p.u-m.a 26.05.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Mam pewien problem dotyczący rurek od c.o to znaczy chodzi mi o rurki od grzejników.Mó mąz uważa że trzeba prowadzić rury od ogrzewania na ścianie,ja jednak uważam że pod tynkiem.No i teraz trwa konfrontacja..Nie dośc że pokłociliśmy sie o głupie rurki to jeszcze mąz zażądał umywalki w kotłowni..No i co wy na to?Ja juz sama nie wiem na co przystąpic dla świętego spokoju.Ale chcę również żeby było wygodnie i funkcjonalnie.Bardzo prosiłabym was o radę,może ktoś ma rurki na zewnątrz i umywalkę w kotłowni i poradziłby mi jak najlepiej zrobić.Bo ja juz sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 26.05.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Jeżeli kotłownia jest blisko wejścia, zwłaszcza "tylnego"/ogrodowego, albo jest przejściem z garażu, to taka umywalka jest bardzo przydatna. Można wymyć ręce, buty czy co tam trzeba, bez wchodzenia "na salony". Co do rurek - u mnie rurki wychodzę ze ściany tuż pod grzejnikiem i są do niego podłączone takim kątowym śrubunkiem. Bardziej ukryć się już nie da. Rurki są plastikowe (alu-pex) i w izolacji termicznej. Widziałem tylko jedno miejsce gdzie rurki, a właściwie grube stalowe rury od CO były puszczone wierzchem z sensownego powodu - była to łazienka w starym budownictwie, w której nie było grzejnika i jedyne ogrzewanie to właśnie te 2 rury pionu CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 26.05.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Acha, a tak właściwie to rurki od CO mam głównie w podłodze. W ścianie są bardzo krótkie odcinki bezpośrednio pod grzejnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 26.05.2006 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 bardzo dziękuję za rady..co do umywalki to masz rację zgodze się na to ale musi byc kompromis zgodze się na umywalkę ale na rurki tylko w posadzce i ścianie.Choć będą to cienkie rurki nie mam zamiaru pokazywać ich na wierzchu choćby pod listwą.Jeśli ktoś miałby zdjęcia jak wygląda taka ściana z rurkami na wierzchu to chętnie zobaczę i pokażę mężowi hihi.Aha..jeszcze jedno pytanie,mówią że zakładają coraz częściej pod listwą ponieważ rurki często pękają i nie potrzeba rozkuwać całej ściany..ale ja jeszcze nie widziałam żeby coś takiego się zdażyło moim znajomym.Czy to prawda że takie zdarzenia mają często miejsce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 26.05.2006 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Aha mówią też że jak rurki wychodzą spod posadzki do grzejnika to sprzyja to zapowietrzeniom grzejników..hmm to są słowa specjalistów..ciekawe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.05.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Aha mówią też że jak rurki wychodzą spod posadzki do grzejnika to sprzyja to zapowietrzeniom grzejników..hmm to są słowa specjalistów..ciekawe.. rzeczywiście ciekawe no cóż, człowiek się uczy całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.05.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Witam Aha mówią też że jak rurki wychodzą spod posadzki do grzejnika to sprzyja to zapowietrzeniom grzejników..hmm to są słowa specjalistów..ciekawe.. A czy to nie są specjaliści od zawijania sreberek? Ja mam wszystkie grzejniki zasilane z dołu i nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując je. Zobaczę jak zrobię CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 26.05.2006 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 hehe tego to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 26.05.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Aha..jeszcze jedno pytanie,mówią że zakładają coraz częściej pod listwą ponieważ rurki często pękają i nie potrzeba rozkuwać całej ściany..ale ja jeszcze nie widziałam żeby coś takiego się zdażyło moim znajomym. To zalezy jakie podobno zgrzewane alu-pexy sa nie do zdarcia, natomiast bardzo czesto pękaja te z systemu klejonego, także o miedzi na lut miękki słyszałem niepochlebne opinie ( ale to chyba rzadkość ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 26.05.2006 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 No tak! A jak tam w ocenie plastikowe rurki?No i jeszcze jedno..kurcze ale mam pytań.. Jeśli ktoś ma ogrzewanie podłogowe w kuchni to czy mozna zrezygnować z grzejnika?Ponieważ mam małą kuchnię chciałabym wygospodarować więcej miejsca poprzez likwidację grzejnika i zastąpienie go ogrzewaniem podłogowym.Jeden pan powiedział mi że do szafki pod zlewem montuje się taki zawór,którym możńa regulować temp.ogrzewania podłogowego.Może ktoś ma to niech mi coś poradzi,bardzo proszę.Nie chcę zeby w kuchni było zimno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.05.