Benicio 05.03.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Witam Wiem, że gdzieś to juz było, ale nie moge znaleźć.Czy macie jakieś wypróbowane lub teoretyczne zalecenia do utwardzenia drogi dojazdowej do domu. Póki co tworzą się na nej koleiny, kałuże i każda przejażdżka to drżenie serca o samochód. Chodzi o odległość około 150 metrów. Tak, żeby oczywiście było dobrze i tanio. Czy to jest mozliwe? Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 obojetnie co wysypiesz na tej drodze (kamienie, gruz, szlake) daj jakiemus rolnikowi dwie stowki i niech przez ´caly dzien jezdzi po tym ciagnikiem z walcem. Samo wysypanie niewiele daje. Dobrze jesli przy drodze jest chociaz namiastka rowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Row to podstawa trzeba obnizyc poziom wody, odprowadzic deszczowke. Kiedys w modzie byl zuzuel ale teraz juz nie Wiec nawierzchnia to juz twoja inwencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 przede wszystkim niech si drogowiec wypowie ale tez nalezalo by pomuslec o grubej warstwie czegos do nawiezienia bo np. na wiosne moze byc nieszczegolnie z gruntem wysadzinowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 05.03.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 1 Wykorytować2 Nasypać 15-20 cm piasku3 Zagęścić4 Nasypać 10-15 cm klińca5 ZagęścićTo tak najprościej. Na 150 m to ok. 100 ton piasku i tyleż klińca. Piasek można tanio dostać z wykopu jakiejś niedalekiej budowy, kliniec trzeba kupić (przeważnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 05.03.2003 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Benicio ja bym byl za czyms jescze tanszym(moze nie szybszym ale kazdy grosz sie liczy)A zatem:Kazdego popoludnia wraz z cala rodzinka (oczywiscie tesciowie obowiazkowo)kilka razy tam i spowrotem, zdrowo, tanio, przyjemnie. Zycze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 19.03.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Smok, w watku 'Stan zero...' pytalem o droge dojazdowa ale widze, ze opisales dokladnie to o czym myslalem, zeby wykonac. Ja pisalem o wierzchniej warstwie ze zwiru 10-30 mm. Czy to jest ok? Pytam bo nie wiem co to jest kliniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 19.03.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Aha, jak obliczyc potrzebna ilosc materialow z uwzglednieniem stopnia ich pozniejszego zageszczenia? Zakladam utwardzanie taka reczna zageszczarka. Cos mi sie kolacze po glowie, ze piasek sie zageszcza w stopniu ok. 1,3-1,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 19.03.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Zerobud, pisząc kliniec mam na myśli tłuczeń, pod Wrocławiem rozbierają tory kolejowe i kupiłem tam bardzo tanio 60 ton. Wystarczyło na 60 m drogi, jest super, ciężarówki jeżdżą i nic. 1 m3 komienia waży ok 2 ton. łatwo wyliczyć ile potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 19.03.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Ale jeśli masz dużo błota to należałoby wykorytować drogę, nasypać piasku, drobnego gruzu i na to ten tłuczeń. Jeśli chcesz to zagęszczać to ciężką zagęszczarką (są takie 350 kg). Oczywiście nie jest to fachowy przepis na drogę ale daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio 2003 19.03.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Jest taka firma w Nysie co robi tzw. geokratę. Jest to coś na wzór kratownicy z plastiku o wysokości 5cm, 10cm. lub jeszcze większej(zależnie od przyszłego obciążenia drogi),którą następnie zasypuje się ziemią, piaskiem,lub najlepiej kamieniem. Podobno Amerykanie to stosowali na pustyni w Iraku do transportu(pod samochody).Trochę to kosztuje, ale efekt jest na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 20.03.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 On 2003-03-19 19:26, Bodzio 2003 wrote: Podobno Amerykanie to stosowali na pustyni w Iraku do transportu(pod samochody). Info na czasie! Smoku, dzieki. Zrobie jak piszesz i jak ja zamierzalem. Piasek + kliniec. A podstawa to porzadne zageszczenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 20.03.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 ...i wyrównanie przed zagęszczeniem Ja nie przypilnowałem wyrównania i mam teraz drogę lekko pofalowaną. A wyrównanie tego po zagęszczeniu jest bardzo kłopotliwe. Na 120 m drogi poszło 160 ton tłucznia (jakiś taki specjalny niepylący, kupiony okazyjnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 20.03.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Jasiu, wystarczy wyrownanie na oko czy trzeba sie bawic w poziomnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 20.03.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Zerobud,powinno wystarczyć wyrównanie "na oko", jednak warto zadbać o minimalny spadek na boki (ok. 1,5%). I jeszcze jedno, jeśli grunt jest gliniasty to nie pomoże samo wykorytowanie, wysypanie i ubicie drogi. Mój sąsiad co dwa lata nawozi kilka dodatkowych wywrotek, które "znikają" bo żwir i tłuczeń mieszają się z czasem z gliną. W takim przypadku warto przemyśleć sprawę położenia geowłókniny na utwardzonym gruncie, żeby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek (jak w przypadku naszych świetnych dróg - i może dlatego czasem lepiej nie radzić się drogowców jak to zrobić)Ja zrobiłem drogę inaczej. Też mam glinę na działce, ale udało mi się tanio kupić gruz betonowy - krawężniki drogowe i płytki chodnikowe (niektórzy radzą betonowe podkłady kolejowe - są świetne przy budowie drogi), po ułożeniu wszystko przykryłem tłuczniem i żwirem. Po utwardzeniu przejechało kilkadziesiąt ciężkich samochodów (przeważnie tatry z ziemią a działkę, betonem, materiałami budowlanymi) i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 20.03.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 viator01, u mnie raczej piasek pod humusem, choc mokry. Na tej tymczasowej drodze chce docelowo polozyc 'puzzle'. Nie wiem czy bede mogl to zrobic bezposrednio na ten tluczen czy trzeba bedzie zrobic jeszcze jedna warstwe z piachu. Pewnie okaze sie jak sie skonczy budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 20.03.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Nie chodzi o poziomice. Wywrotka zrobi ci "kupe", którą potem rozwłóczysz (zgarniarką ? ręcznie ?) po drodze. Jeśli takie coś utwardzisz powstaną ci garby. Trzeba w czasie utwardzania łazić z łopatą i na bieżąco rozgarniać górki i podypywać dołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 20.03.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 On 2003-03-20 11:42, viator01 wrote: Zerobud, .... Mój sąsiad co dwa lata nawozi kilka dodatkowych wywrotek, które "znikają" bo żwir i tłuczeń mieszają się z czasem z gliną. W takim przypadku warto przemyśleć sprawę położenia geowłókniny na utwardzonym gruncie, żeby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek (jak w przypadku naszych świetnych dróg - i może dlatego czasem lepiej nie radzić się drogowców jak to zrobić)... Też mam gliniaste podłoże, dlatego zastosowałem włókninę celem zabezpieczenia przed mieszaniem się gliniastego podłoża z nawiezionym kruszywem. Włóknina nie jest tania ale pozwala znacznie przedłużyć żywotność drogi i zmniejszyć głebokość korytowania drogi a zatem ograniczyć potrzeby na kruszywo. Droga sprawdziła się i przetrwała "ciężką" fazę budowy łącznie z trasportem ścian prefabrykowanych PRAEFA. W Częstochowie znajduje się fabryka włóknin budowlanych znacznie tańszych niż importowanych http://www.wigolen.cz.pl/. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 21.03.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Ja na drogę wysypałem 10 cm piachu, następnie na to kupiłem z budowy płyty betonowe z budowy i ułożyłem na drodze. Trochę to kosztowało ale działa. Jeździły duże samochody i dobrze działa.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 tczarek:Ile dałeś za te płyty (szczegóły - wymiary, rodzaj). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts