Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka gazowe i elektryczna obok siebie???

Recommended Posts

§ 167. Gazomierzy nie można instalować:

1) w pomieszczeniach mieszkalnych, łazienkach lub innych, w których występuje zagrożenie korozyjne (wilgoć, opary związków chemicznych itp.),

2) we wspólnych wnękach z licznikami elektrycznymi,

3) w odległości mniejszej w rzucie poziomym niż 1 m od palnika gazowego lub innego paleniska,

4) w odległości mniejszej niż 3 m od urządzenia gazowego, mierząc w rozwinięciu długości przewodu.

§ 168. 1. Przed każdym gazomierzem należy zainstalować kurek odcinający. Jeżeli gazomierz jest instalowany w jednej szafce zewnętrznej z kurkiem głównym, uznaje się, że wymaganie to jest spełnione.

2. Gazomierze należy instalować w przedziale wysokości od 0,3 m do 1,8 m od poziomu podłogi do spodu gazomierza i co najmniej 0,5 m od poziomu terenu.

3. Gazomierze do pomiaru przepływu gazu lżejszego od powietrza należy umieszczać powyżej licznika elektrycznego, a do gazu cięższego od powietrza - poniżej licznika.

no własnie to z tego artykułu nie wynika. "Wspólna wnęka" dotyczy raczej budynku, ja chcę umieścić całość w płocie.

Czy słyszeliście o przepisie który zabrania usytułowania obok siebie skrzynki z licznikiem gazu i skrzynki z licznikiem energii?

Wymyśliłem sobie że w ogrodzeniu umieszczę je obok siebie.

Jak byłem maly to strzelaliśmy z puszek z karbidem.Róznica taka,że tu masz zapalnik elektryczny....

Witam

W niektórych krajach europejskich nakazuje się wręcz instalowanie licznika elektrycznego i gazomierza w jednej skrzynce w ogrodzeniu z powodówestetycznych. U nas też możnakupić takie zestawy niemniej narazie nie do zastosowania.

Na zdrowy rozum to nie można dopuścić do tego aby w skrzynce z gazomierzem gromadzil się gaz bo wybuchł by i bez licznika elektrycznego. Wystarczyło by przejść z papierosem a po chodnikach chodzą tabuny takich ludzi .

• 3 months później...
taaaak, wszystkie instytucje podają 60 cm, ale przepisów na to nie ma (ja i inni ich nie znaleliśmy).. pytałam i w gazowni i w elektrowni.. w gazowni pani powiedziała, że to pewnie jakieś przepsiy elektryków, a lelektryce powiedzieli że kierują sie tylko warunkami technicznymi w takich sprawach. i bądz tu inwestorze (gorzej, projektancie) mądry.. :(

ostatnio w zakładzie gazowniczym jak składaliśmy o warunki powiedziano nam że nie może stać bliżej niż albo 0,5 lub 1,5 m nie pamiętam dokładnie ale jakiaś odległość miała być zachowana

Geodeta, który konsultował ze mną niedawno usytuowanie skrzynki z gazomierzem miał mapę z wrysowaną skrzynką z licznikiem energii elektrycznej (wczoraj ją założyli) i wrysował skrzynkę od gazu w odległości 0,5 metra od tamtej. Twierdził, że to minimalna odległość jaką trzeba zachować. Czyli by się zgadzało z tym co napisałeś.

Rzeczywiście nie ma przepisu regulującego odległość skrzynki elektrycznej od gazowej, różne rejony gazownicze i elektryczne same ustalają te odległości. Skrzynka gazowa musi być dobrze wentylowana, żeby ewentualnie ulatniający się gaz z zaworu lub licznika gazowego nie gromadził się wewnątrz.

By mógł powstać pożar potrzebne są trzy czynniki PALIWO-UTLENIACZ-ZAPŁON w tym przypadku gaz to Paliwo, powietrze-utleniacz, iskra-Zapłon. Gdy jednego z tych czynników nie ma to pożar nie powstanie.

Z wybuchem jest sprawa bardziej skomplikowana tutaj musi być aż pięć czynników by powstał wybuch: PALIWO-UTLENIACZ-ZAPŁON-WYMIESZANIE-ZAMKNIĘCIE. I właśnie Zamknięcie, czyli ograniczenie objętości np.: przy szczelnej skrzynce. W przypadku prawidłowo wykonanej wentylacji skrzynki wybuchu nie będzie.

Niestety w Polsce przy małej kulturze technicznej dostawcy gazu i energii elektrycznej dmuchają na zimne, i nie pozwalają na małe estetyczne skrzynki licznikowe, w których są gaz, prąd i inne media.

• 4 years później...

Witam, odświeżam stary wątek

Ze względu na ograniczone miejsce na skrzynki elektryczną i gazową ( ma sie zmieścic pomiedzy granicą działki a planowaną bramą wjazdową, która jest na wprost garażu wypada mi że odległośc skrzynki el od gaz może byc max 25 cm.

Dokładnie wygląda to tak że od granicy ma byc słupek z cegły klinkierowej 38 cm, następnie skrzynka el. 40 cm, mur z cegły 25 cm, skrzynka gaz 50 cm, i dalej słupek bramy wjazdowej 38 cm.

Czy te odległości są dopuszczalne? Z obserwacji na róznych budowach spotkalem sporadycznie ale jednak przypadki że skrzynka el była bezpośrednio przy gazowej.

No i druga sprawa, bardzo pasuje mi skrzynka gazowa o wymiarach 50x50 (zwykle w sprzedaży ssą 60x60 ale i 50tki też widze w necie) - czy nie bedzie kłopotu ze zmieszczeniem wewnątrz zaworu i licznika?

• 2 years później...

Instalacje gazowe zewnętrzne i wewnętrzne wymagają pozwolenia na budowę. O przebiegu instalacji decyduje projektant z uprawnieniami, który bierze odpowiedzialność za wykonanie projektu zgodnie z obowiązującymi przepisami. Inwestor może co najwyżej sugerować projektantowi sposób położenia instalacji.

Firma instalacyjna ma obowiązek położenia przewodów, skrzynek, zaworów zgodnie z projektem.

W przypadku instalacji gazowych inwestor samodzielnie nie ma nic do roboty.

• 2 years później...