Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Byki na polu... zgroza!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na polu za płotem kolegi odbywa się wypas byków... zabezpieczeniem jest "elektroniczny pastuc" co nie przeszkadza im biegać sobie po drodze. Na drogę wjeżdżają auta, wchodzą jego dzieci i ... włos jeży się na głowie.

Macie jakis pomysł na pozbycie się takiego sąsiedztwa? Zanim ugryzione w np oko przez owada zwierzę narobi nieszczęscia?

Koło mnie również przez lata wypasane było bydło. Nie było pastucha elektrycznego. Cielaki przywiązane były długim sznurem do palików wbitych w ziemię, co również jak w tamtym przypadku nie przeszkadzało ucieczkom. W tym roku cielaków nie ma. Podejrzewam, że poszedł donos (są pewni pisarze w sąsiedztwie, co bardzo dużo piszą - oczywiście wtedy gdy dany delikwent jest już niepotrzebny) i właściciele się przestraszyli.

Cielaki oczywiście większych szkód nie zrobiły (na szczęście). Zostały uszkodzone gałązki w drzewach i krzewach.

zaraz, zaraz -jak moze pastuch byc zasilany 230v :o

przecie to gorsze jest od byka :lol:

ktos sie tego dotknie i poczuje aż do łokcia jak go popiesci

nie wspominając kogos z rozrusznikiem serca ...

Oczywiscie że nie jest.

Pastuchy są zasilane napieciem stałym 12V lub 24V a wiec tzw "bezpiecznym". I to zasilanie nie jest ciągłe tylko czasowe (jak migacz w samochodzie)

Przecież prąd 200mA jest śmiertelny dla człowieka.

Zwierzęta "wyczuwają" prąd a konkretnie pole magnetyczne tworzące się w koło przewodnika z płynącym prądem. Dlatego krowa nie jest "kopana" co chwile bo ona po prostu nie dotyka pastucha.

Mały zwierzęta nie lubią ognia.

Myśle że przez wiecznie płonące ogrodzenie nigdy nie przejdą :lol:

zaraz, zaraz -jak moze pastuch byc zasilany 230v :o

przecie to gorsze jest od byka :lol:

ktos sie tego dotknie i poczuje aż do łokcia jak go popiesci

nie wspominając kogos z rozrusznikiem serca ...

Oczywiscie że nie jest.

Pastuchy są zasilane napieciem stałym 12V lub 24V a wiec tzw "bezpiecznym". I to zasilanie nie jest ciągłe tylko czasowe (jak migacz w samochodzie)

Przecież prąd 200mA jest śmiertelny dla człowieka.

Zwierzęta "wyczuwają" prąd a konkretnie pole magnetyczne tworzące się w koło przewodnika z płynącym prądem. Dlatego krowa nie jest "kopana" co chwile bo ona po prostu nie dotyka pastucha.

Mały zwierzęta nie lubią ognia.

Myśle że przez wiecznie płonące ogrodzenie nigdy nie przejdą :lol:

A jak są po przeszkoleniu połykaczy ognia? 8)

Piszecie, piszecie a większość bzdety. Nie macie pojęcia co to elektryzator. Tak fachowo (czytaj wg. producenta) nazywa się to urządzenie. Zasilane jest z baterii 12V. Elektryzator daje na linii napięcie kilku tys. V, w krótkim impulsie co ok. 1 sek. Jest to niegroźne dla zdrowego człowieka i zwierza. Na ogrodzeniu jest obowiązek zawieszenia żółtych tablic informacyjnych o działającym urządzeniu.

Z tego co wiem to:

krowa- raz porażona, pamięta i nie zbliży się do ogrodzenia,

koń- szybko zapomina, i co jakiś czas go kopnie,

pies- pamięta dobrze, ale musi spróbować kilka razy,

ja- wystarczy raz i bardzo uważam,

byk- nie wiem, a jak wpadnie w szał???.

I jeszcze, nie można podłączać napięcia sieciowego do ogrodzenia!!!.

Moje osobiste próby podłączenia elektryzatora poprzez zasilacz do sieci, skutkowały wyłączeniami bezpiecznika różnicowoprądowego. Tak duże przepięcia przedostawały się do sieci przez zasilacz.

Pozdrawiam Marek.

Byki wystrzelac!

Tylko skąd te biedne krówki wezmą sobie te małe cielaczki?

A my wołowinkę na obiadek? :roll:

A po jakimś czsie nasze łebki ten ochydny biały płyn na śniadanie? :o :roll:

Może ewakuacja i zostawić te byczki? Gdzieś łazić muszą.

Adam M.

Sprawdzałem. Wchodząc w czerwonej koszuli na pastwisko pełne byków, żartowałem że zaraz będzie corrida. Ludzie obyci pukali się w czoło. Mieli rację. Załadowaliśmy dwa byki na przyczepkę do przewozu zwierząt bez problemów i rozlewu krwi. Jeśli nawet trafi się rozjuszony byk, to reaguje na ruch (np. mulety) a nie na kolor.

Pozdr. P.

Sprawdzałem. Wchodząc w czerwonej koszuli na pastwisko pełne byków, żartowałem że zaraz będzie corrida. Ludzie obyci pukali się w czoło. Mieli rację. Załadowaliśmy dwa byki na przyczepkę do przewozu zwierząt bez problemów i rozlewu krwi. Jeśli nawet trafi się rozjuszony byk, to reaguje na ruch (np. mulety) a nie na kolor.

Pozdr. P.

To jak bym tak sobie wymyslił jakiś pokaz dla gosci - byłbys chętny ..???

:lol:

Wymiękam... :D Seluś w czerwonym wdzianku wśród byczków...torreador jakiś. 8)

nie ja ...Mały nie pij tyle :wink: ....nieswiadomie to bym pewnie wlazł bo nijak byka od krowy nie odroznie :lol:

Nooo... byk to ten co ma jednego dzyndzla pod spodem, a krowa to ma cztery... 8)