Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wejsciowe - do srodka/na zewnatrz

Recommended Posts

Musze zamowic drzwi, wsumie z zana juz sie zdecydowalismy jakie, ale oto powstal problem, czy maja byc otwierane do srodka czy na zewnatrz. Wejscie jest zadaszone i zacienione, wiec z tej strony nie ma problemu, ale mimo to jest dylemat. Wg mnie drzwi na zewnatrz spychaja gosci i nie sa zapraszajace, ale do wewnatrz zabieraja miejsce w sieni, ktora i tak zazwyczaj nie jest wystarczajaco duza. Poradzcie

Pozdrawiam

Piotr

Też wolę na zewnątrz.

1. W zimie przy małym przedsionku nie trzeba otwierać jednocześnie drzwi zewnętrznych i wewnętrznych. Nie wyziębia się chałupa.

2. W razie pożaru łatwiej takie drzwi otworzyć (chyba?)

3. W mieszkaniu mam do środka i z tym jest kupa zamieszania, już tak nie chcę. 8)

Tylko jedno skojarzenie z drzwiami otwieranymi na zewnątrz. Kiedyś w zimie testowałem takie drzwi jak mi śniegiem zapadało - wychodziłem oknem odgarniać :)

U siebie zdecydowałem się na otwierane do wewnętrz, żeby przy wizycie gości nie prosić ich najpierw o odsunięcie się, bo muszę otworzyć drzwi.

Pozdrawiam

Moi goście na szczęście potrafią obsługiwać drzwi niezależnie od tego w którą stronę się otwierają :wink: (w końcu goście nie tylko wchodzą ale i wychodzą - trzeba liczyć na ich inteligencje w każdych okolicznościach)

Wybrałam na zewnątrz - już trzykrotnie. Nigdy nie żałowałam. Teraz też będą na zewnątrz. Jedna tylko uwaga - przed drzwiami (i to obowiązuje przy każdym wariancie) musi być wystarczająco dużo miejsca, aby grupa ludzi (powiedzmy troje) zmieściła się podczas otwierania drzwi. Co by nie było takiego przypadku, że ten ostatni spada ze schodów :lol:

Tylko jedno skojarzenie z drzwiami otwieranymi na zewnątrz. Kiedyś w zimie testowałem takie drzwi jak mi śniegiem zapadało - wychodziłem oknem odgarniać :)

Ta trza było pomyśleć o zadaszeniu ganku i by było po kłopocie.Faktem jest ,że w niektórych domach z niewielkimi schodami wejściowymi i bez lub z małym "gankiem-deszczołapem" drzwi otwierane na zewnątrz są czasami niezbyt dobrym rozwiązaniem.

moze szukam dziuryw całym - ale pomyśleliście o takim przypadku , gdy przychodzi jakiś zły człowiek i chce wtargnąć do domu - zawsze można zablokować ciałem drzwi gdy są otwierane do środka a przy otwieranych na zewnątrz zapraszamy wszystkich i brak poczucia bezpieczeństwa

Tak sobie tylko pomyślałem. :wink:

......gdy przychodzi jakiś zły człowiek i chce wtargnąć do domu - zawsze można zablokować ciałem drzwi gdy są otwierane do środka a przy otwieranych na zewnątrz zapraszamy wszystkich i brak poczucia bezpieczeństwa

:wink:

:D :D :D no fakt to może być argument za :D :D :D - no chyba ,że napastnik ma 120kg a domownik 70kg-wtedy można zostać przygniecionym do ściany wiatrołapu przy takiej "próbie zabezpieczenia"

BTW wiesz ile procent włamań to takie "na chama" przez drzwi wejściowe?

moze szukam dziuryw całym - ale pomyśleliście o takim przypadku , gdy przychodzi jakiś zły człowiek i chce wtargnąć do domu - zawsze można zablokować ciałem drzwi gdy są otwierane do środka a przy otwieranych na zewnątrz zapraszamy wszystkich i brak poczucia bezpieczeństwa

Tak sobie tylko pomyślałem. :wink:

Po 1-sze latwiej drzwi wywazyc, gdy sie otwieraja wlasnie do srodka niz "wyrwac" na zewnatrz. Tak mi sie tez wydaje.

Po 2-gie nie wiem czy wlasnie ze wzgledu na przepisy bhp nie powinny byc zawsze otwierane na zewnatrz.

Drzwi zawsze łatwiej otworzyć np. "z kopa" jeśli otwierają się do wewnątrz. Dla włamywacza takie drzwi są "łatwiejsze". Kiedyś istniał ( istnieje w niektórych przypadkach do dzisiaj np. w budynkach urzyteczności publicznej) przepis nakazujący otwieranie drzwi na zewnątrz ze względów bezpieczeństwa - bo dla "uwięzionych" są łatwiejsze do soforsowania (przysłowiowy kop).