Wojciech Nitka 27.05.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Anonimowa Jadzia,jestem w pełni zz budownictwem skandynawskim. Ale i tam, i w Kanadzie czy w Stanach (budowałem tam domy przez pięć lat), tak jak i u nas są firmy dobre i złe.Kilka dni temu będąc na budowie w Finlandii. Budującym zadałem - dlaczego nie kładą izolacji poziomej pod podwalinę. Odpowiedzieli że tak się u nich buduje. Sprawa jednak zupełnie inaczej wyglądała gdy o tym samym rozmawiałem z inwestorem. Wezwał swojego inspektora, który w konsekwencji kazał zdjąć podwaliny i założyć izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Mieszkam od jakis 12 lat w usa,zajmujac sie wykanczaniem wnetrz.Ze wzgledu na moja prace mam stycznosc codziennie z problemami jakie stwarza technologia szkieletu drewnianego.Mieszkam w bardzo zamoznej czesci stanow,wiec pieniadze ,a wiec i koszty budowy nie sa tu problemem.Wynajecie b.dobrej,doswiadczonej i sprawdzonej ekipy,jak i zakup dobrej jakosci materialow nie robia problemu moim klientom.Tak wiec wszystkie problemy z domami z drewna sa raczej problemami technologicznymi.W Polsce jest brak zarowno doswiadczonych specjalistow w tej dziedzinie,jak i materialow o jakosci za ktora odpowiadalby sprzedawca,gdyby cos sie zlego z domem zaczelo dziac...(w usa bylby sadzony i na pewno by przegral,w Polsce prawdopodobnie by nie odpowiadal ze wzgledu na "mala szkodliwosc spoleczna"..)Postawowa wada tych domow jest to ze trzeba je ciagle naprawiac-pekajace zlaczenia plyt,wystajace po pewnym czasie sroby i gwozdzie ,ktorymi mocuje sie plyty--juz sam sposob montazu plyty.poziomo powoduje ze sa miejsca gdzie lacza sie 2 plyty ktorych nie da sie zaszpachlowac by nie bylo widac lekkiego wybrzuszenia.Poza tym jakikolwiek blad w izolowaniu powoduje pojawianie sie plesni w b.krotkim czasie.Nastepna wada jest to ze ogrzewajac dom.przewaznie powietrzem,.....gdy wieje gorace powietrze jest za goraco.gdy przestanie dom szybko sie ochladza....nie ma jakiejs"pojemnosci cieplnej"Jedyna jego zaleta jest szybkosc budowy i latwosc przebudowy...Ja po powrocie wybuduje tradycyjnie z ytonga oblozonego plytami g-k od wewnatrz,,otynkowany z zewnatrz.Osiadzie, popeka raz,.jak to zwykle bywa z nowymi domami.naprawie i mam z glowy.....drewniany naprawiasz co troche,gdyz drewno non-stop rozszerza sie i kurczy w zaleznosci od temp i wilgotnosci.,nie mowiac juz o tym co sie dzieje z tymi domami gdy sa mocniejsze wiatry a np syfit w domu ma duza rozpietosc......pekniecie jest murowane.Oczywiscie nie wszyscy sa "uczuleni"na pekniecia,wystajace gwozdzie,nierowne sciany.......wtedy mozna sobie taki dom postawic .tylko po co?skoro jest duzo starych i sprawdzonych technologi w ktorych buduje sie domy w europie od lat.....Zycze trafnych decyzji...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.05.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 No wlasnie ciagle ta jakosc budowania. Wszedzie tak jest Wlasnie moj brat zadzwonil ze Stanow i poinformowal mnie, ze wywalil ekipe (Polakow)ktorzy dobudowywali w jego 30-letnim kanadyjczyku lazienke. Tak partolili ze pozegnal sie z nimi i zatrudnil Amerykanow. Czy jest w Polsce firma ktora suszy komorowo drewno na szkielety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.05.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Aleksandryta,w kraju jest wiele wytwórców drewna konstrukcyjnego dla "szkieletów". Jeżeli szukasz - napisz - podam Ci najbliższy kontakt.Nie mniej polecam http://www.domykanadyjskie.pl Tam dostaniesz wszystko dla budownictwa szkieletowego; drewno również można zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 28.05.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Już wielokrotnie wypowiadałem się na temat wad tego systemu. Wszystkie moje wypowiedzi kwitowane są przez zwolenników kanadyjczyków stwierdzeniem, że to zapewne wina złego wykonawstwa. Po pierwsze nawet jeżeli tak, to ten system wydaje się być bardzo wrażliwy na błędy wykonawcze (wszyscy budujący wiedzą, że żadnego domu nie da się postawic bez jakiś usterek), po drugie widziałem wiele takich domów w Kanadzie i USA i sądzę że ta technologia zwyczajnie jest gorsza od tradycyjnej (czytaj murowanej). Przy podobnych kosztach budowy, wybór sytemu szkieletowego uważam conajmniej za nierozsądny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.07.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 bedi ! Jak możesz tak mówić.... Porównianie dostępnych technologii (murowany, stalowy, szkielet, ceramika pozryzowana, silikaty, styropianowy żelbet,...) NIE DAJE jednoznacznego uniwersalnego NAJLEPSZEGO systemu... Bo ? Bo każda technologia ma swoje zalety i wady ! A każdy inwestor ma swoje preferencje ! Więc dla każdego coś się znajdzie... i nie jest to jeden jedyny wybór ! Przyznasz, że szkieletowy system ma swoje zalety. Ja mimo, że będę w nim budował widzę jego wady. Ale dla moich preferencji to jest NAJLEPSZY system i już ! I nie piszę dlaczego. bo już nie raz to pisałem na tym Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 04.07.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Maco,popieram. ale każdy może mieć swoje zdanie. Jednemu podoba się córka, drugiemu teściowa.I to właśnie dzięki takim jak bedi możemy prowadzić dyskusję na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy.I o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.07.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Ja nie odbieram prawa posiadania swojego zdania. Chciałbym tylko, żeby dyskuja była rzeczowa i na bazie faktów a nie stwierdzeń "conajmniej nierozsądny"... To, że szkieletowy dom jest baaardzo "czuły" na dokłądność wykonania to przecież wiadomo i chociażby na tym Forum "trąbi" się o tym od dawna. I każdy się z tym zgadza... Może mnie trochę poniosło jak znowu o tym czytam... Z drugiej strony dom murowany może postawić "byle-kto" bo to technologia która przebacza. Czy to dobrze mieszkać w domu zrobionym byle jak ? Oj już późno i chyba się czepiam... [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 04.07.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Na bełkoty nie mamy wpływu.Stąd takie "conajmniej nierozsądny"... należy niezauwazać i przechodzić obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2005 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 piękne szkieletowce i domy z bali i drewna: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46955 zapraszam - mimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 18.08.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Jakie konkretniej proponujecie ogrzewanie domu szkieletowego calorocznego?Mam u siebie na dzialce rowniez oproc energii elektrycznej dostep do gazu...Rozwazam kocioł gazowy dwufunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem dwukomorowym. Jednak nie wiem czy akurat rozwiazanie "gazowe" jest korzystne z ekonomicznego punktu widzenia. A moze kotły Pellets z możliwością zastępczego spalania drewna, brykietu?Powaznie rozwazam rowniez ogrzewanie podlogowe. Hm...prosze o jakiekolwiek sugestie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 27.01.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 To uslyszalem mnostwo propozycji No coz, Viessman - centrala grzewcza gazowa wspomagana solarami prozniowymi. Taka wygralismy opcje i jej sie bedziemy trzymali. Do tego wspomaganie c.o. a solary na c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 02.02.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 jaki duzy dom budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 09.02.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 220m2 z garage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 29.02.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Juz mam: - viessmann gazowy - vitopend 222 24 kw- kominek z plaszczem wodnym 34 kw (wloska produkcja z szamota)- solary 3Xbaterie, 300l kondensat m-ki Biawar To moj zestaw.......mysle ze wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inezxxxx 19.09.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Zapraszam do obejrzenia blogu budowlanego, który pokazuje jak należy budować szkieletowy dom kanadyjski: http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts