Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Byki na polu... zgroza!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wymiękam... :D Seluś w czerwonym wdzianku wśród byczków...torreador jakiś. 8)

nie ja ...Mały nie pij tyle :wink: ....nieswiadomie to bym pewnie wlazł bo nijak byka od krowy nie odroznie :lol:

Nooo... byk to ten co ma jednego dzyndzla pod spodem, a krowa to ma cztery... 8)

Mały Ty zawsze na dzyndzle patrzysz ??? ...bo ja jakos nie-specjalnie :lol:

Elektryczny pastuch to żadne zabezpiecznie. Zwłaszcza dla zwierzęcia wystraszonego lub wkurzonego.

To o czerwonej płachcie to mit - byki nie rozróżniają kolorów. Natomiast żywo reagują na gwałtowne ruchy.

Jeśli chodzi o hodowlę byków w większych ilościach, to spotkałem się z takową raz, kilka lat temu we Włoszech, w Semonzo del Grappa (taka wiocha kilkadziesiąt km od Wenecji). Ogrodzenie było na bazie trzymetrowych, "pancernych" słupów z betonu...

Sąd sądem, ale jeśli uważasz, że zabezpieczenie jest zbyt wątłe (a jest), możesz zawsze zgłosic to na policji - w końcu policjant żyje z Twoich podatków.

Włoskie byki mają temperament południowy, stąd tam solidne ogrodzenie, nasze są spokojne, no chyba że da się im wódki... :wink:

Selimm

Ja mogę "pokozakować", mam dwa metry wzrostu i ważę 130kg, byki przede mną uciekają... pokaz może nie spełnić Twoich oczekiwań w kwestii dramaturgii. Lepiej załatw słonie. :D

witam

Mały ty jesteś wyjątkowy mieszczuch.

Może jakas szkoła przetrwania by Ci sie przydała?

Zobacz dobrze bo może to są krowy.Jak Ci przeszkadzają to weź kija i zagoń towarzystwo gospodarzowi do obory.Jeżeli jego nie ztratowaly to i tobie nic nie zrobią

Marek

Ja i mieszczuch... hehe dobre.

Na szkoły przetrwania jeŸdziłem nie raz.

A byka od krowy potrafię rozróżnić jak faceta od baby. 8)

A swojš drogš (patrz wyżej) to nie mój stres tylko kolegi. I ciekaw jestem czy wyszedłbyœ z autka jakby wielkie czarne bydlę zerkajšce spod oka stało na drodze i nie reagowało ani na œwiatła ani na klakson.A w aucie małe dziecko...

Włoskie byki mają temperament południowy, stąd tam solidne ogrodzenie, nasze są spokojne, no chyba że da się im wódki... :wink:

Selimm

Ja mogę "pokozakować", mam dwa metry wzrostu i ważę 130kg, byki przede mną uciekają... pokaz może nie spełnić Twoich oczekiwań w kwestii dramaturgii. Lepiej załatw słonie. :D

:lol: zwłaszcza jak spojrzą na to, skąd jesteś :wink:

Selimm

:lol: zwłaszcza jak spojrzą na to, skąd jesteś :wink:

no tak.. w Pruszkowie same łyse :lol:

Czy wiesz jaki musi być mur który zatrzyma kilkusettonowe bydlę? Dziś rozmawiałem z kolegą który był przy ubojach byków - walnięcie w łeb (jak przy świniach) nic nie daje, nawet potężnym młotem. Czyli rozpędzony i wściekły byk(400-800kg) może nawet spory betonowy mur roz... jak samochód. Tu jest kłopot. :-?

coś kolega ściemnia, szwagrowi jeszcze żaden z życiem nie uszedł 8)

ja tylko skórę ściągam :D i flaczki czyszczę..........brrrrrrr :-? :wink:

Witam.

No świetnie i jeszcze rolnikom krowy zabraniacie wypasać a oni i tak już kary za wyprodukowan mleko płacą.

Trzeba się przyzwyczaić i dostosoeać do warunków w jakich się mieszka.

Takie krówki może z jednym byczkiem od zawsze były wypasane na łąkach wogóle nie ogrodzonych i jakoś było i jest . W tym przypadku jest ten pastuch elektryczny bynajmniej i raczej on spełnia swoją rolę. Skąd biorą się na drodze zwierzaki? może jak je przegania z obory na pastwisko albo coś.

Trudno mieszkać na wsi i nie mieć styczności ze zwierzakami małymi i dużymi i z ptaszkami i innym robactwem.

Chyba unijnych pieniędzy by zabrakło jakby teraz pod wpływem miastowych wszyscy rolnicy zaczęli ogradzać swe pastwiska betonowymi płotami a i nie wiem czy miło by się mieszkało w takim otoczeniu szczególnie miastowym.

Polecam zaprzyjaźnić się z tymi byczkami a zobaczysz jakie toi miłe zwierzaczki i jakie fajne mokre mórdki mają.

Czy wiesz jaki musi być mur który zatrzyma kilkusettonowe bydlę? Dziś rozmawiałem z kolegą który był przy ubojach byków - walnięcie w łeb (jak przy świniach) nic nie daje, nawet potężnym młotem. Czyli rozpędzony i wściekły byk(400-800kg) może nawet spory betonowy mur roz... jak samochód. Tu jest kłopot. :-?

KILKUSETTONOWE???? Toż on stratuje nie tylko Ciebie i Twoją rodzinę, ale i Twój dom!

A co do byka, to pastuch (może słaby) na jednego takiego działał tak, ze krowy nie miały z nim lekko :wink:

Trudno mieszkać na wsi i nie mieć styczności ze zwierzakami małymi i dużymi i z ptaszkami i innym robactwem.

Polecam zaprzyjaźnić się z tymi byczkami a zobaczysz jakie toi miłe zwierzaczki i jakie fajne mokre mórdki mają.

Byki do miasta :evil: :wink:

Wiejskie dzieci będą mogły na wycieczki jeździć do miasta i zwierzaki oglądać 8)

KILKUSETTONOWE???? Toż on stratuje nie tylko Ciebie i Twoją rodzinę, ale i Twój dom!

A co do byka, to pastuch (może słaby) na jednego takiego działał tak, ze krowy nie miały z nim lekko :wink:

Sorki "kilkustekilogramowe". :oops:

Tak sobie mysle. Jakby taki byk juz dostal się na moje podwórko, trochę by się uspokoił, to czy staje się on moją własnością i moge nim swobodnie dysponować?

Bo jak jabłko z jabłonki od sąsiada wisi nad moim trawnikiem to jest - zgodnie z literą prawa - moim jabłkiem.

A ile może być wart taki byk?