Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rurki od c.o i spór o umywalkę w kotłowni

Recommended Posts

Mam pewien problem dotyczący rurek od c.o to znaczy chodzi mi o rurki od grzejników.Mó mąz uważa że trzeba prowadzić rury od ogrzewania na ścianie,ja jednak uważam że pod tynkiem.No i teraz trwa konfrontacja..Nie dośc że pokłociliśmy sie o głupie rurki to jeszcze mąz zażądał umywalki w kotłowni..No i co wy na to?Ja juz sama nie wiem na co przystąpic dla świętego spokoju.Ale chcę również żeby było wygodnie i funkcjonalnie.Bardzo prosiłabym was o radę,może ktoś ma rurki na zewnątrz i umywalkę w kotłowni i poradziłby mi jak najlepiej zrobić.Bo ja juz sama nie wiem... :roll:

Jeżeli kotłownia jest blisko wejścia, zwłaszcza "tylnego"/ogrodowego, albo jest przejściem z garażu, to taka umywalka jest bardzo przydatna. Można wymyć ręce, buty czy co tam trzeba, bez wchodzenia "na salony".

Co do rurek - u mnie rurki wychodzę ze ściany tuż pod grzejnikiem i są do niego podłączone takim kątowym śrubunkiem. Bardziej ukryć się już nie da. Rurki są plastikowe (alu-pex) i w izolacji termicznej.

Widziałem tylko jedno miejsce gdzie rurki, a właściwie grube stalowe rury od CO były puszczone wierzchem z sensownego powodu - była to łazienka w starym budownictwie, w której nie było grzejnika i jedyne ogrzewanie to właśnie te 2 rury pionu CO.

bardzo dziękuję za rady..co do umywalki to masz rację zgodze się na to ale musi byc kompromis :D zgodze się na umywalkę ale na rurki tylko w posadzce i ścianie.Choć będą to cienkie rurki nie mam zamiaru pokazywać ich na wierzchu choćby pod listwą.Jeśli ktoś miałby zdjęcia jak wygląda taka ściana z rurkami na wierzchu to chętnie zobaczę i pokażę mężowi hihi.Aha..jeszcze jedno pytanie,mówią że zakładają coraz częściej pod listwą ponieważ rurki często pękają i nie potrzeba rozkuwać całej ściany..ale ja jeszcze nie widziałam żeby coś takiego się zdażyło moim znajomym.Czy to prawda że takie zdarzenia mają często miejsce ??

Witam :)

Aha mówią też że jak rurki wychodzą spod posadzki do grzejnika to sprzyja to zapowietrzeniom grzejników..hmm to są słowa specjalistów..ciekawe..

A czy to nie są specjaliści od zawijania sreberek? :lol: :lol: :lol:

Ja mam wszystkie grzejniki zasilane z dołu i nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując je. Zobaczę jak zrobię CO.

Aha..jeszcze jedno pytanie,mówią że zakładają coraz częściej pod listwą ponieważ rurki często pękają i nie potrzeba rozkuwać całej ściany..ale ja jeszcze nie widziałam żeby coś takiego się zdażyło moim znajomym.

To zalezy jakie podobno zgrzewane alu-pexy sa nie do zdarcia, natomiast bardzo czesto pękaja te z systemu klejonego, także o miedzi na lut miękki słyszałem niepochlebne opinie ( ale to chyba rzadkość )

No tak! A jak tam w ocenie plastikowe rurki?No i jeszcze jedno..kurcze ale mam pytań.. :D Jeśli ktoś ma ogrzewanie podłogowe w kuchni to czy mozna zrezygnować z grzejnika?Ponieważ mam małą kuchnię chciałabym wygospodarować więcej miejsca poprzez likwidację grzejnika i zastąpienie go ogrzewaniem podłogowym.Jeden pan powiedział mi że do szafki pod zlewem montuje się taki zawór,którym możńa regulować temp.ogrzewania podłogowego.Może ktoś ma to niech mi coś poradzi,bardzo proszę.Nie chcę zeby w kuchni było zimno..

No tak! A jak tam w ocenie plastikowe rurki?No i jeszcze jedno..kurcze ale mam pytań.. :D Jeśli ktoś ma ogrzewanie podłogowe w kuchni to czy mozna zrezygnować z grzejnika?Ponieważ mam małą kuchnię chciałabym wygospodarować więcej miejsca poprzez likwidację grzejnika i zastąpienie go ogrzewaniem podłogowym.Jeden pan powiedział mi że do szafki pod zlewem montuje się taki zawór,którym możńa regulować temp.ogrzewania podłogowego.Może ktoś ma to niech mi coś poradzi,bardzo proszę.Nie chcę zeby w kuchni było zimno..

a jaką masz wolną powierzchnię podłogi?

i jaka powierzchnię kuchni?

Moja kuchnia jest mała 3,45x3,70 tj.ok13mkw.ogrzewanie podłogowe robią 60 cm od ściany gdzie maja stać meble.Chciałabym wstawić plan kuchni w 3d ale nie wiem jak to zrobić no...kurcze..spróbuję zrobic tak..

http://img161.imageshack.us/img161/6473/kkuch1wd.jpg

No udało się!!!Więc tak.Ten grzejnik jest nieaktualny tam go nie będzie.Zamiast pierwszych drzwi jest łuk a te drugie drzwi to wejście to spiżarki.Co o tym myślicie?Nie kieryjcie się kolorem ani meblami bo to jest tylko prowizorka.Chodzi tylko o prawidłowe usytuowanie mebli.Czekam na komentarze.. :D

Moja kuchnia jest mała 3,45x3,70 tj.ok13mkw.ogrzewanie podłogowe robią 60 cm od ściany gdzie maja stać meble.

[...]

Zamiast pierwszych drzwi jest łuk a te drugie drzwi to wejście to spiżarki.Co o tym myślicie?

Myślę, że:

1. Umywalka zdecydowanie tak, a jeszcze lepiej zlew z ociekaczem (jeśli jest miejsce). Traktowałbym to nie jako kompromis ale wygodę.

2. To ciekawa informacja, że są jeszcze ludzie na tej planecie, którzy chcą prowadzić rury na wierzchu. Ale właściwie, to będzie gdzie wieszać mokrą koszulkę po treningu...

3. Nie wiem, ktore drzwi są pierwsze ale te na dole to mają jakiś dziwny kierunek otwierania. Chyba, że to te co się w łuk zmieniły?

Masz rację te drzwi na dole to w rzeczywistości ma byc łuk.Trochę źle na początku powiedziałam.Z tych rurek też się śmiałam że będę na nich pranie powieszać hihi.Na szczęście to juz mnie nie dotyczy,bo prędzej sobie w głowę strzelę niż zgodzę się na rurki na wierzchu. :lol: Dziękuję wszystkim za porady.Naprawdę bardzo mi się przydały :lol: Dobrze że jest to forum i można poradzić się osób z doświadczeniem.Myślę jeszcze tylko o tym ogrzewaniu podłogowym w kuchni...Grzejnik czy nie oto jest pytanie.. :lol: