Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ponowny wniosek do sądu

Redik

Recommended Posts

Był sobie akt notarialny. I zlozony do sadu wniosek wynikajacy z niego (zmiany w KW). Wniosek zostal przez sad oddalony, z powodu braku jednej mapy. Znaczy poczatkowo bylo wezwanie do poprawienia, ale poprawienie nie bylo mozliwe w tak krotkim czasie i wniosek zostal oddalony. Teraz mam juz komplet dokumentow. I pytanie co teraz???

Wydawalo mi sie ze teraz powinienem isc do notariusza z kompletem dokumentow i on powinien zlozyc do sadu nowy wniosek

A watpliwosci stad sie wziely ze rozmawialem dzisiaj z osoba z kancelarii notarialnej ktora powiedziala ze nie sklada sie powtornych wnioskow, ale nie wie co sie robi w takich sytuacjach.

Wiec jak to jest? Musi byc przeciez jakis sposob na zalatwienie takich spraw....

Musisz ponownie złożyć wniosek do Sądu. Formularze dostepne na stronie ms.gov.pl - niestety również opłata musi być pobrana ponownie (opłata w znakach sądowych - jeżeli chodziło o dział I Kw - mam rozumieć że o sprostowanie ???? - jeżeli tak to 60 zł)

bo to warszawski sąd. Byłes - wiesz o co chodzi, nie byłeś - i tak nie zrozumiesz :D :evil:

Jestem tam ostatnio stałym bywalcem. Rzeczywiście, przy bardziej skomplikowanych sprawach bez wsparcia "umocowanej prawnie" rodziny - ani rusz! :evil:

Jak już ktoś napisał - musisz złożyć i opłacić nowy wniosek. Teoretycznie mógłbyś składać apelację, ale to się zupełnie nie opłaca. Po pierwsze - w twoim przypadku na 100% by ją odrzucili. Po drugie - rozpoznanie apelacji trwa znacznie dłużej niż nowy wniosek.

Mogłeś wówczas, kiedy dali ci termin na uzupełnienie - złożyć umotywowany wniosek o przedłużenie tego terminu. Te 7 dni jest z automatu, ale sąd nie jest nimi związany i na ogół przychyla się do próśb o przedłużenie takiego terminu. To jednak rada na przyszłość bo teraz już po ptakach.

A więc - nowy wniosek.