Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobra rada - nie czekać z formalnościami

Recommended Posts

"Co masz zrobić jutro - zrób dziś"

Tak mówi stare przysłowie, którego ja nie posłuchałem i pewnie będzie mnie to kosztowało opóźnienie budowy + parę tysięcy zł.

A było tak:

Myślałem, że zrobię sobie dojazd na działkę z drogi powiatowej. Inni sąsiedzi tak mają to myślałem, że ja też tak zrobię. I nie zajmowałem się sprawą przez ponad rok. Zajmowałem się szlifowaniem projektu i przyłączami. I teraz, na wiosnę chciałem zacząć budowę i okazało się, że powiat nie zgodzi się na włączenie się do ich drogi. Muszę załatwiać w gminie wykonanie drogi lokalnej, gminnej. Jest możliwe, że będę musiał wykanać ją na własny koszt. Gdybym zwrócił się do gminy rok temu, to na pewno dołożyliby 50% kosztów, a może i więcej. A teraz mam mocno niepewne 50% i to dowiem się za miesiąc. A możnaby już powoli zaczynać....

Podsumowując: nie czekajcie. Wszystko, co macie załatwiać, zaczynajcie załatwiać jak najszybciej. Bo czasami urzędnicza maszyna potrzebuje więcej czasu niż nam się wydawało. Więc im szybciej się ją puści w ruch tym szybciej się zamknie sprawę.

Rafał, mądry po szkodzie

To nawet nie chodzi o urzędników. To ja zawaliłem sprawę.

Jeśli idzie o urzędników, to muszę powiedzieć, że nasz powiat (wrocławski, wydział dróg) mnie ostatnio zaskokuje: w piątek złożyłem pismo o warunki zrobienia czegośtam i w poniedziałek wysłali odpowiedź (pozytywną, z warunkami).

Także mi chodzi głównie o to, że człowiek sam nie wie, co mu będzie w przyszłości potrzebne. Np. ja w tej chwili nie przewiduję kredytu i taka księga wieczysta nie jest mi potrzebna. Ale za rok lub dwa - kto wie? Więc już teraz powinienem wystąpić o wydanie KW. Niech się robi. Na wszelki wypadek.

Jeszcze raz mówię: wszystkie możliwe sprawy rozpoczynajcie jak najszybciej, bo nigdy nie wiadomo, jakie przeszkody się pojawią i co będzie potrzebne.

Rafał

PS. Czy ktoś inny miał jeszcze doświadczenia z takim niespieszeniem się i opłakanymi skutkami?