Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposoby na utwardzenie drogi

Recommended Posts

Witam

Wiem, że gdzieś to juz było, ale nie moge znaleźć.

Czy macie jakieś wypróbowane lub teoretyczne zalecenia do utwardzenia drogi dojazdowej do domu. Póki co tworzą się na nej koleiny, kałuże i każda przejażdżka to drżenie serca o samochód. Chodzi o odległość około 150 metrów.

Tak, żeby oczywiście było dobrze i tanio.

Czy to jest mozliwe?

Pozdrowienia B.

obojetnie co wysypiesz na tej drodze (kamienie, gruz, szlake) daj jakiemus rolnikowi dwie stowki i niech przez ´caly dzien jezdzi po tym ciagnikiem z walcem. Samo wysypanie niewiele daje. Dobrze jesli przy drodze jest chociaz namiastka rowu.

• 2 weeks później...
Jest taka firma w Nysie co robi tzw. geokratę. Jest to coś na wzór kratownicy z plastiku o wysokości 5cm, 10cm. lub jeszcze większej(zależnie od przyszłego obciążenia drogi),którą następnie zasypuje się ziemią, piaskiem,lub najlepiej kamieniem. Podobno Amerykanie to stosowali na pustyni w Iraku do transportu(pod samochody).Trochę to kosztuje, ale efekt jest na wieki.

Zerobud,

powinno wystarczyć wyrównanie "na oko", jednak warto zadbać o minimalny spadek na boki (ok. 1,5%). I jeszcze jedno, jeśli grunt jest gliniasty to nie pomoże samo wykorytowanie, wysypanie i ubicie drogi. Mój sąsiad co dwa lata nawozi kilka dodatkowych wywrotek, które "znikają" bo żwir i tłuczeń mieszają się z czasem z gliną. W takim przypadku warto przemyśleć sprawę położenia geowłókniny na utwardzonym gruncie, żeby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek (jak w przypadku naszych świetnych dróg - i może dlatego czasem lepiej nie radzić się drogowców jak to zrobić)

Ja zrobiłem drogę inaczej. Też mam glinę na działce, ale udało mi się tanio kupić gruz betonowy - krawężniki drogowe i płytki chodnikowe (niektórzy radzą betonowe podkłady kolejowe - są świetne przy budowie drogi), po ułożeniu wszystko przykryłem tłuczniem i żwirem. Po utwardzeniu przejechało kilkadziesiąt ciężkich samochodów (przeważnie tatry z ziemią a działkę, betonem, materiałami budowlanymi) i nic się nie dzieje.

On 2003-03-20 11:42, viator01 wrote:

Zerobud,

.... Mój sąsiad co dwa lata nawozi kilka dodatkowych wywrotek, które "znikają" bo żwir i tłuczeń mieszają się z czasem z gliną. W takim przypadku warto przemyśleć sprawę położenia geowłókniny na utwardzonym gruncie, żeby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek (jak w przypadku naszych świetnych dróg - i może dlatego czasem lepiej nie radzić się drogowców jak to zrobić)...

Też mam gliniaste podłoże, dlatego zastosowałem włókninę celem zabezpieczenia przed mieszaniem się gliniastego podłoża z nawiezionym kruszywem. Włóknina nie jest tania ale pozwala znacznie przedłużyć żywotność drogi i zmniejszyć głebokość korytowania drogi a zatem ograniczyć potrzeby na kruszywo.

Droga sprawdziła się i przetrwała "ciężką" fazę budowy łącznie z trasportem ścian prefabrykowanych PRAEFA.

W Częstochowie znajduje się fabryka włóknin budowlanych znacznie tańszych niż importowanych http://www.wigolen.cz.pl/.

Pozdr, Filo.