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 puma mie przejmuj się ogrzewanie podłogowe poradzi sobie z ogrzaniem kuchni nie musisz stosować dodatkowego grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.05.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 No tak! A jak tam w ocenie plastikowe rurki?No i jeszcze jedno..kurcze ale mam pytań.. Jeśli ktoś ma ogrzewanie podłogowe w kuchni to czy mozna zrezygnować z grzejnika?Ponieważ mam małą kuchnię chciałabym wygospodarować więcej miejsca poprzez likwidację grzejnika i zastąpienie go ogrzewaniem podłogowym.Jeden pan powiedział mi że do szafki pod zlewem montuje się taki zawór,którym możńa regulować temp.ogrzewania podłogowego.Może ktoś ma to niech mi coś poradzi,bardzo proszę.Nie chcę zeby w kuchni było zimno.. a jaką masz wolną powierzchnię podłogi? i jaka powierzchnię kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 27.05.2006 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Moja kuchnia jest mała 3,45x3,70 tj.ok13mkw.ogrzewanie podłogowe robią 60 cm od ściany gdzie maja stać meble.Chciałabym wstawić plan kuchni w 3d ale nie wiem jak to zrobić no...kurcze..spróbuję zrobic tak.. http://img161.imageshack.us/img161/6473/kkuch1wd.jpg No udało się!!!Więc tak.Ten grzejnik jest nieaktualny tam go nie będzie.Zamiast pierwszych drzwi jest łuk a te drugie drzwi to wejście to spiżarki.Co o tym myślicie?Nie kieryjcie się kolorem ani meblami bo to jest tylko prowizorka.Chodzi tylko o prawidłowe usytuowanie mebli.Czekam na komentarze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 27.05.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Rurki pod tynk. Czy w kotłowni masz mieć również pralkę? Jeżeli w kotłownie będzie również pralnia to zamiast umywalki proponuję zainstalować małą wannę - ustawioną dużo wyżej niż normalnie. Ten patent znakomicie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 27.05.2006 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 No niestety w kotłowni jest mało miejsca,więc pralkę będę mieć w łazience.W której tez jest mało miejsca hihihi Zostanę przy tej umywalce a co mi tam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 28.05.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Moja kuchnia jest mała 3,45x3,70 tj.ok13mkw.ogrzewanie podłogowe robią 60 cm od ściany gdzie maja stać meble. [...] Zamiast pierwszych drzwi jest łuk a te drugie drzwi to wejście to spiżarki.Co o tym myślicie? Myślę, że: 1. Umywalka zdecydowanie tak, a jeszcze lepiej zlew z ociekaczem (jeśli jest miejsce). Traktowałbym to nie jako kompromis ale wygodę. 2. To ciekawa informacja, że są jeszcze ludzie na tej planecie, którzy chcą prowadzić rury na wierzchu. Ale właściwie, to będzie gdzie wieszać mokrą koszulkę po treningu... 3. Nie wiem, ktore drzwi są pierwsze ale te na dole to mają jakiś dziwny kierunek otwierania. Chyba, że to te co się w łuk zmieniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 28.05.2006 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Masz rację te drzwi na dole to w rzeczywistości ma byc łuk.Trochę źle na początku powiedziałam.Z tych rurek też się śmiałam że będę na nich pranie powieszać hihi.Na szczęście to juz mnie nie dotyczy,bo prędzej sobie w głowę strzelę niż zgodzę się na rurki na wierzchu. Dziękuję wszystkim za porady.Naprawdę bardzo mi się przydały Dobrze że jest to forum i można poradzić się osób z doświadczeniem.Myślę jeszcze tylko o tym ogrzewaniu podłogowym w kuchni...Grzejnik czy nie oto jest pytanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 29.05.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Mam podłogówkę w kuchni o podobnej wielkości, ale daliśmy też mały grzejnik drabinkowy (taki jak do łazienki). Trochę na wszelki wypadek, a trochę aby można było wysuszyć np. wilgotną ściereczkę czy recznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.u-m.a 29.05.2006 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 No i to jest świetny pomysł!Grzejnik drabinka!Pewnie się sprawdza.Też zastanawiałam się nad tym rozwiązaniem.A mozna spytać jakiej wielkości jest ten grzejnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts