świercz1719500624 02.10.2007 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Aguu no tak jak system no to trzeba otwór dać... tylko powiedz mi jedno i tak przy takim kominie ten otówr wychodzi "na siłe" w swoim miejscu... ja moge cie podać na jakiej wysokości jest u mnie, ale i tak dokładnie tak nie wyjdzie. A wiec otwór zaczyna sie na 105cm. Jeśli chodzi o walke gazu z węglem to masz tu dwa argumenty do rozpatrzenia. 1. wielkość kotła - i plusuje tu gazowy (wielkość) o cenie sie nie wypowiadam bo niw wiem ale myśle że to porównymalna rzecz hm? a 2. to koszty jakie bedziesz ponosił. No a węgiel wciąż jest najtańszy... Co do stelmarka to mnie sie nie chciał kombinować... do tej kotłowni jest porażkowy... wszustko zależy od tego czy jest łatwo dostosowalny - czy można zminić w nim wyjście spalin np. na szczęscie ja mam już to za sobą. teraz tylko chce jak najszybciej zalożyć grzejniki i go uruchomić. A ojciec robi i kumpla i póki co jest troche zapracowany. Chyba te łazienki już sam bede musiał skończyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 02.10.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 sylvia1 coś ty... taka kruszynka sama? z mamą, mamą... no wiesz znam jednych co kilkudniowego malucha zostawili samego bo mamę na siłę wypychali ze szpitala a ona się zgodziła i dojeżdżała do niego tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 02.10.2007 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 sylvia1 w naszym przypadku niedopomyśleniei niedo dopuszczenia do takiej sytuacji...!!! a tak w ogóle jest po wynikach - masowe zapalenie dróg moczowych - wyjaśniło sie! Coś chyba u Mazina ta jego mała miala.... musze tam do niego zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 02.10.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 sylvia1 w naszym przypadku niedopomyśleniei niedo dopuszczenia do takiej sytuacji...!!! a tak w ogóle jest po wynikach - masowe zapalenie dróg moczowych - wyjaśniło sie! Coś chyba u Mazina ta jego mała miala.... musze tam do niego zajrzeć u nas to samo było powodem żółtaczki i u Krzysia (Krzyś miałą żółtaczkę do 4 mies!) i u Asi - dostanie antybiotyk i po sprawie a jak zniknie zap. ukł. moczowego to i żółtaczka szybko się skończy.. przynajmniej wiadomo z czym walczyć... jakbyś chciał pogadać to daj znać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 03.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ale piękne lasy , jaka okolica , z góry faktycznie wygląda to niesamowicie, szczęka mi opadła , pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 03.10.2007 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 sylvia1 wiadomo, tylko że nie jest tak prosto się okazało... wielkie dzieki za wszelkie info! to bardzo miłei pomocne! krys1 hehehe dzięki! na dole też jest niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 03.10.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 świerczu kiedy wkleisz świeże zdjęcia wnętrz? Strasznie jestem ciekawska. Ale mam wytłumaczenie. Byłeś dla mnie inspiracją w wielu momentach i ciekawa jestem jak tam Wam idzie dalej.....choć zapewne bardziej się teraz koncentrujecie na Antosiu, nie dziwię się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 03.10.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 sylvia1 wiadomo, tylko że nie jest tak prosto się okazało... wielkie dzieki za wszelkie info! to bardzo miłei pomocne! co sie dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 03.10.2007 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 krys1 kurcze... dzięki - my tak skromnie a tu takie miłe słowa - naprawde dzięki! OBIECUJE I PRZYSIEGAM będa będą zdjęcia! ale jak pisze.... Antoś nie ma nic ważniejszego od niego! Wierzcie, nie mam sił i czasu posprzątać tej pieprzonej kotłowni... - już tylko osób mnie o nią prosiło że aż mi jest wstyd, ale jest tak że albo dużo pracy albo jak teraz coś lub ktoś ważniejszy. Ale świercz-reaktywacja niebawem - obiecuje! sylvia1 w sumie po informacji że to, to zapalenie to w sumie odetchnęliśmy, że już przynajmniej wiadomo o co chodzi. ale nie jest tak pięknie jakby się spodziewać. dostał antybiotyk - zaczął gorączkować, wymiotować, biegunka itp. mają dojść co to za bakteria go dopadła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.10.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 krys1 kurcze... dzięki - my tak skromnie a tu takie miłe słowa - naprawde dzięki! OBIECUJE I PRZYSIEGAM będa będą zdjęcia! ale jak pisze.... Antoś nie ma nic ważniejszego od niego! Wierzcie, nie mam sił i czasu posprzątać tej pieprzonej kotłowni... - już tylko osób mnie o nią prosiło że aż mi jest wstyd, ale jest tak że albo dużo pracy albo jak teraz coś lub ktoś ważniejszy. Ale świercz-reaktywacja niebawem - obiecuje! sylvia1 w sumie po informacji że to, to zapalenie to w sumie odetchnęliśmy, że już przynajmniej wiadomo o co chodzi. ale nie jest tak pięknie jakby się spodziewać. dostał antybiotyk - zaczął gorączkować, wymiotować, biegunka itp. mają dojść co to za bakteria go dopadła! to kretyni dali antybiotyk bez posiewu i antybiogramu? rany Julek... szukajcie ew. jakiegoś dobrego specjalisty prywatnie coby go skonsultować... będzie dobrze tylko trzeba dobrze z antybiotykiem trafić u ans Asia po antybiotyku w zawiesinie miała takie same reakcje. po zastrzykach przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 04.10.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 lbryndal, mam ten sam problem z tym Stalmarkiem, bo generalnie mi się podoba, ale ni jak nie mieści mi się w kotłowni. Tzn. wejść do niej to wejdzie, ale jak go czyścić Znajomy z Myślenic ma znajomego, który robi kotły z tłokiem. Zamówił u niego jeden sobie i zainstalował, ale jeszcze nie palił. Muszę zbadać temat, bo ponoć gość może przystosować kocioł do kotłowni, tylko nie wiem w jakim zakresie. No i nie jest ze stali kotłowej tylko zwykłej oraz nie jest to jakiś duży producent, ale taki mały. Zajrzyj jeszcze tu http://www.kotlobudosiek.pl, też mają tłokowy. Aguu Te kotły z Kotło-budu to widzę takie same są albo podobne do tych ze Stalmarku. podobny układ wyczystek też mają co jest minusem bo jak to ustawić żeby był dostęp do wszystkiego ? do stalmarku pisałem maile i podsyłałem schemat kotłowni, żeby określili się jak ustawić ich kocioł ale niestety zero odzewu. trochę suchych informacji jedynie podali. W stalmarku mają 17kW piec i o takim myślałem choć może on być za mały do naszego Z14 i wtedy z zapasem 25kW się weźmie i już. Ale co do materiału na kotły to widzę, że i jedni i drudzy robią ze stali kotłowej. Ja właśnie myślę cały czas nad kotłem pod kątem doboru średnicy komina systemowego. jeśli z ekobudu ma wyjście 14x20 to w zupełności wystarczy fi20, a do stelmarka chyba też fi20. zaraz napisze do tych z kotło-budu i zobaczę co zaproponują do mojej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 04.10.2007 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 sylvia1 babania były! posiew na pewno a to drugie to nie wiem... w końcu jest w szpitalu w poznaniu... choć to jeszcze o niczym nie śiwadczy... , ale muszę przyznać że opiekę ma bardzo dobrą! zastrzyki.... może to i by pomogło tylko znowu to kucie.... lbryndal Aguu ale wyście sie uparli na te tłokowe! mając dużą kotłowni w ogóle bym sie nie dziwił bo system tłokowy jest podobno bardziej niezawodny. ale myśle że tu tez trzba omyśleć o tym że w tej kotłoni trzeba też później jakoś funkcjonować! a nie tylko wstawić piec! tez jest bardzo ciekaw jak to u was bedzie wyglądało.... w tę sobote ojciec dokończy mi łazienki i w przyszłym tyg założe wreszcie drabinki i może wreszcie go odpale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.10.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 świercz powiem tak nic po posiewie jeśli nie idzie z tym antybiogram. U takich maluchów często zastrzyki to jedyne rozwiązanie zamiast wielkrotnego kłucia daje się wenflon i przez niego podaje antybiotyk (to do wykonania tylko w warunkach szpitalnych). Będzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 04.10.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 lbryndal Aguu ale wyście sie uparli na te tłokowe! mając dużą kotłowni w ogóle bym sie nie dziwił bo system tłokowy jest podobno bardziej niezawodny. ale myśle że tu tez trzba omyśleć o tym że w tej kotłoni trzeba też później jakoś funkcjonować! a nie tylko wstawić piec! tez jest bardzo ciekaw jak to u was bedzie wyglądało.... w tę sobote ojciec dokończy mi łazienki i w przyszłym tyg założe wreszcie drabinki i może wreszcie go odpale no ale co do wielkości to nie ma dużej różnicy miedzy tymi z podajnikiem tłokowym (około 50x130x130) i ślimakowym (sxdxw około 100x110x110) dlatego ze względu na tańszy miał jestem za kotłem z podajnikiem szufladowo - tłokowym. Nawet po analizie wymiarów bym stwierdzić mógł, że szerokośc jest mniejsza tych tłokowych i wynosi około 50cm, a ślimakowe mają około 100cm. Jak ma on 100 ( a kotłownia 175 około) i jeszcze odsunę się od ściany to bedę miał kocioł na środku kotłowni albo pod oknem i wogóle nie będzie możliwości przejść koło niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 04.10.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 świerczu, lbryndal, jasne, że wszystko rozbija się o wymiary i możliwość obsługi, dostępu do kotła. Jak napisał lbryndal, rozmiarowo kotły ślimakowe i tłokowe są porównywalne. Kłopot natomiast jest z usytuowaniem otworów wyczystkowych. Nasza kotłownia ma rozmiary 235x178 cm więc wzdłuż dłuższego boku (wzdłuż ściany na wprost okna; drzwi wejściowe do kotłowni przesunąłem bliżej ściany zewnętrznej domu) można by taki kocioł umieścić. Będę dzwonił jeszcze do Kotłobudu z Osieka z zapytaniem co oznacza "Firma przystosowuje kotły do pomieszczeń" i ile to kosztuje. Będę dzwonił, bo na maile ani Stalmark ani Kotłobud nie odpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 04.10.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 świerczu, lbryndal, jasne, że wszystko rozbija się o wymiary i możliwość obsługi, dostępu do kotła. Jak napisał lbryndal, rozmiarowo kotły ślimakowe i tłokowe są porównywalne. Kłopot natomiast jest z usytuowaniem otworów wyczystkowych. Nasza kotłownia ma rozmiary 235x178 cm więc wzdłuż dłuższego boku (wzdłuż ściany na wprost okna; drzwi wejściowe do kotłowni przesunąłem bliżej ściany zewnętrznej domu) można by taki kocioł umieścić. Będę dzwonił jeszcze do Kotłobudu z Osieka z zapytaniem co oznacza "Firma przystosowuje kotły do pomieszczeń" i ile to kosztuje. Będę dzwonił, bo na maile ani Stalmark ani Kotłobud nie odpowiedział. ja myślę nad takim samym ustawieniem kotła tyle tylko że ja zmniejszam wiatrołap i kosztem jego właśnie będę miał kotłownię o wymiarach około 175x275. dzieki temu 275-50(komin)-50(odsunięcie pieca od komina)-130(piec)=45cm. tyle luzu będzie miał piec od strony ściany z drzwiami wejściowymi. Wiatrołap będzie mały ale odrazu wyjaśniam że pod schodami zostanie zrobiona półka taka na buty o wymiarach największych możliwych. Dzięki temu buty pójdą pod schody a kurtki na jakimś wieszaku powinny się zmieścić na ścianie na której będzie wejście do kotłowni. Wejście do kotłowni zostanie przesunięte w stronę ściany zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 05.10.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 lbryndal, wiatrołapu nie zmniejszę, bo mam już kupiony extrawypasiony wieszak na ścianę i nie zmieściłby się gdybym powiększył kotłownię Ale za to też planuję zagospodarować przestrzeń pod schodami. Widziałem zdjęcie fajnych schowków w takim miejscu, ale w gazecie analogowej więc zdjęcia nie wkleję. Będziesz od razu zostawiał dziurę w ścianie pod schodami czy później wybijesz? P.S. A jednak znalazłem to zdjęcie, oto te schowki: http://bi.gazeta.pl/im/4/4388/z4388734X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 05.10.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 widziałam podobne rozwiązanie tylko pod każdym schodkiem było cargo o odpowiedniej wysokości całkiem fajne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.10.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 lbryndal, wiatrołapu nie zmniejszę, bo mam już kupiony extrawypasiony wieszak na ścianę i nie zmieściłby się gdybym powiększył kotłownię Ale za to też planuję zagospodarować przestrzeń pod schodami. Widziałem zdjęcie fajnych schowków w takim miejscu, ale w gazecie analogowej więc zdjęcia nie wkleję. Będziesz od razu zostawiał dziurę w ścianie pod schodami czy później wybijesz? chyba odrazu trzeba by to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 05.10.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 świerczu fajne te górnolotne fotki, a okolica jeszcze fajniejsza lbryndal fajny patent z tym schowkiem, jeśli budowa z ceramiki to tylko zostawienie otworów od razu, bo w betonie kom. to jeszcze jakoś da sie wyrzeźbić , żałuję, że nie wpadłam na taki pomysł przed postawieniem ścianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts