Mareko 05.03.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Witajcie, Wlasnie sie zarejestrowalem na tym forum bo mam w planach zakup wlasnego domku. Pewnie powiecie ze lepiej budowac samemu ale niestety nie znam sie na tym zupelnie wiec ta opcja odpada. Natomisat dosc juz mam mieszkania w bloku z wiadomych przyczyn ... Na poczatek mam kilka prostych ale dla mnie bardzo waznych pytan. Bylbym wdzieczny za jakies rady: 1. W kilku postach czytalem o jakims wspolczynniku ciepla scian, dachu i okien oznaczonym jako "k" O co chodzi? Czy da sie jakos zmierzyc na ile dany domek jest cieply? 2. Domek ktory mam na oku ma 2 zrodla ogrzewania. Koks i prad. Czy przy zalozeniu, ze ten dom bylby zimny - te dwa zrodla wystacza zeby w zimie nie zamarznac a z drugiej strony nie pojsc z torbami? 3. Ile orientacyjnie kosztuje kompleksowe ocieplenie 1 m2 domku same sciany i ewentualnie dach? Tyle na razie, Licze na Wasza pomoc, Pozdrawiam, Mareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 05.03.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Jeżeli na początek, to możesz skorzystać wstępnie po kolei: 1)współczynnik przenikania ciepła 2)ogrzewanie 3)ocieplenie ... no i z opcji szukal w forum. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 05.03.2003 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Bardzo dziekuje za szybka i fachowa odpowiedz. Wiele spraw mi to rozjasnilo. Mam jednak pytanie co do tego wspolczynikka przenikalnosci cieplnej: Jak interpretowac uzyskany wynik? Wyszlo mi ze wartosc U=0.19 ale jak to rozumiec w praktyce? Czy to oznacza ze dom jest cieply czy zimny? Druga sprawa: ten wspolczynnik wychodzi inny dla sciany pelnej a inny dla scian z oknami. Czy wobec tego nalezy go obliczyc dla kazdej sciany i z tego wyliczyc srednia wazona aby uzyskac wynik dla calego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 05.03.2003 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Wychodzi na to, że masz ściany wystarczjąco docieplone. Jeżeli to jest współczynnik z oknami, to tym bardziej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 podaj więcej szczegółów domu, ktoś to zweryfikuje,albo sam zweryfikuj np. w programie OZC.linki w tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Wega i o to chodzi podawajcie wiecej linkow do takich konkretnych arkuszy kalk. Może do zagranicznych?Mysle ze skandynawskie sa na topie bo u nich zimno a te problemy z ocipleniem dociepleniem ogrzewaniem wyobrazam sobie ze przerabiali 20 lat wczesniej niz myAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts