Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

Aguu no tak jak system no to trzeba otwór dać... tylko powiedz mi jedno i tak przy takim kominie ten otówr wychodzi "na siłe" w swoim miejscu... ja moge cie podać na jakiej wysokości jest u mnie, ale i tak dokładnie tak nie wyjdzie. A wiec otwór zaczyna sie na 105cm.

Jeśli chodzi o walke gazu z węglem to masz tu dwa argumenty do rozpatrzenia. 1. wielkość kotła - i plusuje tu gazowy (wielkość) o cenie sie nie wypowiadam bo niw wiem ale myśle że to porównymalna rzecz hm? a 2. to koszty jakie bedziesz ponosił. No a węgiel wciąż jest najtańszy...

Co do stelmarka to mnie sie nie chciał kombinować... do tej kotłowni jest porażkowy... wszustko zależy od tego czy jest łatwo dostosowalny - czy można zminić w nim wyjście spalin np. na szczęscie ja mam już to za sobą. teraz tylko chce jak najszybciej zalożyć grzejniki i go uruchomić. A ojciec robi i kumpla i póki co jest troche zapracowany. Chyba te łazienki już sam bede musiał skończyć... :roll: :lol:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sylvia1 w naszym przypadku niedopomyśleniei niedo dopuszczenia do takiej sytuacji...!!! a tak w ogóle jest po wynikach - masowe zapalenie dróg moczowych - wyjaśniło sie! Coś chyba u Mazina ta jego mała miala.... musze tam do niego zajrzeć ;)

u nas to samo było powodem żółtaczki i u Krzysia (Krzyś miałą żółtaczkę do 4 mies!) i u Asi - dostanie antybiotyk i po sprawie a jak zniknie zap. ukł. moczowego to i żółtaczka szybko się skończy.. przynajmniej wiadomo z czym walczyć... jakbyś chciał pogadać to daj znać...

krys1 :oops: :oops: :oops: kurcze... dzięki - my tak skromnie a tu takie miłe słowa - naprawde dzięki! OBIECUJE I PRZYSIEGAM :) będa będą zdjęcia! ale jak pisze.... Antoś nie ma nic ważniejszego od niego!

Wierzcie, nie mam sił i czasu posprzątać tej pieprzonej kotłowni... - już tylko osób mnie o nią prosiło że aż mi jest wstyd, ale jest tak że albo dużo pracy albo jak teraz coś lub ktoś ważniejszy. Ale świercz-reaktywacja niebawem - obiecuje!

sylvia1 w sumie po informacji że to, to zapalenie to w sumie odetchnęliśmy, że już przynajmniej wiadomo o co chodzi. ale nie jest tak pięknie jakby się spodziewać. dostał antybiotyk - zaczął gorączkować, wymiotować, biegunka itp. mają dojść co to za bakteria go dopadła!

krys1 :oops: :oops: :oops: kurcze... dzięki - my tak skromnie a tu takie miłe słowa - naprawde dzięki! OBIECUJE I PRZYSIEGAM :) będa będą zdjęcia! ale jak pisze.... Antoś nie ma nic ważniejszego od niego!

Wierzcie, nie mam sił i czasu posprzątać tej pieprzonej kotłowni... - już tylko osób mnie o nią prosiło że aż mi jest wstyd, ale jest tak że albo dużo pracy albo jak teraz coś lub ktoś ważniejszy. Ale świercz-reaktywacja niebawem - obiecuje!

sylvia1 w sumie po informacji że to, to zapalenie to w sumie odetchnęliśmy, że już przynajmniej wiadomo o co chodzi. ale nie jest tak pięknie jakby się spodziewać. dostał antybiotyk - zaczął gorączkować, wymiotować, biegunka itp. mają dojść co to za bakteria go dopadła!

to kretyni dali antybiotyk bez posiewu i antybiogramu? :evil: :evil: :evil:

rany Julek...

szukajcie ew. jakiegoś dobrego specjalisty prywatnie coby go skonsultować...

będzie dobrze tylko trzeba dobrze z antybiotykiem trafić u ans Asia po antybiotyku w zawiesinie miała takie same reakcje. po zastrzykach przeszło.

lbryndal, mam ten sam problem z tym Stalmarkiem, bo generalnie mi się podoba, ale ni jak nie mieści mi się w kotłowni. Tzn. wejść do niej to wejdzie, ale jak go czyścić :roll: Znajomy z Myślenic ma znajomego, który robi kotły z tłokiem. Zamówił u niego jeden sobie i zainstalował, ale jeszcze nie palił. Muszę zbadać temat, bo ponoć gość może przystosować kocioł do kotłowni, tylko nie wiem w jakim zakresie. No i nie jest ze stali kotłowej tylko zwykłej oraz nie jest to jakiś duży producent, ale taki mały. Zajrzyj jeszcze tu http://www.kotlobudosiek.pl, też mają tłokowy.

Aguu

Te kotły z Kotło-budu to widzę takie same są albo podobne do tych ze Stalmarku. podobny układ wyczystek też mają co jest minusem bo jak to ustawić żeby był dostęp do wszystkiego ?

do stalmarku pisałem maile i podsyłałem schemat kotłowni, żeby określili się jak ustawić ich kocioł ale niestety zero odzewu. trochę suchych informacji jedynie podali.

W stalmarku mają 17kW piec i o takim myślałem choć może on być za mały do naszego Z14 i wtedy z zapasem 25kW się weźmie i już.

Ale co do materiału na kotły to widzę, że i jedni i drudzy robią ze stali kotłowej.

Ja właśnie myślę cały czas nad kotłem pod kątem doboru średnicy komina systemowego. jeśli z ekobudu ma wyjście 14x20 to w zupełności wystarczy fi20, a do stelmarka chyba też fi20.

zaraz napisze do tych z kotło-budu i zobaczę co zaproponują do mojej kotłowni.

sylvia1 babania były! posiew na pewno a to drugie to nie wiem... w końcu jest w szpitalu w poznaniu... choć to jeszcze o niczym nie śiwadczy... :roll: , ale muszę przyznać że opiekę ma bardzo dobrą!

zastrzyki.... może to i by pomogło tylko znowu to kucie.... :roll: :(

lbryndal Aguu ale wyście sie uparli na te tłokowe! :roll: mając dużą kotłowni w ogóle bym sie nie dziwił bo system tłokowy jest podobno bardziej niezawodny. ale myśle że tu tez trzba omyśleć o tym że w tej kotłoni trzeba też później jakoś funkcjonować! a nie tylko wstawić piec! tez jest bardzo ciekaw jak to u was bedzie wyglądało....

w tę sobote ojciec dokończy mi łazienki i w przyszłym tyg założe wreszcie drabinki i może wreszcie go odpale :roll:

lbryndal Aguu ale wyście sie uparli na te tłokowe! :roll: mając dużą kotłowni w ogóle bym sie nie dziwił bo system tłokowy jest podobno bardziej niezawodny. ale myśle że tu tez trzba omyśleć o tym że w tej kotłoni trzeba też później jakoś funkcjonować! a nie tylko wstawić piec! tez jest bardzo ciekaw jak to u was bedzie wyglądało....

w tę sobote ojciec dokończy mi łazienki i w przyszłym tyg założe wreszcie drabinki i może wreszcie go odpale :roll:

no ale co do wielkości to nie ma dużej różnicy miedzy tymi z podajnikiem tłokowym (około 50x130x130) i ślimakowym (sxdxw około 100x110x110) dlatego ze względu na tańszy miał jestem za kotłem z podajnikiem szufladowo - tłokowym.

Nawet po analizie wymiarów bym stwierdzić mógł, że szerokośc jest mniejsza tych tłokowych i wynosi około 50cm, a ślimakowe mają około 100cm. Jak ma on 100 ( a kotłownia 175 około) i jeszcze odsunę się od ściany to bedę miał kocioł na środku kotłowni albo pod oknem i wogóle nie będzie możliwości przejść koło niego.

świerczu, lbryndal, jasne, że wszystko rozbija się o wymiary i możliwość obsługi, dostępu do kotła. Jak napisał lbryndal, rozmiarowo kotły ślimakowe i tłokowe są porównywalne. Kłopot natomiast jest z usytuowaniem otworów wyczystkowych. Nasza kotłownia ma rozmiary 235x178 cm więc wzdłuż dłuższego boku (wzdłuż ściany na wprost okna; drzwi wejściowe do kotłowni przesunąłem bliżej ściany zewnętrznej domu) można by taki kocioł umieścić. Będę dzwonił jeszcze do Kotłobudu z Osieka z zapytaniem co oznacza "Firma przystosowuje kotły do pomieszczeń" i ile to kosztuje. Będę dzwonił, bo na maile ani Stalmark ani Kotłobud nie odpowiedział.

świerczu, lbryndal, jasne, że wszystko rozbija się o wymiary i możliwość obsługi, dostępu do kotła. Jak napisał lbryndal, rozmiarowo kotły ślimakowe i tłokowe są porównywalne. Kłopot natomiast jest z usytuowaniem otworów wyczystkowych. Nasza kotłownia ma rozmiary 235x178 cm więc wzdłuż dłuższego boku (wzdłuż ściany na wprost okna; drzwi wejściowe do kotłowni przesunąłem bliżej ściany zewnętrznej domu) można by taki kocioł umieścić. Będę dzwonił jeszcze do Kotłobudu z Osieka z zapytaniem co oznacza "Firma przystosowuje kotły do pomieszczeń" i ile to kosztuje. Będę dzwonił, bo na maile ani Stalmark ani Kotłobud nie odpowiedział.

ja myślę nad takim samym ustawieniem kotła tyle tylko że ja zmniejszam wiatrołap i kosztem jego właśnie będę miał kotłownię o wymiarach około 175x275.

dzieki temu 275-50(komin)-50(odsunięcie pieca od komina)-130(piec)=45cm. tyle luzu będzie miał piec od strony ściany z drzwiami wejściowymi.

Wiatrołap będzie mały ale odrazu wyjaśniam że pod schodami zostanie zrobiona półka taka na buty o wymiarach największych możliwych. Dzięki temu buty pójdą pod schody a kurtki na jakimś wieszaku powinny się zmieścić na ścianie na której będzie wejście do kotłowni.

Wejście do kotłowni zostanie przesunięte w stronę ściany zewnętrznej.

lbryndal, wiatrołapu nie zmniejszę, bo mam już kupiony extrawypasiony wieszak na ścianę i nie zmieściłby się gdybym powiększył kotłownię :D Ale za to też planuję zagospodarować przestrzeń pod schodami. Widziałem zdjęcie fajnych schowków w takim miejscu, ale w gazecie analogowej więc zdjęcia nie wkleję. Będziesz od razu zostawiał dziurę w ścianie pod schodami czy później wybijesz?

P.S. A jednak znalazłem to zdjęcie, oto te schowki:

http://bi.gazeta.pl/im/4/4388/z4388734X.jpg

lbryndal, wiatrołapu nie zmniejszę, bo mam już kupiony extrawypasiony wieszak na ścianę i nie zmieściłby się gdybym powiększył kotłownię :D Ale za to też planuję zagospodarować przestrzeń pod schodami. Widziałem zdjęcie fajnych schowków w takim miejscu, ale w gazecie analogowej więc zdjęcia nie wkleję. Będziesz od razu zostawiał dziurę w ścianie pod schodami czy później wybijesz?

chyba odrazu trzeba by to zrobić

świerczu

fajne te górnolotne fotki, a okolica jeszcze fajniejsza :wink:

lbryndal fajny patent z tym schowkiem, jeśli budowa z ceramiki to tylko zostawienie otworów od razu, bo w betonie kom. to jeszcze jakoś da sie wyrzeźbić :lol: , żałuję, że nie wpadłam na taki pomysł przed postawieniem ścianek :roll: