świercz1719500624 05.10.2007 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 http://bi.gazeta.pl/im/4/4388/z4388734X.jpg pomysł świetny! ale nie do końca wygodny.... to sa szuflady wiec otwierając je zabierają dość miejsca, trzeba sie odsunąć sporo żeby sie dostać do rzeczy na ich końcu. ale myśle że lepsze to niż nie wykorzystanie tego pomysłu przy braku wiatrołapu u mnie jest akutrat w tym miejscu zamrażarka (spiżarka jeszcze w ogóle nie jest "ruszona" ) wiec wole ją tam i mieć wiatrołap co przy takich pogodach jakie sa obecnie to zbawienne rozwiązanie! nie wyobrazam sobie domu bez wiatrołapu...!!!!. (ktoś z z14wiczów miał takie rozwiązanie...) może dlatego że jak mieszkaliśmy w poznaniu to wynajmowaliśmy przez bardzo długi czas takie mieszkanie gdzie wchodziło sie odrazu do wielkiej kuchni... poprostu masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 06.10.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 pomysł świetny! ale nie do końca wygodny.... to sa szuflady wiec otwierając je zabierają dość miejsca, trzeba sie odsunąć sporo żeby sie dostać do rzeczy na ich końcu. ale myśle że lepsze to niż nie wykorzystanie tego pomysłu przy braku wiatrołapu [/color] ja myślę o wersji bez szuflad - duża wnęka w której zamontuje się półki drewniane (lub g-k) w zależności od miejsca jedną lub dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 09.10.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 co do kotła ja wybiore atmosa na gas drzewny (chyba) pozdrawiam maanmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 10.10.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 co do kotła ja wybiore atmosa na gas drzewny (chyba) pozdrawiam maanmy Kuzynka miała taki, ale ją wkurzał bo jak jej męża nie było to musiała napierdzielać to drzewo i ogólnie miała problemy z rozpalaniem czy coś takiego, teraz kupiła z podajnikiem ślimakowym na eko-groszek i jest zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 10.10.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 nasze kotłownie nie sa przystosowane do węgla - trzeba sobie to otwarcie powiedzieć , nie mam innej mozliwosci , propan odpada , groszek też , gaz ziemny nieosiągalny , albo futra w zimie albo atmos pozdrawiam maanmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.10.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 nasze kotłownie nie sa przystosowane do węgla - trzeba sobie to otwarcie powiedzieć , nie mam innej mozliwosci , propan odpada , groszek też , gaz ziemny nieosiągalny , albo futra w zimie albo atmos pozdrawiam maanmy a jakieś argumenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 11.10.2007 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 lbryndal jesli to beda wneki to super! a spiżarką zostawiasz? rozumiem że bedzie tylko że z lekka pomniejszona??? maanmy hehe ja mam gna groszek i jakoś wszedł tylko jedno trza tu napisać. kotły na groszek nie maja patentu na zrobienie ich w układze zamkniętym. w tym domu raczej nie ma gdzie zrobić naczynia przelewowego... dlatego u mnie jest troche nie zgodnie z zaleceniami... ae instalator zapewniał na o 110% niezawodności i bezpieczeństwie. oby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.10.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 lbryndal jesli to beda wneki to super! a spiżarką zostawiasz? rozumiem że bedzie tylko że z lekka pomniejszona??? spiżarka zostanie oczywiście tyle tylko, że będzie mieściła się w tej części wyższej schodów i wejście do niej będzie z korytarza tak jak u Ciebie. troszkę maława będzie, ale cóż trudno się mówi żyje się dalej. a może to nie będzie spiżarka tylko magazynek na mopa i inne pierdoły, chemię i takie tam kto to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 11.10.2007 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 lbryndal jesli to beda wneki to super! a spiżarką zostawiasz? rozumiem że bedzie tylko że z lekka pomniejszona??? spiżarka zostanie oczywiście tyle tylko, że będzie mieściła się w tej części wyższej schodów i wejście do niej będzie z korytarza tak jak u Ciebie. troszkę maława będzie, ale cóż trudno się mówi żyje się dalej. a może to nie będzie spiżarka tylko magazynek na mopa i inne pierdoły, chemię i takie tam kto to wie. najważniejsze że bedziesz miał takie pomieszczonko - nawet małe ale gwarantuje ci! - naprawde potrzebne! - i nie ważne czy to będzie spiżarak czy pierdołownia czy wszystko razem jednocześnie Nasza też przecież nie grzeszy wilekością i do tego niewykończone a okazuje sie że już spełnia swoje funkcje - wszelakie - rewelacyjnie. juz stoi w niej zamrażarka jedno co bym zażucił temu pomieszczeniu to to że jak na spiżarke jest tam za ciepło.... nie mam tam wetylacji tylko dziury w drzwiach ale to stanowczo za mało - przydałby sie taki chłodek taki mam w garderobie - aż za duży - ale tam jeszcze nie mam zamontowanej kratki i se tak wieje ps. juz niedługo w dzienniku kotłownia - zabrałem się za pożądki w niej i pierwsze większe i mniejsze plusy tego domu i tego co i jak w nim zostało zrobione dobrze lub źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.10.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 lbryndal jesli to beda wneki to super! a spiżarką zostawiasz? rozumiem że bedzie tylko że z lekka pomniejszona??? spiżarka zostanie oczywiście tyle tylko, że będzie mieściła się w tej części wyższej schodów i wejście do niej będzie z korytarza tak jak u Ciebie. troszkę maława będzie, ale cóż trudno się mówi żyje się dalej. a może to nie będzie spiżarka tylko magazynek na mopa i inne pierdoły, chemię i takie tam kto to wie. najważniejsze że bedziesz miał takie pomieszczonko - nawet małe ale gwarantuje ci! - naprawde potrzebne! - i nie ważne czy to będzie spiżarak czy pierdołownia czy wszystko razem jednocześnie Nasza też przecież nie grzeszy wilekością i do tego niewykończone a okazuje sie że już spełnia swoje funkcje - wszelakie - rewelacyjnie. juz stoi w niej zamrażarka jedno co bym zażucił temu pomieszczeniu to to że jak na spiżarke jest tam za ciepło.... nie mam tam wetylacji tylko dziury w drzwiach ale to stanowczo za mało - przydałby sie taki chłodek taki mam w garderobie - aż za duży - ale tam jeszcze nie mam zamontowanej kratki i se tak wieje ps. juz niedługo w dzienniku kotłownia - zabrałem się za pożądki w niej i pierwsze większe i mniejsze plusy tego domu i tego co i jak w nim zostało zrobione dobrze lub źle No to super będą zdjęcia a jeszcze nawiązując do spiżarki pod schodami to myślałem o dorobieniu kratki wentylacyjnej z tego pomieszczenia, która by wychodziła na zewnątrz domu, tyle tylko, że by to dziwnie trochę wyglądała tak kratka od strony czołowej domu, albo zamiast kratki wentylacyjnej taka żaluzja regulowana jeszcze nie wiem jak to by miało wyglądać narazie takie mam przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 11.10.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 lbryndal, z tą kratką w "spiżarni" na zewnątrz domu to moim zdaniem nie zbyt dobry pomysł. Jeśli chodzi Ci o jakąś namiastkę wentylacji to nie zda to egzaminu. Do wentylowania musi być ciąg (powietrza), a do ciągu musi być kanał, komin i to im dłuższy tym lepszy, dlatego kanały wentylacyjne idą równo z kominami ponad dach. Poziomy krótki odcinek przez ścianę spowoduje tylko nawiewanie zimnego powietrza w zimie. Trzeba jasno postawić sprawę, że to pomieszczenie jest "spiżarnią" tylko na papierze, jest za małe, nieustawne, nie ma wentylacji i jest ciepłe (od kuchni). W kwestii wentylowania tej przestrzeni wymyśliłem, że można spróbować zrobić kratkę na klatkę schodową, do wnętrza domu. Nie upieram się, że jest to dobre rozwiązanie, ale chyba każde jest w jakiś sposób ułomne. Chyba, że przeznaczy się to pomieszczenie nie do celów spiżarniowych, ale do przechowywania szczotki, odkurzacza, chemii itp., to wtedy w zasadzie wentylacja nie gra aż tak istotnej roli. Moim zdaniem również "garderoba" jest "papierowa" i jak zauważył to świercz, żeby była zdatna do użytku trzeba ją zmodernizować (czytaj: powiększyć). No i oczywiście schody - klaustrofobicznie wąskie. Pamiętajmy jednak, żeby te minusy nie przysłoniły nam plusów Cały urok budowania zawiera się w zmaganiach z materią i oswajaniu własnych i projektowych wyobrażeń z twardą rzeczywistością betonu komórkowego lub innego porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 12.10.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 lbryndal, z tą kratką w "spiżarni" na zewnątrz domu to moim zdaniem nie zbyt dobry pomysł. Jeśli chodzi Ci o jakąś namiastkę wentylacji to nie zda to egzaminu. Do wentylowania musi być ciąg (powietrza), a do ciągu musi być kanał, komin i to im dłuższy tym lepszy, dlatego kanały wentylacyjne idą równo z kominami ponad dach. Poziomy krótki odcinek przez ścianę spowoduje tylko nawiewanie zimnego powietrza w zimie. Trzeba jasno postawić sprawę, że to pomieszczenie jest "spiżarnią" tylko na papierze, jest za małe, nieustawne, nie ma wentylacji i jest ciepłe (od kuchni). W kwestii wentylowania tej przestrzeni wymyśliłem, że można spróbować zrobić kratkę na klatkę schodową, do wnętrza domu. Nie upieram się, że jest to dobre rozwiązanie, ale chyba każde jest w jakiś sposób ułomne. Chyba, że przeznaczy się to pomieszczenie nie do celów spiżarniowych, ale do przechowywania szczotki, odkurzacza, chemii itp., to wtedy w zasadzie wentylacja nie gra aż tak istotnej roli. Moim zdaniem również "garderoba" jest "papierowa" i jak zauważył to świercz, żeby była zdatna do użytku trzeba ją zmodernizować (czytaj: powiększyć). No i oczywiście schody - klaustrofobicznie wąskie. Pamiętajmy jednak, żeby te minusy nie przysłoniły nam plusów Cały urok budowania zawiera się w zmaganiach z materią i oswajaniu własnych i projektowych wyobrażeń z twardą rzeczywistością betonu komórkowego lub innego porothermu mi się wydaje że jak będą drzwi szczelne to w zimie chłodek będzie wpadał do tego pomieszczenia przez kratkę wentylacyjną, a w lecie też będzie tam chłodniej ponieważ jest u mnie ono od strony północnej. kratkę jakąś taką regulowaną trzeba by było zamontować żeby w zimie dość nieznacznie wentylować to pomieszczenie. no i najważniejsze co do spiżarki schowka czy jak mu tam, u mnie będzie on stanowił miejsce na przechowywanie i dostarczanie gazu w butli. przewód wyprowadzę przez ścianę do kuchenki albo zrobi się normalnie instalację i wejście do niej będzie właśnie w spiżarce. tam bynajmniej mam zamiar umieścić butlę z gazem do kuchenki i jakaś wentylacja w ścianie jest konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 15.10.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Jakby ktoś był zainteresowany to wreszcie mam nowe wpisy w dzienniku. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 16.10.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 swiercz jak twoja kotownia kiedy fotki ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 17.10.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 swiercz jak twoja kotownia kiedy fotki ?????? Maanmy a co u Ciebie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 17.10.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 świerczu- znów lenia złapałeś Czy może coś z malutkim........ Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 18.10.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 WITAJ...wpadłam w zachwyt z powodu TWEJ cegly...ja też , ja też ja też taką chce... gdzie, skąd, za ile, jak się zwie.......??ta cegłła oczywiście.wielkie dzieki..daj na priva.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 18.10.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 ibryndal - walcze z ekipami schudłem jak cholera i dalej jestem zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 19.10.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 maanmy, ja też walczę, ale schudnąć nie mogę Może wymienimy się ekipami do walki? Ja powalczę z Twoimi i trochę wyszczupleję, a Ty z moimi i odbudujesz muskulaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 20.10.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 AGUU ha ha popieram - niezłe ps mój młodszy brat lat temu ze 25 lubiał mawić AGUU AGII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts