Gaja_ 26.05.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Witam serdecznieStoimy właśnie przed problemem typu "Czym ogrzać dom?".Generalnie planujemy kominek jako główne źródło ciepła w domu + kocioł na tak zwany wszelki wypadek no i do podgrzania wody. Chcemy również mieć rekuperator. Zasadniczo nie mamy zielonego pojęcia czy zdecydować się na:1) kominek z DGP + kocioł+rekuperator, czy może2) kominek z płaszczem wodnym+kocioł+rekuperator Przy pierwszym rozwiązaniu chcielibyśmy zainstalować max jak najmniej grzejników i właściwie ograniczyć tę ilość do koniecznego minimum. Czy ktoś zastosował u siebie podobne rozwiązania i czy jest z nich zadowolony bądź nie i dlaczego. Będę ogromnie wdzięczna za informację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 26.05.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Gaja opisz więcej info jaki metraz do ogrzania ,ile osób ma zamieszkać itp.Z kominka z pł.wod. można mieć również CWU.Poczytaj posty w klubie użytkowników z pł.wod. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 26.05.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Witam serdecznie Stoimy właśnie przed problemem typu "Czym ogrzać dom?". Generalnie planujemy kominek jako główne źródło ciepła w domu + kocioł na tak zwany wszelki wypadek no i do podgrzania wody. Chcemy również mieć rekuperator. Zasadniczo nie mamy zielonego pojęcia czy zdecydować się na: 1) kominek z DGP + kocioł+rekuperator, czy może 2) kominek z płaszczem wodnym+kocioł+rekuperator Przy pierwszym rozwiązaniu chcielibyśmy zainstalować max jak najmniej grzejników i właściwie ograniczyć tę ilość do koniecznego minimum. Czy ktoś zastosował u siebie podobne rozwiązania i czy jest z nich zadowolony bądź nie i dlaczego. Będę ogromnie wdzięczna za informację. Pozdrawiam Witam! Mam kominek z płaszcze + kocioł na gaz. Kominkiem grzaliśmy codziennie od 18 do 23 i przez cały weekend. Przy naszej obecności w domku temp. około 21-22, przy nieobecności, tzn. grzeje kocioł gazowy 18 st. Zużycie energi od października do końca kwietnia: 10mp drewna 550 l gazu - propan. Zadowolny jestem, tylko dla lepszego zadowolenia trzeba zadbać o suche drewno i składowanie drewna musi być bliko domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaja_ 26.05.2006 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Wiech dzieki za odpowiedzDo ogrzania mamy 160 m2, trzy osoby ( w przyszłości 4:)Dom będziemy budować z betonu komórkowego 24 ocieplonego 12 cm styropianem, parterowy z użytkowym poddaszem a konkretnie http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/faworyt.html a co z cwu z kominka w lato? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 26.05.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Poleccam lekturę tego wątku - może znajdziesz coś interesującego dla siebiehttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.05.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Wiech dzieki za odpowiedz Do ogrzania mamy 160 m2, trzy osoby ( w przyszłości 4:) Dom będziemy budować z betonu komórkowego 24 ocieplonego 12 cm styropianem, parterowy z użytkowym poddaszem a konkretnie http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/faworyt.html a co z cwu z kominka w lato? Pozdrawiam Witam zajmuję się montażem kominków wodnych co do ogrzewania wody urzydkowej latem radziłbym ci zainstalować układ solarny do podgrzewania wody z słońca bardzo dobrze wspułpracuje z kominkiem z płaszczem wodnym mogę podjąć się montażu takiego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaja_ 26.05.2006 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Dzięki Marcin Już odkryłam ten klub i od trzech godzin siedzę i czytam... Może się zakręcić w głowie od wiadomości )) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaja_ 10.06.2006 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Serdeczne dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady:) Temat i ewentualne pytania przeniosę do Klubu użytkowników kominków z płaszczem wodnym ) Mariobros35 też myslałam o solarach...tylko czy mi sie to wszystko opłaci skoro mam gaz ziemny przy działce...??? Niemniej nie wyobrazam sobie domu bez kominka a juz napewno nie wyobrażam sobie marnowania tyle energii co w przypadku kominka otwartego... To jest dopiero strata pieniędzy, tak mi sie wydaje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts