Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ogrzewa dom eko-groszkiem???

Recommended Posts

Gaz jest drogi i pewnie znowu podrożeje, obawiam się że ogrzewjąc dom ( 200mkw) gazem pójdę z torbami. Rozważam kupienie pieca na eko-groszek plus to tego kominek z rozprowadzeniem ciepła... Czy z takiego pieca bardzo się dymi....bo chciałabym go zamontować w kotłowni ( dużej ) , która jest jednocześnie pralnią i suszarnią. Mogę ewentualnie pomyślec o ściance działowej.....Jezeli ktoś korzysta z tekiego pieca bardzo proszę o radę.

Niestety kurzy się (to nie jest dym) i tego nie zlikwidujesz ścianka działową.

Szczególnie przy zasypywaniu zasobnika

ale przede wszystkim przy czyszczeniu "od góry" - co 6 - 8 tygodni trzeba to robić.

Ja mam piec na ekogroszek i nie widzę możliwośc zrobienia pralni tam gdzie stoi piec

W ogóle ja mam piec w piwnicy, ale jeżeli masz kotłownie na parterz to jeśli taki piec to polecam drzwi z uszczelkami - bo: kurz no i 2: jednak hałas - przde wszystkim ślimak pracuje dość głośno.

Jeżeli to jest nowy dom to ja bym na twoim miejscu rozważył kominek z płaszczem wodnym - ogrzeje Ci cały dom i wode i do tego tanio.

A poza tym nie obsłuujesz 2 urządzeń (piec i kominek) CZYSZCZENIE DWÓCH URZĄDZEŃ - tylko jedno plus cały czas kominek jest "wykorzystany do efektów wizualnych" - chodzi mi o wizje ognia.

Sosując rozwiązanie o tórym piszesz (ekogroszek plus kominek z DGP) np. z uwagi na konieczność obsługi i czyszczenia może to grozić, że albo będziesz palić w piecu a kominek będzie stał niewykorystany, albo tylko w kominku za pomocą DGP

i tak budujesz kominek więc może tak: zamiast tych powiedzmy 7 tysięcy na piec na ekogroszek przeznacz część kasy na lepszy wkład z płaszczem wodnym a do tego kup najprostszy piec 2-funkcyjny na gaz (jako awaryjne źródło ciepła w razie wyjazdu czy choroby) no i masz czystą dużą kotłownię, którą wtedy sopkojnie możesz wykorzystać jako pralnię.

Ostatni na forum Wiech podawał zużycie drewna do ogrzania jego domu (z tego co pamiętam 160 m2 chyba właśnie kominkiem z płaszczem i wyszedl mu koszt poniżej 2000 zł na rok

A tak w ogóle ja jestem z pieca na ekogroszek zadowolony :D

tylko że ja na razie mieszkam w starej "kostce" i nie mogłem zastosować powyższego rozwiązania

Podaje Ci link do tematu kosztów ogrzewaniem kominka z płaszem o którym pisałem wcześniej: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71797

Wiech ogrzewa nie 160 a 180 m2 A w największe mrozy do tego garaż - razem ponad 200 m2 - czyli porównywalnie do Ciebie.

koszt 1820 zł

Jeżeli jednak nadal jesteś zainteresowana ekogroszkiem - poszukaj w wyszukiwarce - było na temat tych pieców masę tematów.

Albo oczywiście pytaj :D