Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika świercza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ibryndal - walcze z ekipami schudłem jak cholera i dalej jestem zły :evil:

no podejżewam, że kosztuje Cię to trochę nerwów, ale nie warto tracić zdrowia zwłaszcza, że to początek dopiero.

A do Świercza mam pytanie takie samo jak do Aguu, czyli jaką wysokość uzyskał od górnej powierzchni fundamentów do stropu na parterze oczywiście.

Od Aguu już uzyskałem odpowiedź, ale jeszcze chciałbym wiedzieć jak to u Ciebie wyglądało.

I jeszcze jedno: Ty Świerczu robiłeś chudziak na równo z fundamentami a potem co dawałeś i na jakie wysokości wyszło już na końcu ? (o ile dobrze widziałem to było to 2x5cm styropian i z 5cm wylewka, ale nie jestem pewien i dlatego pytam)

Maanmy może też się włączysz w rozmowę i przedstawisz jak to u Ciebie wygląda ?

No to jak pytam o wysokość pomieszczenia to może jeszcze o te drzwi czyli jaka jest wysokość u Ciebie - Was otworu pod drzwi wewnętrzne i najlepiej uzasadnienie dlaczego.

Pomogło by mi to przewidzieć jak u mnie robił będę bo jeszcze nie wiem, a nie chcę się zdawać na łaskę budowlańców i ich wiedzę.

Świerczu

miałam pewne zaległości na forum, które właśnie nadrabiam... No i dech mi zaparło - ale tempo! I jakie efekty! Po pierwsze dzieciątko nowe - gratuluję i życzę dużo zdrowia dla mamy i maluszka!!!!!!!!!!!! Mam nadzieję, że teraz już będzie tylko z górki!!!!!!!!!

Po drugie pierwsze - absolutnie pięknie u Ciebie! Zdjęcie z łazienki robi wrażenie i sypialnia ... szacun...jak mawiają młode 40-tki...

I pytanko o podłogę w sypialni mam -najpierw bejca (jaka?) a potem lakier (jaki?), czy tak?

Pozdrawiam serdecznie!

ibryndal - ja postanowiłem mieć ciut wyższy strop niz w projekcie (może dlatego że mam w bloku 2,55) , obecnie po styropianie 12 cm , wylewce 7-8cm mam na gotowo ok 2,80 , oczywiście odbiło się to na schodach , ale zdecydowałem sie z zona na drewniane , i coś bedziemy kombinować

pozdrawiam maanmy

lbryndal u mnie wyszło dokładnie jak u maanmy W projekcie pochrzaniony jest poziom zero bo dają go poniżej fundamentów co dla mnie jest bzdurą ale czy to jest błąd to już sie nie upieram bo ludzie tak robią co by zniwelować wyżawe domu.

A wiec 2.8m na gotowo i nie wyobrażam sobie mniej! dosyć że salon jest klaustofobiczny to jeszcze miałby być niski.... a tak barzo zyskał na przestrzeni i na wrażeniu że jest całkiem całkiem :) Schody mam żelbetonowe i wcześniej został podniesiony odpowiednio pierwszy stopień, co prawda ojciec walnął sie na kilka centymatrów ale jest to do przeżycia. :)

posadzki to 2x5+7cm

maanmy drewniane schody mmmm fajowo - mam nadzieje że nie omieszkać sie pochwalić ;) A tak w ogóle to uchylisz rąbka tejmnicy spier :evil: :evil: :evil: dachu? jeszcze nigdzie nie zaglądałem a nie było mnie sporo czasu....

jk69 o!!! mnie też jakoś teraz truno sie zmobilizować... i na forum zaglądam tylko co jakiś czas ale na chwilkę, ale już niedługo sie to zmieni.... ;)

dziękuje za gartulacje i życzenia - na pewno się przydadzą, bo antek jest właśnie po szpitalu. na razie jest wszystko ok i oby tak dalej.

co do podłogi o wiesz że miałem problem z kupnem tej białej bejcy??? w castoramie jest tylko dekoracyjna po 250ml albo i jeszcze mniej... ale udało mi sie kupić ją w sklepie z artykułami meblarskimi - a lakier najzwyklejszy do podłóg - ale firmy ci dziś nie napisze... :oops: :-? nie pamiętam... jesli to ważne to napisz to poszukam ;)

ANNNJA hmmmm kurcze wiesz że nie pamiętam, kurcze.... hmmm wiem że na pewno pisałem o niej dwa razy w komentarzach - musiałabyś poszukać :-? :p czekaj jak tam miejscowość sie nazywała..............

.

.

nie pamiętam.... zajrzyj do wczesniejszych komentarzy gdzieś w granicach 12-15 strony - tak mysle... ;)

.

wiem! z kobyłki pod warszawą! o!!!! :) a co do ceny to absolutnie nie wiem po ile jest teraz cegła ja kupowałem po 85gr ale to chyba teraz cena archaiczna :lol:

ruskowa jestem jestem :) coś ty daleko mi od lenia, zapier :p :p :p niczam, a dziennik niedługo reaktywuje :)

maanmy w czwartek wchodzi krzychu dokończyć instalacje c.o. i odpali piec - wiec już niebawem już niedługo, zaraz bedzie wsio :) o kotłowni. :lol:

POZDRAWIAM WSZYSTKICH ODWIEDZAJĄCYCH BARDZO SREDECZNIE!

W CZWARTEK MAM ODPALENIE PIECA!!! :)

lbryndal u mnie wyszło dokładnie jak u maanmy W projekcie pochrzaniony jest poziom zero bo dają go poniżej fundamentów co dla mnie jest bzdurą ale czy to jest błąd to już sie nie upieram bo ludzie tak robią co by zniwelować wyżawe domu.

A wiec 2.8m na gotowo i nie wyobrażam sobie mniej! dosyć że salon jest klaustofobiczny to jeszcze miałby być niski.... a tak barzo zyskał na przestrzeni i na wrażeniu że jest całkiem całkiem :) Schody mam żelbetonowe i wcześniej został podniesiony odpowiednio pierwszy stopień, co prawda ojciec walnął sie na kilka centymatrów ale jest to do przeżycia. :)

posadzki to 2x5+7cm

Dzięki za odpowiedź Świerczu, czyli 17cm musi być wyższy pierwszy stopień, a jeszcze może pamiętasz o ile niższy jest ostatni ? Szukałem po dzienniku ale nie natknąłem się na informację o wysokości ocieplenia i posadzki na poddaszu.

lbryndal muszę jeszcze dodać że te kilka "walniętych centymetrów" to konkretnie 2,5cm. a to dlatego że ojciec zapomniał je dodać na pokrycie podłogi w tym przypadku to sa grubo położony (bo podniesiony do poziomu paneli) i gruby gres. tak wiec myśle że 1-szy stopień na parterze powinien być większy o 17cm + pokrycie podłogi - czyli ogólnie plus jakieś 2cm. Na poddaszu jest wszystko ok u mnie to był 1x5cm + 5cm betonu + 1cm panel z folią.

pozdro!

lbryndal muszę jeszcze dodać że te kilka "walniętych centymetrów" to konkretnie 2,5cm. a to dlatego że ojciec zapomniał je dodać na pokrycie podłogi w tym przypadku to sa grubo położony (bo podniesiony do poziomu paneli) i gruby gres. tak wiec myśle że 1-szy stopień na parterze powinien być większy o 17cm + pokrycie podłogi - czyli ogólnie plus jakieś 2cm. Na poddaszu jest wszystko ok u mnie to był 1x5cm + 5cm betonu + 1cm panel z folią.

pozdro!

Ja mam zamiar na każdym stopniu betonowym zamontować deskę więc ona też będzie miała z 2-3 cm, więc nie liczę tych dodatkowych centymetrów na podłogę na parterze (na parterze płytki będą raczej i z 1,5cm będzie to około, a na stopniu 2 albo 3 cm decha więc niewielka różnica).

Na poddaszu to będzie w takim razie niższy ostatni stopień o 10cm (5cm styropian+ 5cm wylewka) i w zależności jeszcze od tego jaka będzie grubość wykończenia na schodach to trzeba przeliczyć dopiero, ale jeśli 1cm na panele to nie o 10cm niższy będzie tylko o 8-9cm (panel 1cm a decha na schodach 2-3cm).

a jeszczę możesz napisać jaką wysokość ma stopień schodu i jaką szerokość czy może głębokość zależy jak się patrzy ?

lbryndal stopnie mają 17.5 cm wysokości, a te prostokątne 25 cm szerokości :) długość wiadoma :)

a odnoście jeszcze 1-ego stopnia. ma sie rozumieć że bedzie stopnica... ale chodzi mi o to że wysokość pierwszego stopnia u mnie policzona została w następujący spsób: 2x5 + 7 + 18 a powinno 2x5 + 7 + 2,5 + 18 wtedy te 2,5 cm nie byłoby odjęte od tych 18cm. mam nadzieje że kumasz o co mi chodzi.... ;) jeśli nie dodasz cm na podłoge to stopień wejdzi ci w nią tak jak nasąpiło to u mnie i stopnice nie mją tu nic do rzeczy ;)

lbryndal stopnie mają 17.5 cm wysokości, a te prostokątne 25 cm szerokości :) długość wiadoma :)

a odnoście jeszcze 1-ego stopnia. ma sie rozumieć że bedzie stopnica... ale chodzi mi o to że wysokość pierwszego stopnia u mnie policzona została w następujący spsób: 2x5 + 7 + 18 a powinno 2x5 + 7 + 2,5 + 18 wtedy te 2,5 cm nie byłoby odjęte od tych 18cm. mam nadzieje że kumasz o co mi chodzi.... ;) jeśli nie dodasz cm na podłoge to stopień wejdzi ci w nią tak jak nasąpiło to u mnie i stopnice nie mją tu nic do rzeczy ;)

oczywiście że kumam kum kum kum i dziękuję za odpowiedź.

a taki jeszcze przekrój sobie zrobiłem żeby było wszystko dokładnie wytłumaczone, jeśli jest błąd to proszę poprawić mnie.

wiem o co chodzi z tymi 2,5 cm, ale jak będzie tak jak ja to narysowałem czyli decha na jakieś 2 - 3 cm na schodku czyli tzw. stopnica to wtedy to nie będzie miało aż tak wielkiego znaczenia.

http://images34.fotosik.pl/14/e94f87f120800ce5med.jpg

link do full screen-aa http://images34.fotosik.pl/14/e94f87f120800ce5.jpg

tak czy inaczej wszystko jest w fazie przygotowań a to są tylko takie moje rozważania coby być przygotowanym i czujnym

lbryndal, tylko uczulam Cię na jedno: jak będą Ci robić te schody to bądź przy tym i dokładnie sprawdź, żebyś nie powtórzył naszego błędu, bo wtedy te wszystkie wyliczenia wezmą w łeb.

no narazie to wydłuża się czas oczekiwania na kredyt a tym samym kasę i wszysko stoi, ale jak tylko będzie robota szła to 1000 razy zastanowię się nad każdą rzeczą żeby nie porobili mi głupot na budowie a narazie zadajędużo pytań bo ćwiczę na sucho.

lbryndal no może cie zdziwie a na pewno zasmuce, ale piec jeszcze nie odpalony. A to raz ja odkładam - bo dechy w łazience jeszcze nie gotowe a to Krzychu (instalator) dzwoni że coś mu wypadło... na szczęscie nie ma jeszcze potrzeby wielkiej wiec się tak nie marwie bo na razie to ja naewt w kominku nie muszę palić...... póki co jesteśmy umówieni na sobotę. po odpaleniu - informacje i zdjęcia na 100% :)

pozdro!