dodasz z jakiej firmy te okna będziecie kupowali. woody a do Ciebie mam pytanie: Wiesz ile może na dole okna należy zostawić miejsca ? nie wiem jeszcze jakie parapety będę robił więc może podasz jeśli wiesz ile się zostawia dla danego rodzaju ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 19.06.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hejka! Te legary to są wtopione w wylewkę? To znaczy, że dechy będą stykały się z betonem zgadza się? A możesz powiedzieć dlaczego takie rozwiązanie, bo zazwyczaj legary kładzie się na wylewce a dechy podłogowe są podniesione względem posadzki o grubość legarów...? A w ogóle to dlaczego tak zamilkłes? Bywały czasy, że nie schodziłeś z pierwszej strony... Mało na budowie się dzieje czy czasu brakuje...? pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 19.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 lbryndal, nie wiem jeszcze jakiej firmy okna zamówię. Mam już wycenę z Oknoplastu (8100 PLN brutto), ale ostateczna cena zależy od różnych bajerów w jakie mogą być takie okna wyposażone. Nawiązałem też kontakt z przedstawicielem Dako i rozmawiałem już w sumie z kilkoma mniej znanymi firmami z mojego regionu. Producentów okien jest jak psów, małych i dużych. Mali zwykle mają niższe ceny i to dość zauważalnie niższe. Może za tym iść gorsza jakość, ale nie musi. Trzeba wgryźć się w temat i wiedzieć na jakich funkcjach i cechach okna Ci zależy, oraz na co zwracać uwagę, o co pytać i rozumieć co goście do Ciebie mówią, bo kit wciskają strasznie i to bynajmniej nie w okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 20.06.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 lbryndal, oto moje okna (w nawiasach podaję rozmiary otworów): - 1465x1465 (1500x1500) parter: kuchnia, kotłownia i pokoje - 570x535 (600x600) parter: na schodach - 1465x2280 (1500x2300) parter: wyjście na taras - 1465x1235 (1500x1300) poddasze: pokoje i łazienka, w ścianach szczytowych - 865x2090 (900x2115) poddasze: wyjście na balkon. Dzięki za rozpiskę a może jeszcze dodasz z jakiej firmy te okna będziecie kupowali. woody a do Ciebie mam pytanie: Wiesz ile może na dole okna należy zostawić miejsca ? nie wiem jeszcze jakie parapety będę robił więc może podasz jeśli wiesz ile się zostawia dla danego rodzaju ? pozdrawiam Ja zostawiam po 3 cm na dole i zakladam parapety drewnopodobne w kolorze okien, będą wsunięte pod ramę okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts