Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytan goscia nie majacego pojecia o domach ...

Recommended Posts

Witajcie,

Wlasnie sie zarejestrowalem na tym forum bo mam w planach zakup wlasnego domku. Pewnie powiecie ze lepiej budowac samemu ale niestety nie znam sie na tym zupelnie wiec ta opcja odpada.

Natomisat dosc juz mam mieszkania w bloku z wiadomych przyczyn ...

Na poczatek mam kilka prostych ale dla mnie bardzo waznych pytan. Bylbym wdzieczny za jakies rady:

1. W kilku postach czytalem o jakims wspolczynniku ciepla scian, dachu i okien oznaczonym jako "k" O co chodzi? Czy da sie jakos zmierzyc na ile dany domek jest cieply?

2. Domek ktory mam na oku ma 2 zrodla ogrzewania. Koks i prad. Czy przy zalozeniu, ze ten dom bylby zimny - te dwa zrodla wystacza zeby w zimie nie zamarznac a z drugiej strony nie pojsc z torbami?

3. Ile orientacyjnie kosztuje kompleksowe ocieplenie 1 m2 domku same sciany i ewentualnie dach?

Tyle na razie,

Licze na Wasza pomoc,

Pozdrawiam,

Mareko

Bardzo dziekuje za szybka i fachowa odpowiedz. Wiele spraw mi to rozjasnilo.

Mam jednak pytanie co do tego wspolczynikka przenikalnosci cieplnej: Jak interpretowac uzyskany wynik? Wyszlo mi ze wartosc U=0.19 ale jak to rozumiec w praktyce? Czy to oznacza ze dom jest cieply czy zimny?

Druga sprawa: ten wspolczynnik wychodzi inny dla sciany pelnej a inny dla scian z oknami. Czy wobec tego nalezy go obliczyc dla kazdej sciany i z tego wyliczyc srednia wazona aby uzyskac wynik dla calego domu?

Wega i o to chodzi podawajcie wiecej linkow do takich konkretnych arkuszy kalk. Może do zagranicznych?

Mysle ze skandynawskie sa na topie bo u nich zimno a te problemy z ocipleniem dociepleniem ogrzewaniem wyobrazam sobie ze przerabiali 20 lat wczesniej niz my

Andrzej