Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

system szkieletowy

Recommended Posts

Chciałabym się dowiedzieć dlaczego w Polsce tak mało popularny jest system budowy domu technologią szkieletową..lub tez inaczej system kanadyjski? Czy są jakieś szczególnie ważne wady które powoduja, że większość ludzi decyduje się na tradycyjny sposób bydowy? Koszty domu budowanego systemem szkieletu drewnianego są przecież tańsze, a sama budowa znacznie krótsza. dom jest cieplejszy wsp. k<0,28 , chyba troche zdrowszy..więc dlaczego tak mało osób decyduje się na tę metodę? Czy trwałość jest znacznie mniejsza? CZy może nasz klimat ma na to duży wpływ? Proszę o odpowiedź, gdyż nie potrafię podjąć decyzji co do systemu budowy.

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez sie nad tym zastanawiam.Wybudowalem i mieskalem w takim domu ale to bylo w stanach. wydaje mi sie przyzwyczajenia sa druga natura czlowieka brak renomowanych firm no i materjal drewno musi byc odpowiednio przygotowane do tego procesu.ja widze same zalety w budowie tego domu mysle ze pozostali z czasem zmienia zdanie. pozdrawiam.:grin:

Ja już podpisalem umowę na budowę takiego domku. W moim przypadku najdluższym etapem budowy będzie chyba oczekiwanie na samo pozwolenie na budowę co trwa już 3 m-ce, ale i tak sądzę, że już będę sobie mieszkal, podczas gdy wielu budując tradycyjnie będzie dopiero "wychodzić z ziemi" ( bez urazy ). System ten udalo mi się poznać w Kanadzie już parę lat temu i strasznie mi się spoodobal ze względu na swoją szybkość budowy elastyczność, latwość montażu wszelkich instalacji i zdecydowanie jedne z najlepszych warunków termicznych jakie są obecnie dostępne. Co do ceny, to jest to sprawa względna, ponieważ podstawą w tej technologii jest dobre wykonawstwo, o czym jeszcze parę lat temu w Polsce można bylo tylko pomarzyć. Myślę, że warto zainwestować trochę więcej ale budować metodą szkieletu prefabrykowanego, gdzie mamy większą gwarancję, że użyte drewno będzie na prawdę dobrej jakości.

Czy taki dom oparty na szkielecie drewnianym jest mniej trwały, czy jego okres użytkowalności jest znacznie krótszy niż budowanego metoda tradycyjną? Pytałam o to ale nie moge znaleźć odpowiedzi...Czy ktoś ma jakieś złe doświadczenia związane właśnie z budownictwem szkieletowym?

Coś mi ten wątek wygląda sztucznie :smile:

Mam wrażenie jakby jedna osoba zadawała sobie pytania

i udzielała odpowiedzi.

Czyżby zmasowany atak szkieletowy? :smile:

To szybko wyjdzie. Ludzie na tej grupie nie są naiwni i wyczuwają

to szybko.

Myślę że powinniście spróbować otwarcie przedstawić zalety waszej oferty.

Po co to mydlenie oczu i sztuczny ruch wokół tematu?

Życzę Wam powodzenia!

Trwalosc domow szkieletowych czy z bali w duzej czesci zalezy od jakosci wykonania (sprawdzona, doswiadczona ekipa), jakosci materialow (dobrej jakosci, wysuszone drewno) i wykonywanych zabezpieczen. Ta technologia jest na pewno bardziej na to czula niz dla domow "tradycyjnych".

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-03-06 07:42 ]

Wyjaśnienie dla: jArti2

Jestem studentką budownictwa lądowego i temat budownictwa szkieletowego bardzo mnie interesuje, ze względu na studia ale także dlatego ze w przyszlosci mam zamiar taki dom wybudować. System szkieletowy nie jest tak bardzo rozpowszechniony w Polsce wiec trudno jest znaleźć dokładne informacje, dlatego zwróciłam się o pomoc do ludzi, którzy mogą wiedzieć coś z własnego doświadczenia. Myślałam, że na FORUM taka prośba spotka się ze szczerym odzewem.. szkoda że tutaj ludzie są tacy nieufni...

Pozdrawiam Anna J.

Budownictwo szkieletowe jest mało popularne, bo do tej pory było drogie. A oferowane za te ceny materiały były poprostu bardzo niskiej jakości. Rozpoznawałem ten temat w 1999 r. to juz troszkę czasu, ale nie zdecydowałem się na szkielet bo nikt nie był w stanie zapewnić konkretnych materiałów do budowy. Może teraz się coś zmieniło. Ale nie jestem pewny. Chodzi o jakość drewna oferowanego na szkielet i sposoby jego impregnacji.

Pozdrawiam

Moim zdaniem szkielet jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Mój dom zbudowali górale w dwa miesiące, teraz wykończenie, powinno się udać w 2-3 miesiące. Razem max pół roku i można mieszkać. Z zewnątrz niczym się nie różni od "tradycji". Najważniejsze przy budowie to prawdziwy fachowiec (o to trudno...) i SUCHE drewno. No i sąsiedzi (hasła typu "to się zawali", "dom z patyków&quot:wink:. Mój domek można oglądnąć w internecie pod adresem: http://www.juliusz.lo-zywiec.pl/galeria_dom/index.html

Pozdrawiam forumowiczów.

Marek K,

pokaż gdzie oferowali Ci takie drewno?

PRAWDZIWA cena jest w granicach 800-900 zł./m3.

Kalkulacja?

- drewno mokre - ok. 550 zł./m3,

- suszenie komorowe - ok. 150 zł./m3

- struganie cztrostronne - ok. 120-150 zł./m3.

Jak widać - trochę przesadziłeś.

A może Twój Tata ma wytwórnię pustaków?