Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana weranda.

Recommended Posts

Witam,

Na wiosnę chcę dobudować do naszego domku zdylatowaną drewnianą

wernadę (cześciowo zadaszoną). Weranda miałaby być osadzona na słupach

betonowych. Generalnie chodzi mi o taką konstrukcję jaką często widuje się

na amerykański filmach - poszerzenie domu na którym można umieścić stół,

krzesła i oczywiście bujaną ławkę.

Mam dostęp do tarcicy modrzewiowej teraz tylko brakuje mi projektu i

wykonawstwa. Będę wdzięczny za wskazanie źródeł projektu takiej werandy bądź

sprawdzonego wykonawcy.

Z pozdr, Filo.

Też mnie naszło na taką werandę.

Podejrzewam,że w górach, to wiedzą jak ją zrobić?

Jak zamierzasz wykończyć górę?Czy nie bedzie Ci przeszkadzać,że taka weranda zacienia pokój?

Jest urocza.:smile:

Ja też będę robil u siebie taras drewniany. Wejdź na stronę http://www.decksusa.com. Ja zamówiem sobie pytę, której reklama znajduje się na tej stronie. Na plycie znajdziesz:

- sporo zdjęć tarasów

- przyklady projektów

- program do projektowania tarasów i schodów

- do plyty zalączony jest skrypt zawierający dane konstrukcyjne

Calość oczywiście po angielsku a wymiary podane są w calach i stopach, ale można to sobie w prosty sposób przeliczyć na nasze potrzeby. W praktyce poslugując się tym programem można samemu zaprojektować nasz wymarzony taras i obliczyć ilość potrzebnych elementów a rysunki pokazują jak to wszystko polączyć. Przesylka kosztowala ok 20 dolarów ( zaplacilem kartą przez internet ) ale sądzę, że bylo warto, tym bardziej, że u nas trudno zdobyć podobną literaturę.

Pozdrawiam

Dzięki za link,

Piękna sprawa, szkoda że nie ma takiej oferty w Polsce.

Dostałeś już CD ?

Czy zawarte na płycie narzędzie "dba" o parametry konstrukcyjne werandy ? czy jedynie służy wizualizacji koncepcji tarasu. Pomijając kwestie formalno-prawne czy amator może dzięki programowi zaprojektować bezpieczny taras ?

Czy owoc prac można wydrukować w postaci projektu wykonawczego ?

Pozdr, Filo.

Program na płycie służy raczej do wizualizacji i obejrzenia ponad 300 różnych gotowych koncepcji na zdjęciach. Do Bardziej szczegółowego, konstrukcyjnego zaprojektowania można użyć programu 3D Landscape Profesional. Program do projektowania tarasów jest na drugiej płytce. Niestety w tym programie również mamy cale i stopy ale z pewnością można przy jego pomocy profesjonalnie zaprojektować swój taras również poprawnie pod względem konstrukcyjnym ( kilka rodzajów drewna do wyboru ). Mam ten program od niedawna i jeszcze nie zdążyłem poznać wszystkich możliwości ale zabawa jest przednia.