Pakulek 27.05.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Witam.Mam poważny dylemat. Ceny mieszkań w moim miescie dochodzą do 1800pln za metr, co daje nam 80 tys za 45m mieszkanie ( mieszkanie nie nowe). Mam 2 dzieci i raczej gnieżdzenie sie w dwóch pokojach nie będzie zbyt dobrym rozwiazaniem. Ceny mieszkań są b.wysokie w stosunku do działek budowlanych ( 10 arów do wyrwania za 30-35tyś z uzbrojeniem). Na koncie mam 50tys co powinno mi pozwolic na zakup ziemi i rozpoczęcie prac budowlanych. Nie decydował bym sie na budowe domu żeby nie fakt iż mój szwagier sam sobie postawił cały dom ( z pomocnikiem). Zaoferował mi się że za 1500pln miesięcznie bedzie mi dom budował ( wszelkie prace, 10 g dziennie). Pomocnik bedzie mnie kosztował około 600pln ( mam sprawdzonego ). Więc cały koszt miesiecznych prac 2 osób zamknie sie w kwocie 2100pln. Znalazłem 3 ciekawe projekty: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=281&IdKolekcji=26 , http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=87&IdKolekcji=21, http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=158&IdKolekcji=33 Pomyślałem że wezme 100tyś kredytu i rozpoczne budowe domu. Ale czy mi się to uda? W kosztowysach widze że dużą częśc kosztow budowy stanowi robocizna. Jednak u mnie nie bedzie to za duzy koszt. Dom chciał bym pokryc nie jak w kosztorysie dachówka a blachodachówka, na zew. na razie nie robił bym elewacji. To wszystko jak wiadomo obnizy koszty. Czy realne jest postawienie za 100tys domku z podanych powyzej linków? Co o tym sądzicie? Porywam sie z motyką....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wokarkadi 28.05.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 U mnie wmiescie 4o metrowe mieszkanie kosztuje 180tys ,uzywane ,Wiec buduje domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.05.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 U mnie ceny oscylują około 4.000 - 8.000 za metr... więc buduję domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pakulek 28.05.2006 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Generalnei chodzi o to, że są to dosc proste w budowie domy. Wyceny ich według info przy projekcie wachają sie w granicach 110-130tyś. Jest to cena wraz z robocizną. Ją jednak będe miał za 2000pln miesięcznie ( 2 osoby , majster i pomocnik) . Dlatego tak tanio, ponieważ to brat mojej żony. I tak robi po róznych budowach na czarno to może i u mnie robic. Mysle ( ale mogę sie mylic) że 20-30% tych kosztów ( z kosztorysu) może pochłanaic robota. Dodatkowo jesli zrezygnuje z dachówki ( projekt i wycena) na rzecz blachodachówki. Nie zrobie też na początek zewnętrznego ocieplenia oraz elewacji. Dlatego myśle że mogę sie zmiescic w tych 100tyś pln. Jednak do pełni szczescia i podjęcia decyzji że nie kupie mieszkania za 80-100tys pln potrzebna jest mi wasza fachowa rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 buduj! pierwszy projekt bym wybrala ale to ty musisz wybrac!jak nie bedziesz szalal z wykonczeniami typu plytki, armatura, itp. i bedziesz mial taniego wykonawce (pod warunkiem, ze nie bedzie ci tego domu stawial przez kilka lat, bo wtedy to bylby bardzo drogi wykonawca) to wybudujesz. musisz zalozyc, ze bedziesz moze potrzebowal 20tys. wiecej na ktore mozesz wziasc kredyt. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts